Nosalty Logó

Könnyű és puha túrógombóc

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dávid
Könnyű és puha túrógombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A gombóchoz

A morzsához

Összesen 378 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A gombóchoz

A morzsához

Összesen 2261 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A gombóchoz

A morzsához

Összesen 267 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.8 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    177 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    967.1 g
  • Cink
    217 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    168 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    250 mg
  • Nátrium
    167 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    174 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    21 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    100 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    150 micro
Összesen 378 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    111.2 g

Zsír

  • Összesen
    149 g
  • Telített zsírsav
    83 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1063 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5802.4 g
  • Cink
    1304 mg
  • Szelén
    77 mg
  • Kálcium
    732 mg
  • Vas
    1008 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    1497 mg
  • Nátrium
    1005 mg
  • Réz
    50 mg
  • Mangán
    41 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.7 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    447.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1045 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    231 micro
  • Kolin:
    671 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1025 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    223 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    900 micro
Összesen 2261 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    126 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    685.1 g
  • Cink
    154 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    119 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    119 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    15 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    71 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 267 Kcal

Hozzávalók

A gombóchoz

A morzsához

Elkészítés

A gombóchoz

  1. A vajat robotgéppel habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan eldolgozzuk.
  2. A túrót finom szitán áttörjük, és hozzáadjuk a tojásokhoz, majd jól elkeverjük.
  3. Ezután kevés sóval, cukorral ízesítjük, és hozzáadjuk a sütőport is, aztán jöhet egy újabb keverés.
  4. A pankot mozsárban vagy zacskóban egy sodrófával apróra törjük, és több részletben hozzáadjuk a túróhoz. Nekem pont 6 deka elég volt, de az a lényeg, hogy puha, de már formázható állagú legyen a massza.
  5. Vizes kézzel gombócokat formázunk (ebből a mennyiségből nekem 18 db jött ki) a túróból, és kistányérra vagy tálcára pakoljuk őket, majd 20 percre a hűtőbe tesszük, hogy szépen megkeményedjenek.
  6. A hűtőben pihentetett gombócokat egyszer átgyúrjuk, hogy szép gömb alakú legyen, mert mérsékelten lobogó, sós vízbe tesszük. Miután feljött a gombóc a víz tetejére, utána még egy-két percig főzzük, majd kivesszük, és beledobjuk a pirított morzsába, és megforgatjuk benne, hogy teljesen bevonja.

A morzsához

  1. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és hozzáadjuk a kicsit áttört pankot.
  2. Közepes lángon folyamatosan kevergetve pirítjuk, és vigyázzunk, mert nagyon hamar elkezd barnulni, így hamar oda is kaphat, úgyhogy legyünk résen!
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 308
  • 7 napos nézettség: 1765
  • Össznézettség: 829024
  • Feltöltés dátuma: 2014. július 16.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az az igazság, hogy annyira tökéletes lett ez a túrógombóc, hogy még én magam is meglepődtem rajta. Nem esett szét főzés közben, szépen egyben maradt, viszont eszméletlenül puha és könnyű lett! Én kicsit édesebben szeretem, de aki nem, az hagyja el belőle a cukrot, viszont a panko morzsát nem érdemes, mert sokkal ropogósabb és finomabb, mint a hagyományos zsemlemorzsa. Az is fontos eleme a receptnek, hogy én nem a boltban kapható félzsíros túrót használtam hozzá, hanem az igazi, piacokon beszerezhető zsíros változatot. Ennek az állaga is más, nem morzsálódik, nem fűrészporos.

Hozzászólások

Sári Tiborné

nagyon szeretjük a tú gombócot, ezt a receptet is kifogom próbálni, csak egy a bökken?, nem tudom milyen a panko?- -mi buzadarával készitjük!

Szolnokiibi

Valaki tudja, hogy mi az a panko?

Dávid

Az alapanyag nevére kattintva el?bukkan a megoldás: http://www.nosalty.hu/alapanyag/leiras/panko Egyébként egy speciális eljárással készül? morzsa, amit a fehér kenyér belsejéb?l készíteni. Sokkal kevesebb zsiradékot szív magába és ropogósabb is lesz, mint a hagyományos zsemlemorzsa! ízHUSZÁR

Latencia

Kedves Dávid! 72 éves múltam, nagy a család, az elmúlt 50 évben nem volt nap, hogy ne f?ztem volna, tehát nem vagyok kezd?. De azt a szót, hogy panko, most hallottam (olvastam) el?ször életemben és fogalmam sem volt, mit takar Nem tudom melyik égtájon nevezik így, de jobb lenne a speciális, csak egy vidékre jellemz? becenevek helyett egy nyomozómunkát nem kivánó megnevezéssel helyettesiteni, mondjuk "fehérkenyér morzsa" (panko), hogy mi más vidékr?l származók is értsük. Egyébként a recept kiváló, kivéve, hogy nálunk és otthon anyáméknál is a túrógombócot kizárólag sósan szerettük, de ez egyéni izlés kérdése.

