Ezekből áll össze a tökéletes hambis zöldségpogácsa, ami nem esik darabjaira

Nem könnyű pálya a húsmentes hamburgereké. Nagyon sok kísérletezés és próbálgatás kell ahhoz, hogy létrehozzunk egy szaftos, ízletes zöldségpogácsát, ami nem esik szét, nem száraz, szóval mindent összevetve tökéletes.

Amikor tombol a grillszezon, a húsmentes étrendet követők némileg kihagyva érezhetik magukat. Ezt a problémát garantáltan orvosolni fogja ez a vegetáriánus hamburger, ami nem elég, hogy hús nélkül készül, de a hozzávalói lehetővé teszik a grillezést is, mert a pogácsa nem esik szét. Lássuk a nyár nyerő vegetáriánus hamburgerét, ami mindenkit levesz majd a lábáról.

Konzerv hüvelyes

Minden egy konzervvel kezdődik, ráadásul két okból. Egyrészt a hüvelyes adja majd a burger alapját, másrészt a konzervet fogjuk mérőegységként használni.

Választhatunk bármilyen hüvelyest, a legjobban talán vörösbabbal működik a dolog. Persze használhatunk ízlés szerint másik babot, lencsét, csicseriborsót is.

Másfél konzerv kell majd a zöldségből. Ezt törjük össze egy krumplinyomóval vagy villával, hogy a nagyja pürésítve legyen. Maradhatnak benne azért kisebb darabok, ettől rusztikusabb hangulatot kap majd a pogácsa.

Gabona

Főtt gabonából egy konzervnyit mérjünk ki. Dolgozhatunk sima vagy barnarizzsel, esetleg bulgurral, gerslivel is. A lényeg, hogy már főtt állapotban mérjük ki, így adjuk hozzá a keverékhez.

Jobb, ha egy kicsit (de nem túlságosan) szétfőzzük, hogy könnyebb legyen majd elkeverni a többi alapanyaggal. Nem kell előre sóznunk, hiszen a masszát úgyis ízesíteni fogjuk.

Hagyma

Ehhez a mennyiséghez aprítsunk fel egy kis fej hagymát (egy nagyobbnak csak a felét), amit fonnyasszunk üvegesre egy kevés olajon. Nagyon jót teszünk majd a hamburgerrel, ha egy kicsit oda is pirítjuk, hagyjuk hadd karamellizálódjon. Kihűlve adjuk a többi hozzávalóhoz.

Olajos mag

Azért kell némi darált olajos mag a burgerhez, hogy segítse összetartani a masszát. Ledarálva kiadja magából a benne természetesen előforduló zsiradékot, ami nem engedi, hogy kiszáradjon és darabjaira essen a pogácsa.

Ízben talán a dió passzol a legjobban a hamburger többi eleméhez, így ebből érdemes egy konzervnyi mennyiséget kimérni, száraz serpenyőben megpirítani (ezzel is mélyítve az ízeket), majd ledarálni.

A legfinomabb sütőtökburger

Ha ősz, akkor sütőtökszezon, és ha sütőtökszezon, akkor tengernyi szuper és változatos recept. Ezek a hús-és tejtermékmentes sütőtökburgerek igazán kiadósak, egészségesek és ...

Gombaburger

Ez egy olyan burger, amiből nem hiányolják még a húsevők sem a húst. Vaskos, aromás portobello gombával készítjük. Ízes, laktató, mégis húsmentes, klasszikus hozzávalókkal.

Lencsés vegaburger

Ezúttal egy olyan lencsés vegaburgert készítettünk nektek, amire még a legnagyobb húsevő kollégáink is elismerően csettintettek. A burgernek a gyümölcsös szósz egy kis pikantériát ...

Zsemlemorzsa

Ebből nagyjából egyharmad konzervnyi mennyiséget tegyünk a masszához. Szerepe elsősorban az, hogy egyben tartja majd a megformázott fasírtokat. Azonban vigyázzunk vele, mert ha túlzásba visszük a használatát, könnyen kiszáríthatjuk a burgert.

Ez legyen az utolsó hozzávaló, amit a tálba öntünk, így könnyebben láthatjuk majd, mennyi kell belőle valójában. Ha túl nedves lenne a massza (annyira, hogy nem formázható), adjunk hozzá még pár kanállal. Száraz, nehezen dolgozható keverék esetében, hígítsunk egy kevés ketchuppal.

Fűszerek

Van néhány alapfűszer, ami nagyon jól kiegészíti a hamburger pogácsáját (főleg, ha grillen készül). Ezek közé tartozik a bors, füstölt paprika és a kömény.

Ezt az összeállítást persze túlléphetjük, ha még többre vágyunk. Használjunk chilit, oreganot, koriandert, hogy még több karaktert adjunk a burgernek.

Sütőtökburger

A sütőtökszezonnak még nincs vége, használjuk ki! A sütőtökös pogácsa önmagában is nagyon finom, lágy zöldségfasírt, ha valakinek nincs kedve a bucihoz, ki is hagyhatja.

Ketchup

Erre a hozzávalóra nem biztos, hogy szükségünk lesz. Ha elég formázhatónak ítéljük a keveréket, akkor akár el is hagyhatjuk, hiszen ízben nem ad hozzá túl sokat az ételhez. Amennyiben mégis használunk belőle, 1-2 evőkanál mennyiségben tegyük.

Az összeállítás

Mindent alaposan keverjünk el egy tálban, majd formázzunk egyforma pogácsákat a masszából. Süssük ki őket a grillen, serpenyőben vagy a sütőben.

Hamburger buci

Nagyon finom, könnyű szerkezetű, nálunk pillanatok alatt elfogyott. A boltban vásárolt társai a nyomába sem léphetnek! Forrás: net

Cheddar szósz

A jobbnál jobb street food sajtszószokkal ellentétben ehhez a kevés hozzávalójú mártogatóshoz csak a kisboltig kell elugrani. Egyszerű, gyors és finom, így a kevésbé jártas hétvégi ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Itt találsz még húsmentes receptet, ötletet, inspirációt:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Hentesleves

Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...