Ezekből áll össze a tökéletes hambis zöldségpogácsa, ami nem esik darabjaira

Nem könnyű pálya a húsmentes hamburgereké. Nagyon sok kísérletezés és próbálgatás kell ahhoz, hogy létrehozzunk egy szaftos, ízletes zöldségpogácsát, ami nem esik szét, nem száraz, szóval mindent összevetve tökéletes.

Amikor tombol a grillszezon, a húsmentes étrendet követők némileg kihagyva érezhetik magukat. Ezt a problémát garantáltan orvosolni fogja ez a vegetáriánus hamburger, ami nem elég, hogy hús nélkül készül, de a hozzávalói lehetővé teszik a grillezést is, mert a pogácsa nem esik szét. Lássuk a nyár nyerő vegetáriánus hamburgerét, ami mindenkit levesz majd a lábáról.

Konzerv hüvelyes

Minden egy konzervvel kezdődik, ráadásul két okból. Egyrészt a hüvelyes adja majd a burger alapját, másrészt a konzervet fogjuk mérőegységként használni.

Választhatunk bármilyen hüvelyest, a legjobban talán vörösbabbal működik a dolog. Persze használhatunk ízlés szerint másik babot, lencsét, csicseriborsót is.

Másfél konzerv kell majd a zöldségből. Ezt törjük össze egy krumplinyomóval vagy villával, hogy a nagyja pürésítve legyen. Maradhatnak benne azért kisebb darabok, ettől rusztikusabb hangulatot kap majd a pogácsa.

Gabona

Főtt gabonából egy konzervnyit mérjünk ki. Dolgozhatunk sima vagy barnarizzsel, esetleg bulgurral, gerslivel is. A lényeg, hogy már főtt állapotban mérjük ki, így adjuk hozzá a keverékhez.

Jobb, ha egy kicsit (de nem túlságosan) szétfőzzük, hogy könnyebb legyen majd elkeverni a többi alapanyaggal. Nem kell előre sóznunk, hiszen a masszát úgyis ízesíteni fogjuk.

Hagyma

Ehhez a mennyiséghez aprítsunk fel egy kis fej hagymát (egy nagyobbnak csak a felét), amit fonnyasszunk üvegesre egy kevés olajon. Nagyon jót teszünk majd a hamburgerrel, ha egy kicsit oda is pirítjuk, hagyjuk hadd karamellizálódjon. Kihűlve adjuk a többi hozzávalóhoz.

Olajos mag

Azért kell némi darált olajos mag a burgerhez, hogy segítse összetartani a masszát. Ledarálva kiadja magából a benne természetesen előforduló zsiradékot, ami nem engedi, hogy kiszáradjon és darabjaira essen a pogácsa.

Ízben talán a dió passzol a legjobban a hamburger többi eleméhez, így ebből érdemes egy konzervnyi mennyiséget kimérni, száraz serpenyőben megpirítani (ezzel is mélyítve az ízeket), majd ledarálni.

Zsemlemorzsa

Ebből nagyjából egyharmad konzervnyi mennyiséget tegyünk a masszához. Szerepe elsősorban az, hogy egyben tartja majd a megformázott fasírtokat. Azonban vigyázzunk vele, mert ha túlzásba visszük a használatát, könnyen kiszáríthatjuk a burgert.

Ez legyen az utolsó hozzávaló, amit a tálba öntünk, így könnyebben láthatjuk majd, mennyi kell belőle valójában. Ha túl nedves lenne a massza (annyira, hogy nem formázható), adjunk hozzá még pár kanállal. Száraz, nehezen dolgozható keverék esetében, hígítsunk egy kevés ketchuppal.

Fűszerek

Van néhány alapfűszer, ami nagyon jól kiegészíti a hamburger pogácsáját (főleg, ha grillen készül). Ezek közé tartozik a bors, füstölt paprika és a kömény.

Ezt az összeállítást persze túlléphetjük, ha még többre vágyunk. Használjunk chilit, oreganot, koriandert, hogy még több karaktert adjunk a burgernek.

Ketchup

Erre a hozzávalóra nem biztos, hogy szükségünk lesz. Ha elég formázhatónak ítéljük a keveréket, akkor akár el is hagyhatjuk, hiszen ízben nem ad hozzá túl sokat az ételhez. Amennyiben mégis használunk belőle, 1-2 evőkanál mennyiségben tegyük.

Az összeállítás

Mindent alaposan keverjünk el egy tálban, majd formázzunk egyforma pogácsákat a masszából. Süssük ki őket a grillen, serpenyőben vagy a sütőben.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Itt találsz még húsmentes receptet, ötletet, inspirációt:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!