Az egyik legkedveltebb zöldség: így használd a PADLIZSÁNT húsmentes ételekben

A padlizsán hazánkban valamikor a '90-es évek elején lépett hódító útjára, tisztán emlékszem, hogy az a hír járta, hogy ha megesszük, pirospozsgás lesz tőle az arcunk. Azóta minden második ember kedvence a padlizsánkrém, és megannyi egyéb fogás alapját képezi. Lássuk, hogy működik húsmentes ételekben!

A padlizsán, más néven tojásgyümölcs sok zöldségimádó kedvenc alapanyaga, így a vegetáriánus és vegán étrendek és ételek kikerülhetetlen szereplője is. Lássuk, hogyan pótolhatjuk vele - kis túlzással - akár a húst is különféle receptekben!

A padlizsán élettani hatásairól is ejtsünk szót:

  • "kötelező” eleme lehet a testsúlycsökkentő étrendnek, alacsony energia-, szénhidrát- és magas élelmi rosttartalmának köszönhetően
  • 100 grammja mindössze 25 kcal, 6 g szénhidrátot, viszont 3 g élelmi rostot tartalmaz
  • magas a víztartalma
  • vitaminok közül kiemelkedő a C-vitamin-, folsav-, niacin- és pantoténsav-tartalma
  • jelentős kalcium- és káliumforrás

Mikbe tegyük, ha nem ennénk húst?

1.) Reggelire menjen krémbe

Nem kell ide a sonka vagy a felvágott, sem a tepertőkrém, egy padlizsánkrém sütőben/serpenyőben sült padlizsánból napokig kitart, kend ezt a kenyeredre!

2.) Grillezd, mint egy szelet húst!

Rakd félre a csirkemellfilét vagy a tarját, és ebédre grillezz meg (akár serpenyőben is) pár szelet padlizsánt! Mehet rá sok bors, zöldfűszer, akár chili is, de a joghurt vagy valamiféle sajt sem esik le róla - így fehérjét is beviszel. Szendvicsben, de rizs, bulgur, kuszkusz mellé is kitűnő lesz.

3.) Rakd meg, töltsd meg

Nem csak hússal lehet rétegezni vagy tölteni a zöldségeket, ez tévhit. Egy fűszeres bulguros (vagy kuszkuszos)-gombás töltelék sok-sok sajttal szintén szuper lesz. Ha rakottast készítesz, a joghurt, tejföl vagy paradicsomszósz lesz a barátod, hogy jó szaftos legyen!

4.) Bacon helyett padlizsánpörc

A vegánok őrülete ez, és nagyon is érdemes kipróbálni: csapd be magad és az agyad, forgasd a padlizsánszeleteket vagy -darabokat fűszeres olajos-fokhagymás-paprikás-szójás pácba, és süsd ki! Mehet egy kamu túrós tészta tetejére, sőt, magában, rágcsának is, de bármire, amire bacon dukál.

5.) Egytálételek, curryk, lecsók

Képzeld azt, hogy a húst most szaftos padlizsánkockákkal helyettesíted: rakhatod currrykbe, ragukba, zöldségpörköltekbe, de mehet az autentikus, réteges francia vagy a krémes izraeli lecsóba is, azaz a shakshukába.

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosalty MENTES rovatát a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!


Még több húsmentes tipp itt:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti menü: melengető és sűrű ragulevesek hete

A ragulevesekben az a jó, hogy készülhet csirkével, borjúval, sertéssel, de akár a zöldségeknél is maradhatsz. Kerüljön bele tárkony, petrezselyem vagy kapor, esetleg mustár, tejföl, és persze a levesbetéttel is variálhatsz! Minden raguleves mellé ajánlunk egy-egy pompás főfogást, és a desszert sem marad el.