A két hozzávalós lepénykenyér, ami sokkal jobb, mint a bolti

Minden házi szakács álma egy olyan köret, ami egyszerre látványos, és végtelenül egyszerű. Ebben a két hozzávalós lepénykenyérben testesülhet meg ez az álom, lássuk, hogyan készül!

Ugyan az európai konyhának nem gyakran használt tagja, vétek lenne nem kipróbálni ezt az érdekes köretet. A két hozzávalós lepénykenyér nem újdonság vagy világmegváltó ötlet, hiszen általában liszt és víz az egyetlen dolog, ami kell hozzá. Ez a recept azonban a víz helyett egy izgalmasabb hozzávalót használ, amitől ízletesebb és még különlegesebb lesz a két hozzávalós lepénykenyér.

A két hozzávalós lepénykenyér, ami sokkal jobb, mint a bolti

Hogyan készül?

Egy tradicionálisnak mondható lepénykenyér általában liszt és víz keverékéből áll. A tésztát attól függően szokták sóval ízesíteni, hogy milyen módon fogyasztják el: hiszen sokszor mártogatásra, sőt, ehető tányérként használják egyes kultúrák.

Vannak az interneten persze egészen bonyolult lepények is: ezek tésztáját olajjal, fűszerekkel és minden mással is szokták gazdagítani, hogy még jobb ízélményt adjon.

Az itt leírt recept a két kategória között helyezkedik el, nem a legegyszerűbb (de ugyanolyan gyorsan elkészül), és nincs is túlbonyolítva. Íze mégis komplexebb, mint a sima vizes változatnak, ezt a tulajdonságát egy titkos hozzávalótól kapja.

Lehull a lepel: a víz helyett használjunk joghurtot. Ugyanolyan jó állagú tésztát kaphatunk, mint vízzel, azonban az enyhén savanykás joghurt extra ízeket ad majd a kisült lapoknak. Érdemes egy kevés sót is a tésztába tenni.

Keverjünk össze egyenlő arányban lisztet (lehet teljes kiőrlésű is) és joghurtot. Dolgozzuk addig, míg közepesen puha tészta nem lesz belőle. Osszuk egyenlő méretű kis gombócokra, és pihentessük őket egy fél óráig.

A sütéshez forrósítsunk fel egy serpenyőt. Tényleg nagyon meleg legyen, ettől a hirtelen hőtől fognak gyorsan készre sülni a lepények. A gombócokat sodrófával nyújtsuk vékonyra, körülbelül akkorák legyenek, mint a serpenyőnk alja.

Hogy ne ragadjon, használjunk kevés lisztet vagy pár csepp olajat. Az olajtól kissé ropogósabb lesz, és elkerülhetjük vele, hogy a lepények után a serpenyőben égett liszt maradjon.

Mindkét oldalukon süssük őket pár percig. Ne ijedjünk meg a kis fekete foltoktól, nem baj, ha egy kicsit megég a kenyér. Ez velejárója és furcsa szépsége ennek a köretnek.

Milyen ételekhez jó?

A kisült lapokat érdemes még frissen, melegen tálalni. Csavarjunk bele húst, friss vagy sült zöldségeket, szószokkal. Mártogassunk vele bármilyen szaftos ételt. De süthetünk belőle sajtos quesadillát is. A lehetőségeknek csak a képzeletünk szab határt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ki ne szeretné az egyszerű konyhai megoldásokat?

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.