Meglepő hatása van az időszakos böjtnek a memóriára

Jót és rosszat is hallani bőven az időszakos böjtről, egy friss kutatás most éppen az első csoportot erősíti: a Kings College London szakértői szerint a módszer a hosszú távú memóriát is komolyan javítja.

A szakaszos böjt egyre népszerűbb a diétázók körében, leginkább két okból: sokan nem éhesek rögtön felkelés után, ezért a reggeli kihagyása nem zavarja őket, a másik ok pedig az, hogy így a rövidebb időintervallumban „többet lehet enni”, azaz ugyanazt a mennyiségű kalóriát rövidebb időtartam alatt elfogyasztani. A tudomány megoszlik a hatásossága mögött, de tény, hogy van, akinek bejön a módszer, és a Kings College London kutatása szerint még egyéb előnyökkel is járhat az alkalmazása.

Meglepő hatása van az időszakos böjtnek a memóriára

Egérkísérleteken sikerült bebizonyítani, hogy az állatok hosszú távú memóriáját javítja az, ha egy adott időintervallumban esznek csak. Szakaszos böjtöt több különböző időintervallumos felbontásban lehet tartani, a brit kutatók most egy állatokra vonatkozó extrém verziót próbáltak ki, amelyben csak minden másnap etették az egereket. A másik két kontrollcsoportban az állatok kevesebb kalóriát fogyasztottak, illetve hagyományosan etették őket. A kutatás három hónapja alatt a szakaszosan böjtölő egerek memóriája fejlődött a legjobban.

A mélyebb kutatások azt mutatták, hogy az úgynevezett klotho génexpressziója megnövekedett, ami szerepet játszik a felnőttkori neurongenerációban, azaz az új idegsejtek termelődésében. Ezek a sejtek érzékenyebbekké is váltak a stimulusokra.

A szakértők remélik, hogy az emberi szervezetben is hasonló eredményekkel jár a szakaszos böjt. Korábbi egérkísérletek már bebizonyították, hogy a drasztikus kalóriamegvonás is eredményezhet memóriajavulást. A Molecular Psychiatry tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt mutatta, hogy már tíz százalékos kalóriabevitel-csökkenés is komoly eredményekkel járhat.


Diétákról itt olvashatsz még többet:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?