Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aszalógépben szárított paradicsom

Aszalógépben szárított paradicsom
Aszalógépben szárított paradicsom
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az idén végre kaptam egy aszaló gépet. Én egy drágább változatot szemeltem ki. Végül a Metróban vettünk aszalógépet, amit sok blogban ajánlották is. Sőt meg voltak elégedve vele. Végül úgy néz ki,  hogy nekem is bejön. Nem szabad kihagyni, mert nagyon sok mindent lehet aszalni géppel. A sütőben még nem próbáltam aszalni, de már nem is lesz rá szükségem talán. Ha csak nem állok neki óriási mennyiségnek.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Saját paradicsomomat használtam hozzá. Volt közte Lucullus, fürtös, de szedtem hozzá a karós befőzni valóból is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomokat megmossuk, a szárakat eltávolítjuk.
  2. Félbevágjuk, és a zöld részeket, a magokat eltávolítjuk.
  3. Az aszalógép tálcáira rakjuk szellősen. Durva sóval meghintjük. Megaszaljuk (Sütőben is lehet.)
  4. A száraz paradicsomokat üvegbe tesszük, és felöntjük annyi olajjal, hogy jól ellepje.
  5. Tehetünk bele oregánót, zöldborsot stb.
  6. Az üveget jól lezárjuk, és várunk vagy három hónapot felhasználásig.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 20 401
elküldve: 4
receptkönyvben: 128
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

ladybird

Mióta szakács: 2011.02.13.
43 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

aszalt paradicsom, aszalt paradicsom olajban eltéve

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

A.Eszter
A.Eszter Thu, 2014-06-12 09:54

Kedves Ladybird!
Most kaptam egy jónak tűnő aszalógépet, de sajnos nincs hozzá magyar nyelvű tájékoztató, és úgyis jobban megbízom a tapasztaltban, mint a hivatalos verzióban.
Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy ha megkérhetnélek, írnál pár rövid instrukciód az aszaláshoz? Idő, hőfok, feldolgozási mód /van ahol írnak sózást/cukrozás, van ahol egybe hagyják a szilvát, van aki darabolja. Gondolom mivel Neked már 3 éve megvan a géped, biztos tudod a kis trükköket, buktatókat, amit ha lehet inkább megtanulnám, mint elkövetném. :-)
Segítségedet előre is Köszönöm!
A.Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2014-06-12 12:33

Kedves A.Eszter!
Az én aszalógépem nem hőfokszabályzós. Ezért én a tálcákat mindig cserélgetem. paradicsomot,szilvát is kettévágom. Szilvát én cukorba nem áztattam,mert édes érett gyümölcsöt aszaltam. Az enyémbe lehet meg is égett volna. Paradicsomot sózva is só nélkül is aszaltam. Nekem jobban ízlett egyébként só nélkül. Az én összes trükköm ennyi! : ) Ladybird

A.Eszter
A.Eszter Thu, 2014-06-12 12:38

Kedves Ladybird!
Köszönöm a gyors és hasznos válaszodat!
Idén azt hiszem ami "nem fut el", azt kipróbálom aszalva... :-)
További szép napot!
A.Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2014-06-12 12:42

Kedves Eszter!
Nagyon jó lesz majd télen elővenni a sok finomságot! Majd meglátod! Még annyit,hogy én éjszakára mindig lekapcsoltam az aszalót,reggel aztán visszakapcsoltam. Neked is szép napot és jó aszalást! L.

KisEdi
Edi / KisEdi Wed, 2013-08-07 19:17

Nekünk sörkollektoros aszalónk van, nem elektromos, de a magos részt benne hagyjuk (ételt ki nem dobunk!) és szépen megszárad, probléma nélkül. Még egy ok, hogy ne vegyünk elektromos aszalót. Simán befőttes üvegbe téve, lezárva, olaj nélkül is eláll.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-07-29 21:25