Marika nagyi

Nem kell tragikusan venni, csak egy kis logika kell hozzá, hogy mi is készítsünk pankót.Nem kell más mint finom fehér kenyér maradék, a héját levágod és a süt?ben alacsony fokon megszárítod. Végül a diódarálón ledarálod, majd átszitálod.!!!! Szerintem ugyanolyan jó lesz.

evacili

Panko-t hol lehet venni?

Dávid

Én már láttam szupermarketben is, szóval nem lehetetlen beszerezni. Ha itt mégsem sikerülne, akkor a delikátesz boltokban biztos találsz. ízHUSZÁR

Törölt felhasználó

Sziasztok! nekem a turo atszitalasaval kapcsolatban lenne kerdesem. Milyen szita v. szu ro kell ehhez? barmelyikre is gondolok, szinte lehetetlennek erzem azokon atnyomni.Valaki linkeljen be egy ehhez valot!koszonom szepen

Dávid

Szia, Minél finomabb, annál jobb, de igazából az a lényeg, hogy ne maradjanak benne nagy darabok. Beleteszed egy szitába a túrót, majd kanállal elkezded átnyomkodni rajta. Menni fog, hidd el! :) ízHUSZÁR

Törölt felhasználó

biztos?:) ertem en, csak soha nem hasznalok szitat, igy nem tudom, hogy abbol vannak-e kulonbozo meretek :) de akkor majd kinezek valami megfelelo meretut :D koszi a biztatast!:)

Törölt felhasználó

Lásd fent!

evacili

Én krumplinyomón szoktam átnyomni. Mint a gesztenyemasszát.

Törölt felhasználó

Koni08! Nem kell a túrót átszitálni, elég ha villával jól összetöröd és alaposan összedolgozod a többi alapanyaggal. A pankó helyett pedig tökéletes a búzadara (8dkg fél kiló túróhoz); a vaj és süt?por szükségtelen, 3 tojás sárgája a masszához, a fehérjék felvert habját a végén óvatosan beleforgatni. Kif?zés el?tt a h?t?ben szoktam pihentetni 2-3 órát. Egy citrom reszelt héja benne csodát m?vel. Garantáltan könny?, puha túrógombóc a végeredmény!

Törölt felhasználó

Koszi! mi is daraval es szitalas nelkul szoktuk, csak azert vagyok kivancsi, hogy a szitalasos trukk mennyiben valtoztat rajta :) viszont a citromos otlet nagyon jo. muszaj mindezen dolgokat, amiket ma tanultam, kiprobalni egy zsenialis turogomboc formajaban. az eredmenyrol beszamolok;)

gamica

"Imádom" az ilyen el?reviv? hozzászólásokat! Bizonyára a Te túrógombócod is isteni, de ez most nem a Te verziód. Nekem az a segítség, ha valaki az eredetit készíti el, és arról mond véleményt, hiszen itt ez lenne a cél.

Törölt felhasználó

Sziasztok. Nagyon finom, csak fözes utan egy habos massza lett belöle, nem golyok. Lehet, hogy tulföztem?

terranova56

Ez a panko kicsit túl lett lihegve, szerintem. Én zsemlemorzsát szoktam készíteni, és tényleg zsemléb?l készítem, és ha van benne kis száraz kenyér, akkor mi van?

Törölt felhasználó

Szerintem a Naprendszer legjobb túrógombóca az ?sembert?l napjainkig.Fehér kenyér morzsával készítettem, 5*-os lett.Nem gy?ztem dicsekedni. Egy Michelin-csillagot adnék érte Neked.

qawsedr

A búzadarával készült gombócot be szoktam keverni el?z? este, és h?t?ben tartom, Ennek a pankoval készült változatnak sem ártana vajon ez?

toroltfelhasznalo-199615

Isteni lett és elronthatatlannak érzem a receptet. Igaz, még soha nem készítettem ezel?tt túrógombócot, így se viszonyítási alapom, se tapasztalatom.

Törölt felhasználó

Kedves ízHUSZÁR! A panko helyettesíthet? zabkorpával? Köszönöm.

veronka86

Mindent a recept szerint csináltam, mégse lett jó, a gombócok szétestek. Katasztrófális lett a végeredmény.

Hozzávalók

A gombóchoz

A morzsához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.