Így pótold az írót, ha nincs kéznél

Sok receptben találjuk meg a hozzávalók között, de nem feltétlenül lapul a hűtőnkben, és a sarki bolt kínálatát sem erősíti a jelenlétével. Nézzük, mivel helyettesíthetjük.

Általában amerikai, zömében sütemény receptek hozzávalói között találkozom vele, és rögtön el is veszi a kedvem az elkészítésüktől. Persze ha rákészülök a dologra, akkor útba ejtem a kedvenc delikátesz üzletem - ahonnan jobb esetben nem én hozom el az utolsó doboz írót - , de mivel nagy átlagban minden különösebb előzmény nélkül tör rám a süthetnénk, sokszor bosszant fel böngészés közben a találkozás ezzel az alapanyaggal. Őszintén szólva ez általában úgy működik, hogy megtetszik egy recept, gyorsan végigfutok a hozzávalókon, majd amikor megpillantom azt a szót, hogy "buttermilk" (az író angol neve), már be is zárom az ablakot. Na de ez nem mehetett így örökké, úgyhogy kerestem egy alternatívát arra, hogyan pótoljuk az írót, mivel helyettesítsük, ha nincs épp kéznél.

Tudtad?

Az író egy savanykás ízű, híg, opálos folyadék, a túró- és vajkészítés mellékterméke. Önmagában is fogyasztható, frissítő italként nagyon egészséges. Legtöbbször süteményekbe kerül.

Persze ez egy vészmegoldás, de még mindig jobb, mintha le kellene mondanunk 1-1 csábító recept kipróbálásáról. Térjünk is a lényegre! Az "írópótló"-hoz nincs másra szükségünk, csak egy kis tejre, lehetőleg zsírosabb típusúra, és citromlére vagy fehérborecetre. Egy bögre tejhez egy evőkanál ecetet vagy citromlevet számoljunk. Adjuk hozzá, majd szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni egy 5-10 percet.

Alakul az írópótlónk

Hamarosan látni fogjuk, hogy a teteje "túrósodásnak" indul. Amennyiben nem történne semmi, jöhet még egy kicsi az adalékanyagból. A pihentetést követően már azonnal dolgozhatunk is vele. Sokan ajánlják a citrom helyett a lime-ot, a fehérborecet helyett az almaecetet, és a különböző szója-, mandula- és egyéb tejeket, úgyhogy bátran próbálkozhatunk ezekkel is.

Persze az a legjobb, ha igazi írót használunk, de ha nincs kéznél, akkor érdemes bevetni ezt a trükköt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütikkel gyarapítsuk a recepttáraitokat.