Ezt a 6 dolgot kend a kenyérre, ha nincs otthon ricotta

A recept szerint ricottára lenne szükséged, de persze épp nincs otthon, és emiatt nem akarsz a boltba szaladgálni? Mutatunk 6 alapanyagot, amivel helyettesíteni tudod!

Persze mindig van a hűtődben ricotta, csak akkor nem, amikor igazán szükséged lenne rá. Semmi pánik, ha a sütés közben jössz rá, hogy a hűtőben nyoma sincs ricottának, mivel több, egészen pontosan hat olyan alapanyag létezik, amivel megpróbálhatod helyettesíteni.

6 alternatív alapanyag a ricotta helyettesítésére

Cottage cheese

Bár nálunk a túró dívik, Nyugat-Európa áltúrója, a cottage cheese rendkívül sokoldalúan használható, így például arra, hogy nedvességet (és fehérjét) adjunk egy recepthez, legyen az palacsinta vagy egy gyors kenyér. Ez ugye darabosabb, mint a ricotta sajt, ezzel együtt nagyjából ugyanúgy lehet alkalmazni főzés során.

Krémsajt

A krémsajt állaga nem hasonlít igazán a ricottához, mégis felhasználhatod ezekhez az ételekhez.

A krémsajt is jól működik például a meleg tésztaételekben. Amellett, hogy sűrűbb, mint a ricotta, a krémsajt kissé fanyarabb ízű, ezért előfordulhat, hogy a többi fűszer mennyiségét módosítani kell a savanykás íz ellensúlyozásához (ha például a recept citromlevet vagy -héjat ír elő, egy kicsit visszavehetsz belőle). Az is opció, hogy a receptben megadottnál kevesebb krémsajtot használsz.

Görög joghurt

Egy másik savanykás helyettesítő a krémes görög joghurt, amit például pirítósra kenve vagy mártogatósokban is bevethetsz a ricotta helyett. Elsősorban az édes és savanyú dipekben működik, a sült ételekhez kevésbé ajánlott.

Tejföl

Bizony, vannak olyan helyzetek, amikor a tejföl mentheti meg a ricottás ételedet! Mivel szuper fanyar, a ricottához érdemes spórolni vele a mérésnél. A görög joghurthoz hasonlóan a tejfölt olyan receptekben a legjobb használni, mint a mártogatós – nem ajánlott például a lasagne rétegeibe kenni, hacsak a recept nem írja elő.

Crème frâiche

A crème frâiche a tejföl francia megfelelőjeként is értelmezhető, de mivel kevésbé savanyú és a magasabb zsírtartalomnak köszönhetően krémesebb, töményebb, helyettesítheti, a ricottát olyan ételekben, ahol a lényeg a zamatos, krémes állag. Próbáld ki egyenlő arányban összekeverni a crème frâiche-t és a cottage cheese-t a lasagne-hoz, mártogatósban, desszertben és krémekben.

Tofu

A tofu az egyik legjobb húshelyettesítő, de akár vegán ricottaként is megállja a helyét.

A tofu önmagában nem lenne jó alternatíva a ricotta sajt helyett, de ha összekevered olyan összetevőkkel, mint a tahini, a sörélesztő és az olívaolaj, akkor megkaphatod a vegán ricotta-helyettesítőt, amit akár lasagne-ban, mártogatóshoz és sok máshoz is fel tudsz használni.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas alapanyag:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...