Ilyen betegséget is okozhat a magas vérnyomás

Egy friss kutatásból kiderült, hogy a kognitív funkciókra is rossz hatással lehet, ha nem kezeljük a magas vérnyomást.

A magas vérnyomás növelheti az agy kognitív károsodásának kockázatát.

A sanghaji Futan Egyetem és a Csingtaói Városi Kórház szakemberei 209 olyan előretekintő tanulmányt vetettek össze, amelyek több mint 2,2 millió ember bevonásával készültek.

A kutatók az alanyok vérnyomásával összefüggő indikátorokat, köztük a szisztolés és diasztolés vérnyomásértékét, a pulzusnyomást és a vérnyomás-variabilitást nézték, majd összevetették az adatokat, hogy kiderüljön, milyen kapcsolatban állnak a kognitív zavarral és a demenciával.

Végül arra a következtetésre jutottak, hogy a középkorú emberek esetében a magas vérnyomás növelheti a kognitív károsodás kockázatát.

Ha egy középkorú embernél a vérnyomás szisztolés értéke (ez az a nyomás, ami a kar fő artériájában mérhető) meghaladja a 130 Hgmm-ot, akkor fokozott a kockázata a kognitív zavar és az időskori elbutulás kialakulásának.

A tudósok azt is megállapították, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése csökkenti a demencia kockázatát a jó szellemi állapotban lévőknél és az enyhe kognitív zavarral küzdőknél egyaránt.

A tanulmányt a Hypertension című folyóiratban publikálták.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

A palacsinta maga a megtestesült boldogság, kivéve persze akkor, ha nem viselkedik jól a serpenyőben, leragad, szakad, és összességében bosszúságot okoz nekünk. A mai Napi Tipp keretében a rosszalkodás mögött álló okokat vesszük majd sorra.