Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ketchup házilag Évi nénitől

Ketchup házilag Évi nénitől
Ketchup házilag Évi nénitől
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyönyörű paradicsomokat láttam a piacon. Azért választottam ezt a fajtát, mert jó édes, kevés a magja. A dédi régen mindig isteni ketchupöket főzött, de ő már nem készíthet, így nekiláttam én. Mindig hazafuvarozok valamit a piacról, és gyártom a télre való finomságokat. A fiam csak annyit mondott: - Úgyis elfogyott itthon a ketchup.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lucullus paradicsomot folyó víz alatt alaposan átmossuk. A végén kereszt alakú metszést ejtünk, és 1 percre forró vízbe dobjuk, így le tudjuk húzni a héját.
  2. A paradicsomok közepét (kocsányrész) kivágjuk, a magokat kiszedjük, a paradicsom húsát fazékba tesszük. Mikor mind benne van (kb. 2,7 kg), botmixerrel összetörjük.
  3. Beletesszük a zöldségeket, valamint a fűszereket fűszertojásban, vagy gézbe kötve.
  4. Addig főzzük, míg felére csökken a mennyisége.
  5. Fertőtlenített üvegekbe töltjük színültig. Tetejét szorosan rácsavarjuk.
  6. Dunsztba téve hagyjuk kihűlni (2-3 napig).
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 44 107
elküldve: 13
receptkönyvben: 205
elkészítve: 16/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1826 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

ketchup, házi ketchup, fűszeres ketchup, ketchup télire

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kispgabi
kispgabi Fri, 2016-09-16 23:26

Még tavaly csináltam meg a recept alapján egy adag ketchupot a lányoméknak, de valamiért a hátra került a kamrapolcon és itt maradt. Nem vagyok egy nagy ketchup fogyasztó, ezért amikor időnként a kezem ügyébe akadt, arrébb toltam.
A múlt héten viszont nagyon megkívántam a sült krumpli mellé, és felbontottam egy üveggel, ... hát nem sokáig tartott! :)
Nyugodtan mondhatom, hogy vetekszik bármelyik neves bolti termékkel, a nem nevesekről meg nem is beszélve! Nálam sem utoljára készült! :)))
Köszönöm a receptet! Gabi

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2016-09-17 10:04

Kedves Gabi!

Köszönöm, hogy értesítettél róla. Meg is hoztad a kedvemet, hogy a költözés/felújítást, amin most átestem egy kis ketchup főzéssel vezessem le. :-)
Üdvözlettel:
Évi néni

macska11
Sylvia / macska11 Sun, 2013-08-25 14:33

Kedves Évi néni ! Megfőztem a ketchupot - nem lucullusból, de jó húsos paradicsom érett a kertben (jellemző, hogy a fajtáját nem tudom, úgy kaptam a fűszál vékony palántákat, mostanra meg öklömnyi paradicsomokat terem). ZilkaZil-lel folytatott megbeszéléseteket is figyelembe véve kicsit több, mint egy kiló hagymát tettem bele, aminek fele lilahagyma volt. Isteni finom lett - az állaga és az íze is - jövőre is biztosan megcsinálom ! Köszi a receptet !

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-08-25 15:50

Hízik a májam. Annyira jó ezt olvasnom. Először azt gondoltam, de kinek fog ez ízleni,- persze rajtunk kívül,- de most már látom, hogy érdemes volt feltenni. Köszönöm, hogy megírtad. Üdv: Évi néni

Deva978
Deva978 Mon, 2013-08-19 21:38

Évi néni, köszönöm szépen a receptet. az 5 éves kisfiam csak annyit mondott kóstolás után: "hogy ez milyen finom!" szerinted, jövőre újra hozzálátok? :) sőt, ha még idén hozzájutok egy adag paradicsomhoz, akkor abból is ketchup készül a recepted alapján!

én miután kivettem a fűszereket a végén turmixgépbe tettem, hogy minél inkább hasonlítson az állaga a selymes boltira - gyerekek esetében ez extrán fontos :) nehogy megakadjon a vöröshagyma vagy más "alkatrész" a fogai között :) - utána visszaöntöttem még pár percre, hogy újraforrjon, és ahogyan írtad, száraz dunsztba tettem.

köszönöm! köszönöm! köszönöm!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2013-08-20 00:06

Kedves Éva!
Nekem a legnagyobb öröm, hogy ilyen sikere volt a ketchupodnek. Szerintem én is készítek még egy jókora adagot, mert vészesen fogy. Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-08-10 18:11

Kicsit édeskés, de úgyis biztosan kóstolgatsz közben és átalakíthatod saját ízlésedre. Én köszönöm. Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-08-11 15:18

Akkor nagy baj nem lehet. Kellemes befőzést kivánok és természetesen mellé jó pihenést is! Üdv: Évi néni

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Mon, 2013-08-05 15:35

De jó, én is hasonlóan készítem lucullusból. Én nem is értem, hogy azt miért tartják satnyább paradicsomnak, mikor olyan finom édes, és alig van magja...Én lilahagymával szoktam készíteni, amiből jó sokat teszek bele (4 kg paradicsomhoz én min. 1 kg-t tennék), és mustárt még sosem tettem bele, de most biztos kipróbálom, mert finom pikáns lehet tőle! üdv, Zilka

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-08-05 19:01

Kicsit édeskés lett és biztosan elférne a te lila hagymád is benne. A legközelebbit majd úgy készítem. Nem volt olyan nagy macera, mint ahogyan gondoltam. A következő adagom 10 kg lesz. Az a baj, hogy pillanatok alatt elfogy. Sebaj, előttem a szabadság, erre szánok egy napot, úgyis sokáig lesz még paradicsom és az ideiek isteni édesek. Üdv:Évi néni

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Mon, 2013-08-05 12:04

Szia Évi Néni!
Nagyon tetszik a recepted.
Már régóta gondolkodom rajta,h készítsek házi ketchupot,csak őszintén megmondva lusta vagyok kimagozni minden szem paradicsomot :/,de majd előbb-utóbb erőt veszek magamon :)
A másik ok amiért még nem fanyarodtam rá,az az lehet,hogy imádom az üveges Heinz ketchupot,amit Németből hozatok vagy hozok,mert itthon már szinte csak a műanyag flakonos van,ami közel sem olyan jó,mint az üveges.
A receptedet végigolvasva hasonló fűszerezése van,mint a Heinznek,biztos nagyon finom lehet.
Ha ráveszem magam mindenképp referálok róla :)
Üdv:Merci

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-08-05 19:04

Kedves Mercedes!
Finom a Heinz, de azért őszintén az sem utolsó, ha úgy kínálod a családod vagy a vendégeidet, hogy ezt te készítetted. Nem volt olyan sok mókolás vele, mint ahogyan azt először gondoltam. Vágj bele bátran. Üdv: Évi néni

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Wed, 2013-08-07 15:26

Persze,hogy a házilag készült dolgok az igaziak,én is így gondolom,és biztos,hogy finomabb sem lehet egy bolti a házitól.
Ráfogom venni magam,csak idő kérdése :)

96
paradicsom 4 kg
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 5 gerezd
barna cukor 8 dkg
2 dkg
fahéjrúd 1 db
szegfűbors 1 teáskanál
szegfűszeg 6 db
szerecsendió 1 kk
sherryecet 3 ek
balzsamecet 1 ek
worcestershire-szósz 2 ek
mustár 1 ek
fekete bors 1 tk
babérlevél 2 db
borókabogyó 5 db
kakukkfű 5 szál
chilipehely 1 kk
halványító zeller 2 közepes szár