5 dolog, ami a testedben történik, ha naponta fogyasztasz tojást

A tojás az egyik legolcsóbb fehérjeforrásunk még mindig, ráadásul rengeteg szuper előnnyel számolhatunk, ha rendszeresen fogyasztjuk.

A tojás igazi tiltólistás étel volt, amikor népszerűvé váltak a zsírszegény diéták, azonban ez mára megváltozott, hiszen újra divatossá vált zsírt fogyasztani (gondoljunk csak a keto diétára), amivel a tojás ismét nagyon kedvelt lett.

5 dolog, ami a testedben történik, ha minden nap fogyasztasz tojást

A tojás rettentően sokoldalú alapanyag, amely kiváló fehérjeforrás és még mindig olcsónak számító alapanyag, ráadásul hűtőben akár 5 hétig is eláll.

De vajon mennyire egészséges, és mi történik akkor a szervezetünkben, ha minden nap fogyasztunk tojást?

Jöhet egy kis energia?

A tojás sárgájában olyan értékes tápanyagok találhatóak meg, mint például a B12- és D-vitamin, illetve kolin. Ezek mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy szervezetünk az élelmiszereket felhasználható energiává alakítsa. Ezen kívül az egészséges zsír és a fehérje egyvelege miatt hosszabb ideig érezhetjük jóllakottnak magunkat.

Szebb bőr és haj

A tojás tartalmaz B2-, B5- és B12-vitamint, melyek elengedhetetlenek az egészséges bőrhöz és hajhoz. Mivel valamennyi B-vitamin vízben oldódik, ezért a szervezetünk nem képes sokáig tárolni, így érdemes olyan ételeket fogyasztani, melyekben megtalálhatóak ezek a tápanyagok.

Ezen kívül a tojás aminosavakban is gazdag, mint például a metionin, mely segíthet javítani a bőr tónusát és rugalmasságát, valamint a haj és a körmök keménységét.

Jobb memória

A tojásban található kolin, mely fontos a memória, a hangulat, az izomszabályozás és az általános idegrendszer működése szempontjából. Szerencsére napi egy közepes méretű tojás kolinszükségletünk körülbelül 6%-át biztosítja.

Védi és óvja a szemet

A tojássárgája luteint és zeaxantint is tartalmaz, melyek nagyon fontos szerepet játszanak a szem fejlődése és az egészséges látás szempontjából.

D-vitamin pótlás

Bizony, a tojás egyike azon kevés élelmiszereknek, melyek remek D-vitaminforrások. A D-vitamin segít szabályozni a vérnyomást, csökkenti bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, és támogatja az egészséges csontozat fenntartását.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?