Meglepő hatása van az időszakos böjtnek a memóriára

Jót és rosszat is hallani bőven az időszakos böjtről, egy friss kutatás most éppen az első csoportot erősíti: a Kings College London szakértői szerint a módszer a hosszú távú memóriát is komolyan javítja.

A szakaszos böjt egyre népszerűbb a diétázók körében, leginkább két okból: sokan nem éhesek rögtön felkelés után, ezért a reggeli kihagyása nem zavarja őket, a másik ok pedig az, hogy így a rövidebb időintervallumban „többet lehet enni”, azaz ugyanazt a mennyiségű kalóriát rövidebb időtartam alatt elfogyasztani. A tudomány megoszlik a hatásossága mögött, de tény, hogy van, akinek bejön a módszer, és a Kings College London kutatása szerint még egyéb előnyökkel is járhat az alkalmazása.

Meglepő hatása van az időszakos böjtnek a memóriára

Egérkísérleteken sikerült bebizonyítani, hogy az állatok hosszú távú memóriáját javítja az, ha egy adott időintervallumban esznek csak. Szakaszos böjtöt több különböző időintervallumos felbontásban lehet tartani, a brit kutatók most egy állatokra vonatkozó extrém verziót próbáltak ki, amelyben csak minden másnap etették az egereket. A másik két kontrollcsoportban az állatok kevesebb kalóriát fogyasztottak, illetve hagyományosan etették őket. A kutatás három hónapja alatt a szakaszosan böjtölő egerek memóriája fejlődött a legjobban.

A mélyebb kutatások azt mutatták, hogy az úgynevezett klotho génexpressziója megnövekedett, ami szerepet játszik a felnőttkori neurongenerációban, azaz az új idegsejtek termelődésében. Ezek a sejtek érzékenyebbekké is váltak a stimulusokra.

A szakértők remélik, hogy az emberi szervezetben is hasonló eredményekkel jár a szakaszos böjt. Korábbi egérkísérletek már bebizonyították, hogy a drasztikus kalóriamegvonás is eredményezhet memóriajavulást. A Molecular Psychiatry tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt mutatta, hogy már tíz százalékos kalóriabevitel-csökkenés is komoly eredményekkel járhat.


Diétákról itt olvashatsz még többet:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?