Vegák álma – itt a gombaszezon!

Az ősz egyik legnagyobb ajándéka a gomba: tele vannak a piacok a szebbnél-szebb, illatos példányokkal, de akár egy erdei túra alkalmával is beszerezhetünk párat!

Fehérboros rókagomba

Nem tudtam ellenállni a piacon a gyönyörű sárga rókagombának. Tésztát is készíthettem volna, ahogy Gergő  is nemrég, vagy rizottót, mint Beácska, de én most inkább lágy polentával ...

Szedd magad!

Nincs is jobb, mint egy kellemes, napos őszi délelőttön az erdőt járva gombára vadászni. Ha szerencsénk van, ilyenkor jó eséllyel találhatunk vargányát, őzlábgombát, rókagombát vagy trombitagombát. Természetesen csak akkor hódoljunk a szedd magadnak, ha értünk a gombához! Ha kis gombahatározóval indulunk az erdőbe, mindenképpen mutassuk meg a zsákmányt hivatalos gombavizsgálóban is! Ha zöld utat kapunk, akkor már csak az ízkiemelő kísérőket kell gondosan kiválogatni, majd irány a konyha, és jöhetnek a jobbnál-jobb gombás falatok! Ha pedig nincs a közelünkben erdő, akkor se búsuljunk: ősszel a legtöbb piacon megtalálhatóak a gombakülönlegességek.

Szárnyát vagy combját? Terítéken a csirke >>

Villámgyors vacsorák

A gomba egyik nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészül. Pár perc párolás vajon, olívaolajon, fehérborral vagy tejszínnel, és máris van egy isteni alapunk, amiből kedvünkre készíthetünk bruscettát, quiche-t, rizottót, szószt tésztára vagy húsételre, de tölthetünk vele leveles tésztát is. A friss gombának azonban olyan intenzív és tiszta íze van, hogy adott esetben elég neki, ha friss fűszerekkel rottyantunk rajta egyet – már mehet is a tésztára, koronának. Mivel itt a kánaán, megpróbálhatjuk a szokásos gombapaprikást is feldobni némi erdei gombával – meglátjátok, egészen más íze lesz!

Mosolygós szőlőszemek a konyhában >>

Erdei gombás rizottó

Gyönyörűséges látvány fogadott szombaton a piacon: nagy kupacokban álló, különféle, finomabbnál-finomabb erdei gombák. Került a kosaramba galambgomba, vargánya, és rókagomba ...

Tejfölös gombapaprikás

Minél több fajta gombát használunk készítéséhez, annál finomabb a végeredmény. Az ízfokozás kedvéért, mintegy fűszerként kerültek bele a szárított gombák is.

Ünnepi falatok

Elég nehéz, és főként költséges mulatság szarvasgombával főzni, de ha belefutunk egy „jó ajánlatba", nem érdemes kihagyni. De nem kell feltétlenül vagyonokat költenünk, ha az ünnepi fogást gombával készítjük. Erdei gombával bármelyik vadpörköltet remekül feldobhatjuk, készülhet belőle krémes leves, elegáns előétel vagy egzotikus köret. Lényeg, hogy ne fűszerezzük agyon, hiszen a gomba magában is olyan tökéletes, hogy kár elnyomni az ízét!

10 konyhai trükk Julia Childtól >>

Vargánya cappuccino

Nemsokára itt a tavasz és a piacok megtelnek illatos gombákkal, melyek közül legjobban a vargányát kedvelem. Ebből az apropóból készítek egy vargánya cappuccinot.

Vaddisznótokány

Ugyan a vaddisznószezon már a végén tart, de ha sikerül beszerezni, akkor ajánlom figyelmetekbe ezt a tokányt. Nagyon ízletes, főleg ha valamilyen karakteres ízű erdei gombával ...

Még több őszi gombás fogás itt >>

A rovat további cikkei itt >>

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

6 kiváló termelői piac az országban – Minden, ami finom...

Piacra járni fantasztikus program. Aki szeretne jobban belelátni egy közösség életébe, megismerne helyi termelőket és kisiparosokat, annak akár itthon, akár külföldön is kihagyhatatlan program a piacozás. Mivel már egyre többen igyekeznek tudatosan vásárolni, szezonális és lokális alapanyagokból készíteni az ételeiket, egyre több a termelői piac országszerte, ahol helyi termelők földjeiről érkeznek a legfinomabb zöldségek és gyümölcsök. Most mutatunk három vidéki és három budapesti opciót, ha te is kipróbálnád valamelyiket.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...