Kedves Eszter,Éva-Anyóca,Citromka!
Amikor erre az oldalra kerültem akkor csak néztem,hogy ez egy milyen csuda jó kis közösség. Minden olyan szép és jó volt. Nézegettem a sok hozzászólást és hamar rájöttem,hogy érdemes őket végig olvasni. Ami esetleg a receptből kimaradt az valaki másnak feltűnik és minden a helyére kerül. Nagyon tetszett. Aztán azt is észre vettem,hogy vannak emberek akiknek az a perverziójuk,hogy a másikat sértegessék és a sárga földig lehúzzák. Akkor kezdtem keresgélni ezeket az embereket. Az eredmény: nem találtam őket,megtaláltam,de nem volt feltöltött receptje. A fáradságot nem veszi,hogy a saját receptjét leírja,fényképezze,feltöltse. A másét pedig kritizálja. Hapici pont egy ilyen személy. Köszönöm,hogy azzal amit írtatok nekem és főleg másoknak is segítettetek. Remélem ez lesz a jellemző a jövőben is ezeken az oldalakon. Én is találtam már hiányos receptet,de eszembe nem jutott volna,hogy rosszindulatú hozzászólásommal bántsam a tulajdonosát. Szép hétvégét kívánok mindenkinek! Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-07-28 22:14

Szerintem tök klassz dolog, és biztos jó a sütőben aszalgatni, de tutira jobb ez a gép:-)))
Ha nekem lehetne:-))
Örülök a receptnek, elmentettem, hátha hoz a nyár már nem,...hát,....akkor: írok a Télapónak vagy a Jézuskának:-)))))
Amúgy én is úgy gondoltam, hogy minden egyes elektromos cucchoz,adnak használati utasítást: én most botmixert vettem, de még ahhoz is adtak használati utasítást, szóval erről ennyit:-))))
A kenyérsütőgépem is teljesen máshogy van, mint amiket ide néha olvasok, felraktok, mert nem az a gépem van, mint amit az illető felrak, ezért alakítom az én gépemhez a receptet, de ez nem gond:-)))
Nagyon guszták a paradicsomok, köszönöm szépen, szép napot holnapra!
Éva-Anyóca

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-07-28 18:58

Kedves hapici!
Mivel a paradicsomot a saját kertemben szedem,valóban nem méregetem,hogy hány kiló. Szedem és pakolom is a Hauser típusú 5 tálcás aszalógépembe. Természetesen forgatom,de inkább egyik tálcáról a másikra rakosgatom,aszerint,hogy melyik milyen száraz. Időt sem írtam,mert ha írok akkor csak becsaplak vele,mert függ a paradicsom nagyságától és attól is,hogy magosan vagy mag nélkül aszalod. Nekem ez egy-másfél nap volt,de mivel ez nem szentírás és nem is egy piskóta.... A kevesebb néha több. Köszönöm a minősítést! Éva

hapici
hapici / hapici Thu, 2011-07-28 17:52

Kedves Ladybird,
csak a lényeget nem írod: hogy mennyi ideig kell aszalni, mekkora a mennyiség, és cserélgeted-e a tálcákat közben.
Így ez a recept nem sokat ér...!

Citromka
Citromka Sat, 2012-03-31 05:45

Kedves Hapici!
Az ilyen fajta (Hauser típusú 5 tálcás aszalógép) szárításhoz bizony nem könnyű adatokat adni. Amint kedves Ladybird említette Ő is csak most kapta és még elég új a gépe. A saját tapasztalatom alapján, ügyelni kell arra, hogy egyforma nagyságú szeleteket rakj a tálcára. Az alsó tálca melegebb így 1-2 óra után érdemes cserélgetni őket. Én a legalsót teszem legfelülre, és a felsőt legalulra, és így körforgás szerűen cserélgetem. Nagyon átforosodik az alsó ezért érdemes cserélgetni.Érdemes olyankor nekivágni amikor egész nap otthon vagy. A recepthez még annyit szeretnék hozzá tenni, hogy hidegen sajtolt olivaolajjal, és tengeri sóval is nagyon finom.
Citromka

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-07-28 20:58

Hapici, akinek van aszalógépe, annak van használati utasítása vagy épp tapasztalata is. Az aszalás pont az a téma, ahol nem lehet pontos paramétereket megadni, mert mindenkinél másképp fog működni. Minden az alapanyagon múlik, az pedig sohasem ugyanolyan.
szép estét
Eszter

421
paradicsom 1 kg
napraforgó olaj 2 dl
0 ízlés szerint