Tedd el a paradicsomot!

A paradicsomot nem csak szendvicsben és lecsóban szeretjük! Itt a szezon, elő a befőttesüvegekkel, most kell kincsekkel megtölteni a kamrát!

Amikor csak lehet, a paradicsomot nyersen, bazsalikommal és egy kis mozzarellával eszem – nyáron nekem ez tökéletes csipegetnivaló, a gyönyörű, édes, szabad földön termett paradicsomokért egyszerűen megveszek. Főzni sem utolsó vele, főleg, hogy télre kiválóan elrakható, rengeteg formájában – jöhetnek a ketchupok, savanyúságok, paradicsomlevek. A zimankóban imádni fogod, hogy csak úgy leemelsz egy csepp nyarat a kamra polcáról!

Savanyúságként, bármilyen idényzöldséggel passzintható ecetes lében: cukkini, paprika, sőt mini görögdinnye is jöhet a képbe, a lényeg, hogy a paradicsomot még érés előtt, zölden kapkodjuk le a palántákról, ha már piroslani kezd, akkor nem sokra megyünk vele. A házi paradicsomlének nincsen párja! A boltban előre csomagolt, százszázalékosnak hirdetett termékek között is csak nagyon kevés a valóban érett paradicsom ízét magába záró változat, ezért sokkal jobb otthon elkészíteni, mert nagyon finom leveseket lehet készíteni belőle később. Ha nem tervezünk ipari mennyiségeket gyártani, akkor otthon, háztartási szűrőn keresztül simán jó munkát végezhetünk, de egy passzírozó segítségével lucullus paradicsomból ketchupot is főzhetünk.

Sűrű, zamatos szósz lesz a végeredmény, nagyon érdemes vele igen, az augusztusi kánikulában is szenvedni, mert az üvegekben sorakozó ketchup mindenért kárpótol, az erkölcsi diadalról nem is beszélve, amit bizonyos tömegtermékek fölött aratunk!

Paradicsomot úgy is eltehetünk, ha napon megszárítjuk, miután felszeleteltük – minél kisebbekre, annál jobb! Utána jó minőségű olívaolajban, kisebb, kétdecis üvegekbe porciózva érdemes eltenni, mások jobban szeretik natúran, rád bízzuk, melyikhez van kedved.

Persze lecsót is tehetsz a polcokra, sokan élnek is ezzel a tradícióval, nagyon jó januárban a saját lecsódat kanalazgatni!

Az Okoskamra korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...