Mindössze egyetlenegy alapanyagra van szükséged az igazi HÁZI VAJHOZ

Vajat otthon? Egyáltalán nem nehéz, és az íze megéri azt a kis fáradságot. Íme néhány tipp és tudnivaló az otthoni vajkészítésről.

Készítettem már mascarponét otthon, kecsketejből sajtot, és nagyon régen házilag vajat is. Mostanában, a nagy vajmániámban sokfélét kipróbáltam, és megvannak a bevált márkáim a kenyérre kenős vajból, valamint a sütéshez használhatóból. Margarint nem használok, nem sznobságból, hanem csak mert nem szeretem az ízét, bár sütéshez az a tapasztalatom, hogy fele vaj, fele margarin jó állagot eredményez, de azért inkább maradok a vajnál.

Na szóval, vissza a vajhoz. A vajmániám mellett a tejszín a másik (és nem meglepetés, a kettő összefügg), cukrász barátnőmmel sokszor mélázunk azon, hogy vajon ki volt az, aki kitalálta, hogy Magyarországon az általános kereskedelmi forgalomban kapható tejszínnek vagy főző-, vagy habtejszínnek kell lennie, és mindenképpen kell tartalmaznia stabilizátort, vagy valami furcsa nevű dolgot.

A házi vaj receptjéért kattints ide!

Már itt a Nosalty-n is, a túrótorták kapcsán írtam erről, de a vaj készítésénél ez még lényegesebb. Általában is igyekszem átvágni a gordiuszi csomót, és se nem főző-, se nem habtejszínt vásárolok, hanem termelőtől tejszín-tejszínt. Ezzel csak az a baj, hogy leggyakrabban fél literes, és hamar fel kell használni. De ez most pont jól jön, ugyanis egy jó adag vajhoz, ami kb. 150 g, pont fél liter hideg tejszín kell, és jobban járunk, ha termelőtől vásárolunk. Ugyanis minél zsírosabb a tejszín, annál jobb, és a bolti habtejszínek közül egy márkából lehet csak 32%-osat kapni, a termelői pedig minimum annyi, de inkább több. Az elkészítés receptjét itt találjátok, most csak néhány dolgot fűzök hozzá.

Néhány plusz tanács és tudnivaló

  • Az író, amit németül, angolul szó szerint "vajtejnek" hívnak, nagyon értékes tejtermék. Egészséges, nem zsíros, az emésztést segíti, és sütésnél elképesztő dolgokat művel, főleg szódabikarbónával, sütőporral kombinálva.
  • Ez a vaj kissé vizesebb lesz, mint a gyári, mert az emberi kéz nem tud olyan erősen préselni, mint egy gyári berendezés. Ezért főzésnél jobban serceg, és ki kell várni, hogy a nedvességtartalom elpárologjon belőle (egyébként sajnos találkoztam már olyan vajjal, ami ennél még sokkal vizesebb volt, vagyis jól átverik a vásárlót, mert benne hagyják a nedvességet, hogy növelje a vaj tömegét). Sütésnél ez a nedvesség elenyésző, nem kell vele számolni.
  • Az íze verhetetlen. Tejszínes, krémes…elmondhatatlanul kényeztető.

Még több étel, amit bátran készíts el otthon:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek