r
Nosalty Logó

Verthajú krumplis kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csiki Piroska
Verthajú krumplis kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
kenyérsütő
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 637 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2546 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 225 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1063.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    209 mg
  • Nátrium
    688 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    109.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 637 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    86.1 g

Zsír

  • Összesen
    27.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4255.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    245 mg
  • Kálcium
    165 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    237 mg
  • Foszfor
    836 mg
  • Nátrium
    2750 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    478.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    439.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    309 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    461 micro
Összesen 2546 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    374.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    242 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 225 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kovászt kivesszük a hűtőből legalább 2-3 órával korábban, annyi langyos vizet töltünk rá, hogy ellepje és hagyjuk, hogy dolgozzon. Minden hozzávalót bekészítünk a konyhába, hogy egyforma hőmérsékletű legyen.
  2. A krumplit megfőzzük, ha langyosra hűlt, áttörjük vagy reszeljük.
  3. Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos vízbe, rászórunk 1/2 tk cukrot, 1 tk lisztet, és langyos helyen felfuttatjuk (15-20 perc).
  4. A lisztet beleöntjük egy tálba, ha a kovász felpuhult, azt is hozzáadjuk és minden hozzávalót, a vizet kivéve. A maradék vízben feloldjuk a sót, ezt fokozatosan adagolva a tésztát megdagasztjuk, ha szükséges, adhatunk hozzá kevés lisztet. A tésztának puhának kell lennie. Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  5. Ekkor áttesszük egy olajjal kikent tűzálló edénybe, újra kelesztjük, amíg ismét felnő.
  6. Előmelegített sütőben, maximumra állítva sütjük, amíg szépen megpirul, ekkor mérsékeljük a lángot, és készre sütjük. (Nálam ez 50 perc volt.)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 8483
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 15.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Verthajú krumplis kenyér
Csiki Piroska 228 recept

Az én kovászom egyszerű, a megkelt tésztából lecsípek 10 dkg-ot, egy pohárba teszem, hagyom 2-3 órát szobahőmérsékleten, majd a hűtőbe teszem. Itt tartom a következő kenyérsütésig. Az első kovászomat egy élesztős sütemény készítéséből szereztem. Nem ártott meg az a kevés cukor, ami benne volt. Én teszek egy kevés élesztőt is, így készítette az Édesanyám hajdanában. Nagy teknőben dagasztotta a tésztát, egyszerre 6-7 kenyeret sütött, pár nap múlva is finom volt. Bárcsak jobban odafigyeltem volna az ő ténykedésére, de akkor a mi dolgunk a krumplihámozás volt, amit rettenetesen untunk. Este kovászolt, reggel dagasztott, délben bevetett (berakta a kiszaggatott tésztát a kemencébe). Ekkor jött a mi másik feladatunk: kikapartuk a maradék tésztát a teknőből, ebből készült a "madari". Ez sült meg a leghamarabb, ezt lehetett megenni, mert a kenyeret, amíg ki nem hűlt, nem lehetett megkezdeni (megszegni). Ha verthajú kenyeret szeretnénk, ahogy kivesszük a sütőből azonnal meg kell verni, mert később nehezebb lesz.

Hozzászólások

Torma

Szia Piroska! Megverted ezt a szegény kis kenyeret... Hogyan csinálod? Ez érdekelne! És miért, hogy ne legyen vastag, kemény a héja? Könnyebben lehessen szeletelni? Nagyon szép és biztos finom, puha volt! Gratulálok :) Torma

Csiki Piroska

Szia Torma! Nálunk a verthajú kenyér a keresettebb az üzletben is. Finomabb. Úgy csinálom, hogy hagyom egy kicsit jobban megpirulni és amikor kiveszem a süt?b?l azonnal megverem. Az Édesanyámnak volt egy kalapács nyélhez hasonló botocskája, azzal ütögette finoman, hogy a kenyér ne sérüljön. Én egy nagyobb éles késsel, ütöget? mozdulattal, belevagdosok a kenyér héjába, majd a fellazult héjat a késsel leszedem. Van aki reszel?vel végzi el ezt a folyamatot. Érdemes megpróbálni, meglátod milyen finom. Üdv. Piroska

Torma

Köszönöm a gyors valaszt Piroska! Soha nem hallottam err?l a szokásról eddig, de igen érdekes! Egyszer majd kiprobálom. Puszi, Torma :)

Csiki Piroska

Érdemes kipróbálni, mert így sokkal finomabb a héja ( felénk úgy mondják, hogy "karéja"). Puszi: Piroska

Torma

Milyen jó ízes szó! Régi magyar? Van valahol egy ilyen szótár? engem nagyon érdekelne...Te olyan jo ízesen beszélsz/írsz, mint amilyen ízesek az ételeid :)

