Vegák álma – itt a gombaszezon!

Az ősz egyik legnagyobb ajándéka a gomba: tele vannak a piacok a szebbnél-szebb, illatos példányokkal, de akár egy erdei túra alkalmával is beszerezhetünk párat!

Szedd magad!

Nincs is jobb, mint egy kellemes, napos őszi délelőttön az erdőt járva gombára vadászni. Ha szerencsénk van, ilyenkor jó eséllyel találhatunk vargányát, őzlábgombát, rókagombát vagy trombitagombát. Természetesen csak akkor hódoljunk a szedd magadnak, ha értünk a gombához! Ha kis gombahatározóval indulunk az erdőbe, mindenképpen mutassuk meg a zsákmányt hivatalos gombavizsgálóban is! Ha zöld utat kapunk, akkor már csak az ízkiemelő kísérőket kell gondosan kiválogatni, majd irány a konyha, és jöhetnek a jobbnál-jobb gombás falatok! Ha pedig nincs a közelünkben erdő, akkor se búsuljunk: ősszel a legtöbb piacon megtalálhatóak a gombakülönlegességek.

Szárnyát vagy combját? Terítéken a csirke >>

Villámgyors vacsorák

A gomba egyik nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészül. Pár perc párolás vajon, olívaolajon, fehérborral vagy tejszínnel, és máris van egy isteni alapunk, amiből kedvünkre készíthetünk bruscettát, quiche-t, rizottót, szószt tésztára vagy húsételre, de tölthetünk vele leveles tésztát is. A friss gombának azonban olyan intenzív és tiszta íze van, hogy adott esetben elég neki, ha friss fűszerekkel rottyantunk rajta egyet – már mehet is a tésztára, koronának. Mivel itt a kánaán, megpróbálhatjuk a szokásos gombapaprikást is feldobni némi erdei gombával – meglátjátok, egészen más íze lesz!

Mosolygós szőlőszemek a konyhában >>

Ünnepi falatok

Elég nehéz, és főként költséges mulatság szarvasgombával főzni, de ha belefutunk egy „jó ajánlatba", nem érdemes kihagyni. De nem kell feltétlenül vagyonokat költenünk, ha az ünnepi fogást gombával készítjük. Erdei gombával bármelyik vadpörköltet remekül feldobhatjuk, készülhet belőle krémes leves, elegáns előétel vagy egzotikus köret. Lényeg, hogy ne fűszerezzük agyon, hiszen a gomba magában is olyan tökéletes, hogy kár elnyomni az ízét!

10 konyhai trükk Julia Childtól >>

Még több őszi gombás fogás itt >>

A rovat további cikkei itt >>

Hozzászólások (2)

Törölt felhasználó

Bizony, finom a gomba, de az erd?ben bajosan találni a szárazság miatt.

klepi

Nincsen gomba az erd?kben! És nem is engednek szedni az új törvény szerint,mert az erd? magántulajdonban van!

Címlapról ajánljuk

További cikkek