r
Nosalty Logó

Sós paradicsom

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Sós paradicsom
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 184 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 735 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 23 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10197.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    182 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    9695 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    703.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    275 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    183 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    76 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    585 micro
  • β-karotin
    2595 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 184 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    37.8 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    40789.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    728 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    362 mg
  • Foszfor
    875 mg
  • Nátrium
    38780 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    163.2 g
  • Cukor
    120 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    2815.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1099 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    732 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    303 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    312 micro
  • Kolin:
    258 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2340 micro
  • β-karotin
    10380 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 735 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1299.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    1235 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    89.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    75 micro
  • β-karotin
    331 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 23 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A paradicsomokat többször is jól átmossuk. A hibás részeket kivágjuk.
  2. Az üvegek aljára kaprot és csombort teszünk, majd belerendezzük a paradicsomokat. Ha van annyi világos színű narancssárga paradicsomunk, akkor minden sorba rakjunk belőle legalább egyet.
  3. A tetejére is tegyünk pár szál kaprot, csombort, végül pedig a zellerzöldet.
  4. Készítsük el a levet: ehhez egy tiszta tálba töltsünk annyi vizet, amennyi az üvegünkbe belefér, és keverjük hozzá a sót. A lényeg, hogy jó sós legyen a lé (igazából nekem kóstolásra megy).
  5. Ezzel a sós vízzel töltsük fel az üvegeket, úgy hogy a paradicsomokat teljesen ellepje. Én savanyúgág leszorítót is szoktam rá tenni, így biztosan a lé alatt maradnak a paradicsomok.
  6. Az üveget lezárjuk, és télig hűvös helyre, a kamrába tesszük.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 21
  • 7 napos nézettség: 188
  • Össznézettség: 44350
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 02.

Ajánló

Ehhez a savanyúsághoz a paradicsomokat akkor szedjük le, amikor már világoszöld és narancssárga színűek. A túl sötétzöld paradicsom még eléggé éretlen, és keserű lesz tőle a savanyúságunk. Az érlelés folyamán az üvegben a kissé pirosabb és narancssárgább paradicsomok szétmennek, de pont ez a jó, mert ezek adják a legjobb ízt az egész savanyúságnak. Ezért mindenképpen kerüljön minden egyes üvegbe néhány narancssárga, vagy még kevésbé érett enyhén pirosas színű paradicsom.  Kb. 4 hónap eltelte után kezdhetjük télen megbontani az üvegeket, attól függően, hogy mikor tettük el őket. Aki már júliusban-augusztusban bespájzol belőle, az decemberben már próbálkozhat a felbontással. Én viszont még szeptember vége felé is szoktam eltenni, amikor az utolsó, későn érő paradicsomokat már úgysem érleli meg a napfény. Ezeket az üvegeket február körül bontom meg.

Receptkategóriák

Anyósomtól tanultam ezt a fajta savanyúságot. Párom nagyon szereti, ezért minden évben kerül néhány üveggel a kamra polcára. A képen egy 3 literes példány látható, a mennyiségeket ehhez adtam meg.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Tartósitó semmi nem kell?

Törölt felhasználó

Nem kell tartósító. Maga a só tartósítja az egészet, akkora adag van benne.

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen! :)

pooczane.ildiko

Ezt csak ajánlani tudom, én is régóta készítem, édesanyámtól tanultam. Literenként teszek egy jó marék sót. Néhány üvegbe cseresznyepaprikát, vagy hosszú csíp?s parikát is teszek, a férfiak szeretik. Ja, és annyi id?t nem bírunk várni:) max. 2 hónap

Törölt felhasználó

Azt szeretném kérdezni, hogy mindet a leírás szerint csináltam, és az én paradicsomom felforrt mi az oka vajon??? Várom válaszodat!!!

Törölt felhasználó

Nem tudom, mi lehet az oka, nekem még sosem forrt fel. Talán került az üvegbe hibás, vagy nem teljesen átmosott paradicsom is? Ha jól tudom, általában olyankor szoktak felforrni a savanyúságok. Mennyit készítettél? Csak 1 üveggel, vagy többet is? Ha többet, akkor az összes felforrt?