Csiki Piroska

Egy magyar-eszperantó szótár van a kezemben és szerepel benne a " karéj" szó. Zárójelben magyarázatként írja a kenyér szót. Nálunk ez mindennapos használatú szó. Mi a kenyér héját csak karé- nak mondjuk j -nélkül, a karéj szó kenyér szeletet jelent :)

pussycat

Szia Piroska! Nekem is hasonlo storym van az en szegeny anyosommal. Igaz, hogy en mar nem voltam olyan gyerek mar, (18 voltam amikor odakerultem hozzajuk)szoval jobban odafigyelhettem volna a kenyersutesre,- ahogy az "oregteszta"receptemnel is emlitettem,- engem az ilyesmi akkor meg nem erdekelt. Barcsak most tudnam tole megkerdezni! Ez a te kenyered is finomnak latszik, mint mindig! Udv. Veronika

Csiki Piroska

Szia Veronika! Az ember amikor fiatal nem gondolja, hogy egy élet tapasztalata áll az id?sebbek mögött. Sok kudarcot megspórolhattunk volna, ha figyelünk rájuk. Az a szerencsés akinek kés?bb is van akit?l tanuljon. Üdv. Piroska

ZilkaZil

Csodás kenyér! Én sem hallottam még err?l a szokásról, bár egészen logikusnak t?nik, hogy így csinálják :)

Csiki Piroska

Köszönöm szépen. Nemcsak házilag készítik így, nálunk a pékségekben is kapható verthajú kenyér és ezek a keresettebbek. Üdvözlettel: Piroska

ZilkaZil

Érdekes. Örülök, hogy ezek szerint arrafelé még van normális kenyér :)

Csiki Piroska

Igen, egyre többen sütnek magánszemélyek is. Meg lehet rendelni és házhoz is szállítják.

ZilkaZil

Éljen! Mindenhol így kéne csinálni! :)

Fahéj

Kedves Piroska! Ó, a vert kenyér! Fantasztikus, hogy feltetted a receptjét. Azt hallottam, hogy nemrég még meg is választották a legfinomabb kenyérnek egy versenyen. Sose ettem még, de nagyon kíváncsivá tesz. Gyönyör? a kenyered! Én épp egy vadéleszt?ssel birkózom, most pihenget a szakajtóban. De a tiedet is kipróbálom, ha az én kovászosom elfogyott. (Ha egyáltalán ehet? lesz...) Szép hétvégét kívánok! Üdv: Fahéj

Csiki Piroska

Kedves Fahéj! Biztosan ehet? lesz, olyan csodás kenyereid vannak, olyanok, mint a kalács. Azóta már újra megsütöttem ezt a kenyeret, egy kicsit tovább kelesztve és sokkal szell?sebb lett. Kívánok én is szép hétvégét. Piroska

benari

Kedves Piroska!Nagyon szép a kenyér,nagyon fincsinek néz ki.Gratulálok! Szeretném megkérdezni,hogy mi az amaránt liszt,hol lehet beszerezni és a búzasikért is hol lehet venni? A választ el?re is köszönöm.Üdv.Benari.

Csiki Piroska

Kedves Benari! Az amaránt tasakján azt írja, hogy a Föld egyik legkomplettebb tápanyagtartalmú magvának ?rleménye. Kenyerekhez, süteményekhez és panírozáshoz ajánlja. Egy kicsivel barnább, mint a finom liszt. Nálunk mindkett? az élelmiszer üzletekben a reformélelmiszer polcán található. A tasakon Magyarországot tünteti fel származási helynek. Anélkül is elkészítheted, ha nem találsz, csak a tápértéke miatt adtam hozzá. A búzasikér, pedig javít a kenyér min?ségén. Üdvözlettel. Piroska

Gubigabi

Kedves Piroska! E csodás kenyér látványa írásra "kényszerített"! Erdélyben ettem verthajú kenyeret, felejthetetlen! Köszönöm, hogy feltetted a receptjeid közé. Minden elismerésem a Tiéd a sok csodás alkotásért. Szeretettel ölellek. Gubigabi

Csiki Piroska

Kedves Gubigabi! Köszönöm szépen, ez megtiszteltetés számomra T?led, aki olyan kreatív vagy, hogy csak a Pillangó tortádat és a Húsvéti csibéidet említsem. Szeretettel üdvözöllek. Piroska

Barbus19871130

Szia Piroska! Megint én :) El raktam a kovászomat a h?t?be (én kalácsnak a tésztájából szereztem) de sztem nincs 10 dkg. :( Az nagy baj? Meddig kell a h?t?be lennie kenyérsütés el?tt?? Puszi: Barbus u.i.: írtam üzenetet facebookon az egyébben lesz :)

Csiki Piroska

Szia Barbus! A kovászt csak azért kell h?t?be tenni, hogy ne romoljon el, használat el?tt ki kell venni, hogy szobah?mérséklet? legyen a felhasználáskor. Különben a kelt tésztáknál ez minden hozzávalóra vonatkozik. Amikor a kovászt kiveszem a h?t?b?l töltök rá egy kevés langyos vizet és hagyom, hogy dolgozzon egy keveset. Nem baj, ha nincs 10 dkg a kovász. Puszi: Piroska

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek