Gyors, de látványos – ez a „pizza” a hétköznap esték hőse

A készen kapható leveles tészta egy hatalmas találmány, a fagyasztott vagy friss lap már sokunkat sokszor kihúzott a csávából. Felhasználására szinte végtelen recept adott, most nézzük meg, hogyan készülhet belőle pizzaszerű, zöldséges lepény!

Azokon az estéken, amikor egy gyors, mégis valahogy kinéző vacsorát szeretnénk, forduljunk ehhez a zöldséges pizzához. A név némileg csalóka, ugyanis a pizza kategóriába csak azon tulajdonságai miatt kerül be ez az étel, hogy egy tésztából, szószból és néhány feltétből áll.

Ezeket leszámítva inkább egy gyors, de laktató, egyszerű, de látványos lepényről van szó.

Percek alatt összedobhatjuk, és zöldséges pizza néven a családunk, barátaink vagy saját magunk elé tehetjük.

Gyors, de látványos – ez a „pizza” a hétköznap esték hőse

Az alap

Kinek van ideje egy rohanós nap végén még pizzatésztát gyúrni? Senkinek. Szerencsére megúszhatjuk ezt a kissé időigényes feladatot, ha veszünk egy csomag leveles tésztát. Ez az előre elkészített vajas tészta adja majd a lepényünk alját, egyszerre lesz enyhén ropogós és omlós, azaz minden, amire csak szükségünk lehet.

Nagyjából ujjnyi vastagra nyújtsuk ki a tésztát: ez az a vastagság, ami még elbírja a ráhelyezett feltéteket, de mégsem túl vastag, nem marad nyers.

Érdemes üresen elősütni: ez csupán pár perc, ami alatt lesz időnk elkészíteni a szószt és a feltéteket is. Ha tehetjük, ne hagyjuk ki a tészta elősütését, mert fennállhat annak a veszélye, hogy elázik a lepényünk alja.

A szósz

Tulajdonképpen nem is egy szósz ez, hanem bármi, amit otthon találunk, kenhető állagú, és legalább minimálisan illik a feltétekhez ízben. Ez rengeteget gyorsít az elkészítési folyamaton, ugyanis megússzuk, hogy bármit is főzni kelljen a lepényhez.

Az alábbiak mind kerülhetnek szószként a pizzánkra:

Ha már előre ízesített krémet választunk, semmi további dolgunk nem lesz vele. A natúr kencék esetében (pl. tejföl) érdemes sóval, borssal, fűszerekkel gazdagítani az alapot, hogy ennyivel is finomabb legyen a lepény.

A feltétek

Elsősorban egy zöldséges pizzáról van szó (mivel ez egyszerűbben és gyorsabban elkészíthető), persze, ha inkább húsos az ízlésünk, bátran improvizálhatunk olyan feltétekkel is.

A zöldségek közül válasszunk elsősorban olyanokat, amik gyorsan puhulnak, és könnyen vékony szeletekre vághatjuk őket. Ez lesz ugyanis a cél: uborkagyaluval vagy késsel olyan hajszálvékony szeleteket vágni a zöldségekből, amiket aztán a lepény tetejére rendezhetünk. Így nemcsak finom lesz, hanem szép külsőt is nyer a vacsora, ami mindig egy jóleső bónusz.

Ezek a zöldségek például tökéletesek a pizzához:

A villámgyors elkészítés

Süssük elő a kinyújtott tésztát nagyjából 2-3 percig. Közben készítsük el a szószt és a feltéteket. Egy uborkagyalu vagy éles kés segítségével készítsünk hasonló méretű, és hajszálvékony szeleteket.

Vegyük ki a tésztát, kenjük meg a szósszal, majd fektessük a lepény tetejére a zöldségszeleteket. Fedjék be az egész felületét, de ne legyenek túl vastag rétegben, hogy legyen lehetőségük megsülni.

Süssük a pizzát nagyjából 15 percig 200℃-on, vagy amíg a zöldségek kellően megpuhulnak.

Fantasztikus extrák

A fenti alap verzión kívül adott még megannyi lehetőség, ha fel akarjuk dobni a lepényünket. Használhatunk például különböző sajtokat, mind a sütés előtt, mind utána. Friss zöldfűszereket, rukkolát vagy zöldsalátát is szórhatunk rá, amikor elkészült.

Izgalmas kinézetet és némi változatos textúrát adhatunk a lepénynek, ha ropogós dolgokat szórunk rá: pirított hagymát, olajos magvakat, bármi más roppanós elemet.

Egy öntettel, esetleg olívaolajjal vagy valamilyen aromás ecettel is leönthetjük, ezzel is hozzáadunk a fogás egyszerű luxusához. Tálaljuk frissen, melegen, egy ilyen 20 perces csodát vétek lenne kihagyni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Finom fogások, pillanatok alatt, rohanós napokra:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Süss dilis külsejű spárgatortát, ha nem szereted a megszokottat

Egészen meghökkentő kinézetű spárgatorta készült a Nosalty, ezen belül is Flóra konyhájában, megkoronázva ezzel tavaszi zöldséghercegnőnk szezonját. Gyorsított, leveles tésztás quiche-szerű tojásos-sajtos alapból meredeznek a blansírozott-sült spárgák, ráadásul viszonylag gyorsan el is készülhetünk a recepttel!

Nosalty

További cikkek