Törölt felhasználó

Nyáron szokott felforrni, ezért ajánlott a paradicsomszezon végén eltenni, mert akkor már eléggé hideg van a kamarában.

Törölt felhasználó

Kedves iceflower!!! Köszönöm a válaszodat!! Két hét decis üveggel készítettem próbából de sajnos mindkett? felforrt: Na de nem adom föl még fogok próbálkozni vele. Üdv:varjuné

Törölt felhasználó

Szép estét mindenkinek... Ma elkészítettem ezt a csodát....nagyon kíváncsi leszek rá, hogy milyen lesz? remélem nem forr meg, de a négy hónap az még nagyon hosszú id? :))) Vajon milyen az íze?....sós, savanyú?, vagy mindkett??...és milyen az ami szétmegy benne? nagyon furdal a kíváncsiság...most szépek és guszták...a többi a jöv? titka...üdv Zsike

Törölt felhasználó

Nagyon finom, a biztonság kedvéért leszorítónak én tormát szoktam használni. Ha hideg helyen van, nem buggyan meg.

Miss Sweetly

Kedves iceflower! Sajnálatos módon nekem a tetején vastag fehér réteg képz?dött. Vigyáztam a tisztaságra, és mindent úgy csináltam, ahogy a recept írja. Meg lehet-e menteni még valahogyan? ( Lehet az volt a baj, hogy hiába tettem rá savanyúság leszorítót, mégsem lepte el a lé a tetejét teljesen. )

Törölt felhasználó

Valószín?, hogy az a rész lett fehér, amit nem lepett be teljesen a lé. Ez nem gond. Amikor megbontod az üveget, akkor a tetején lév? paradicsomokat távolítsd el, és óvatosan halászd le a fehér részt, hogy ne keveredjen bele az egész üvegbe. A lejjebb lév? paradicsomok ett?l eltekintve még jók lehetnek, kóstold meg nyugodtan. Remélem, nem kell az egész üveget kidobnod.

Tmea

És mit?l lesz savanyú?

Törölt felhasználó

Az így elkészített paradicsom nem lesz kimondottan savanyú, az ízét inkább a kovászos uborkához tudnám hasonlítani. Azt sem tesszük ecetes lébe, csak sós vízbe. Úgy képzeld el, mint a télire elrakott kovászos uborkát, ami a h?vös kamrába téve lassabban érik be.

Keri

Hüüüüü,ezt a receptet kerestem már rég óta,igazából most el?ször fogok eltenni ilyen zöld paradicsomot télire savanyúságnak,mi van akkor ha ki hagyom bel?le a csombort?lehet buta kérdés(de nem vagyok otthon ilyen kérdésekben)hol lehet beszerzni a csombort? Ezt a receptet lehet alkalmazni,mondjuk vegyes vágott savanyúságra is?!(Káposzta,répa,ubi,)Vagy er?s csípös paprikára gondolok!?! Nem szertnék tenni bele tartósitószert,a baracklekvárt és a paradicsomlevet is tartósító nélkül készitettük el?! Válaszodat el?re is köszönöm:)

Törölt felhasználó

Szia! Ez a recept uborkával és káposztával is m?ködik, de répával még sosem próbáltam. Ha kihagyod a csombort, akkor is biztosan jó lesz, viszont a csombor ad egy jellegzetes ízt neki, ami így hiányozni fog. Piacon talán sikerülhet beszerezned, talán id?s nénikék árulnak a saját kertjükb?l. Borsikaf? vagy borsf? néven is szokták árulni, így is kérdezz rá. Tartósítószert én sem raktam bele, nyugodtan készítheted anélkül is.

Valus

Lényegében akkor ez kovászos paradicsom? Hidegen vagy melegen kell ráönteni a levet? Várjam meg míg letisztul a leve,utána tegyem a kamrába?

Törölt felhasználó

Sajnos nekem tavaly nem sikerült a sós paradicsomom :-( Mire észre vettem már zöld penészes volt a teteje . Nem mertem megkockáztatni ,hogy megkóstoljam . Az idén újra próbálkozom ,remélem több sikerrel . üdv Kata

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek