Meddig áll el az olívaolaj, és melyiket mire lehet használni?

Az olívaolajat megannyi dologra használjuk: salátákat ízesítünk vele, pácolunk, és akár még természetes bőr- vagy hajápolónak is használjuk, arról viszont talán kevesebbet tudunk, mire kell figyelni a tárolását illetően.

Talán nem nagy túlzás azt állítani, hogy az olívaolaj a konyha folyékony aranya. Számtalan módon lehet vele egészen különleges ízeket létrehozni, egészséges és nagyon sokoldalú, ráadásul mi magunk is nagyon megbecsüljük, tekintve, hogy nem ez a legolcsóbb, minőségi konyhai alapanyag.

Ha olívaolajat vásárolunk, nagyon fontos, hogy jó helyen tároljuk

,,Az olívaolaj három természetes "ellensége" nem más, mint a fény, a meleg és a levegő" - állítja Aishwarya Iyer, a kaliforniai Brightland nevezetű, olívaolajat előállító cég igazgatója. Az első és legfontosabb tárolási szabály tehát nem más, mint hogy az olajat fénytől elzárt, hűvös helyen tartsuk, és figyeljünk arra, hogy az üveg kupakja, vagy dugója mindig gondosan lezárja az öntőnyílást. Hogyan tudod megállapítani, hogy az olívaolaj még jó-e? Ehhez adunk néhány egyszerű tippet.

Mit kell érezned, mikor kinyitod az üveget?

Bár az olívaolajnak karakteres illata van, nem szaglás alapján fogod megállapítani, jó-e még az olaj minősége, hanem kóstolással. A friss olívaolaj színe sárgás-zöldes, íze pedig enyhén fűszeres és friss, a szakértő leírása szerint: ,,Mikor megkóstolod az olajat, az íze kicsit borsos benyomást kell, hogy keltsen a szád hátuljában. Ha nincs meg ez a frissességet, fűszerességet keltő érzés, az olaj már nem biztos, hogy jó."

Bár a lejárt szavatosságú olívaolajtól nem valószínű, hogy rosszul leszel vagy fájni fog a hasad, az egészen biztos, hogy az ételnek nem lesz olyan íze, mint amit szeretnél.

Nem kell megijedni akkor, ha az olívaolaj kikristályosodik, főleg az üveg alján. Ez azt jelenti, hogy az olaj hidegebb hőmérsékleten volt tárolva, mint ami számára ideális, szobahőmérsékleten viszont visszanyeri tiszta színét és eredeti állagát, ilyenkor az olajat nyugodtan tovább használhatjuk, nincs baja.

Jó tudni, mikor szüretelték

A szüretelés dátuma kiemelkedő jelentőséggel bír, ugyanis az olíva átlagos szavatossági idejét a szüretelést követő 18 hónapra becslik. Olívaolajat a legtöbb esetben késő ősszel, október és december között szüretelnek, így például az az üveg, amit 2020 decemberében szüreteltek le, nagy valószínűséggel 2022 májusáig probléma nélkül fogyasztható lesz, bár a legjobb minőség érdekében a felbontott üveg olajat 3-4 hónapon belül érdemes felhasználni.

Melyiket hogyan használjuk?

Minden olívaolaj-típusnak megvan a maga helye, legalábbis ami a főzést, sütést illeti, a különböző olívaolajoknak ugyanis elég alacsonyan vannak a füstpontjai.

1.) Az extra szűz olívaolaj az olíva első préseléséből készül, így ennek van általában a leggyümölcsösebb, legmarkánsabb íze, ezt ajánlják leginkább saláták ízesítéséhez valamint hirtelen sütéshez, 190°C-207°C között még lehet vele sütni, efelett a hőfok felett viszont könnyen odaéghet, ezzel kárt okozva a készülő ételben.

2.) A szűz olívaolajat (maximum 8% savtartalmú) ugyanezzel az
eljárással készítik, azzal a különbséggel, hogy a bogyókat kevésbé gondosan
kezelik és sajtolják, ettől magasabb lesz az olaj savtartalma. Kicsit enyhébb az íze, és sütésnél is inkább pirításhoz használják, füstpontja mindössze 200°C.

3.) Az olívaolaj vagy"tiszta" olívaolaj már mellőzi a gyümölcsös zamatot, amely előbbi két típust jellemzi. Sütni leginkább ezzel érdemes, bár ennek az olajnak sem olyan magas a füstpontja, mindössze 210°C. Általában gyengébb minőségű finomított olívaolaj és a második vagy harmadik préselésből származó szűz olaj keveréke. Ezek a termékek hőkezelésen és/vagy vegyi finomításon mennek keresztül - írja a Tudatosvásárló.

Bármelyik olajjal is sütsz, fontos, hogy a füstpont alatti hőmérséklettel dolgozz, így biztosan nem fog odaégni az étel!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek