4 dolog, amit elárul a körmöd az egészségedről

Jobb, ha odafigyelsz a körmöd állapotának változásaira, mert bizony rengeteg mindenről árulkodhat.

A körmeid rengeteg mindent elárulnak az egészségedről, így jobb, ha odafigyelsz a legapróbb változásokra is. Bizony foglalkozni kell azokkal a tünetekkel, amelyek nem tűnnek normálisnak, vagy előtte soha nem észlelted őket.

Dr. Christine Poblete-Lopez bőrgyógyász nemrég elárulta, milyen gyakori egészségügyi gondok állnak a köröm elváltozásai mögött.

Csíkos körmök

A szakemberek szerint a lábakon és kézen lévő ujjak szoros összeköttetésben állnak a hajjal. Ha például a hajad a stressz hatásra elkezd hullani, előbb-utóbb a körmeiden is megjelennek a tünetek. A stressz leggyakrabban csíkokat okoz a körmökön.

Barnuló körmök

A bőrgyógyászok először a köröm színét nézik meg, vagyis az alatta lévő bőrt. Az elszíneződött, bebarnult bőr akár melanómára is utalhat, így ha ezt észleled, azonnal fordulj orvoshoz.

Sárguló körmök

A pikkelysömör nemcsak a bőrön okoz tüneteket, hanem a körmökön is. Ha sárgás-pirosas elszíneződést észlelsz a körmödön, pöttyösödik, foltosodik, akkor könnyen lehet, hogy pikkelysömöröd lesz. Az is erre a betegségre utalhat, ha elvékonyodik a bőr a köröm alatt, vagy kis lyukak jelennek meg a körmökön.

Fehér pöttyök

Több mindent is jelenthet, ha kis fehér foltok jelennek meg a körmödön. A leggyakoribb az allergiás reakció, a vitaminhiány, illetve a köröm gombás fertőzése. Ha a köröm megsérül, az befolyásolhatja a köröm növekedését, és ez fehér foltokként jelenhet meg. A másik ok azonban ennél sokkal komolyabb, ugyanis akár vesebetegségre is utalhatnak a pöttyök, bár ez esetben általában más egyéb kísérőtünetek is megjelennek.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.