4 dolog, amit elárul a körmöd az egészségedről

Jobb, ha odafigyelsz a körmöd állapotának változásaira, mert bizony rengeteg mindenről árulkodhat.

A körmeid rengeteg mindent elárulnak az egészségedről, így jobb, ha odafigyelsz a legapróbb változásokra is. Bizony foglalkozni kell azokkal a tünetekkel, amelyek nem tűnnek normálisnak, vagy előtte soha nem észlelted őket.

Dr. Christine Poblete-Lopez bőrgyógyász nemrég elárulta, milyen gyakori egészségügyi gondok állnak a köröm elváltozásai mögött.

Csíkos körmök

A szakemberek szerint a lábakon és kézen lévő ujjak szoros összeköttetésben állnak a hajjal. Ha például a hajad a stressz hatásra elkezd hullani, előbb-utóbb a körmeiden is megjelennek a tünetek. A stressz leggyakrabban csíkokat okoz a körmökön.

Barnuló körmök

A bőrgyógyászok először a köröm színét nézik meg, vagyis az alatta lévő bőrt. Az elszíneződött, bebarnult bőr akár melanómára is utalhat, így ha ezt észleled, azonnal fordulj orvoshoz.

Sárguló körmök

A pikkelysömör nemcsak a bőrön okoz tüneteket, hanem a körmökön is. Ha sárgás-pirosas elszíneződést észlelsz a körmödön, pöttyösödik, foltosodik, akkor könnyen lehet, hogy pikkelysömöröd lesz. Az is erre a betegségre utalhat, ha elvékonyodik a bőr a köröm alatt, vagy kis lyukak jelennek meg a körmökön.

Fehér pöttyök

Több mindent is jelenthet, ha kis fehér foltok jelennek meg a körmödön. A leggyakoribb az allergiás reakció, a vitaminhiány, illetve a köröm gombás fertőzése. Ha a köröm megsérül, az befolyásolhatja a köröm növekedését, és ez fehér foltokként jelenhet meg. A másik ok azonban ennél sokkal komolyabb, ugyanis akár vesebetegségre is utalhatnak a pöttyök, bár ez esetben általában más egyéb kísérőtünetek is megjelennek.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.