r
Nosalty Logó

Sós paradicsom

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Sós paradicsom
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 184 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 735 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 23 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10197.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    182 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    9695 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    703.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    275 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    183 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    76 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    585 micro
  • β-karotin
    2595 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 184 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    37.8 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    40789.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    728 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    362 mg
  • Foszfor
    875 mg
  • Nátrium
    38780 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    163.2 g
  • Cukor
    120 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    2815.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1099 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    732 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    303 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    312 micro
  • Kolin:
    258 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2340 micro
  • β-karotin
    10380 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 735 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1299.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    1235 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    89.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    75 micro
  • β-karotin
    331 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 23 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A paradicsomokat többször is jól átmossuk. A hibás részeket kivágjuk.
  2. Az üvegek aljára kaprot és csombort teszünk, majd belerendezzük a paradicsomokat. Ha van annyi világos színű narancssárga paradicsomunk, akkor minden sorba rakjunk belőle legalább egyet.
  3. A tetejére is tegyünk pár szál kaprot, csombort, végül pedig a zellerzöldet.
  4. Készítsük el a levet: ehhez egy tiszta tálba töltsünk annyi vizet, amennyi az üvegünkbe belefér, és keverjük hozzá a sót. A lényeg, hogy jó sós legyen a lé (igazából nekem kóstolásra megy).
  5. Ezzel a sós vízzel töltsük fel az üvegeket, úgy hogy a paradicsomokat teljesen ellepje. Én savanyúgág leszorítót is szoktam rá tenni, így biztosan a lé alatt maradnak a paradicsomok.
  6. Az üveget lezárjuk, és télig hűvös helyre, a kamrába tesszük.
  • Receptkönyvben: 179
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 48287
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 02.

Ajánló

Ehhez a savanyúsághoz a paradicsomokat akkor szedjük le, amikor már világoszöld és narancssárga színűek. A túl sötétzöld paradicsom még eléggé éretlen, és keserű lesz tőle a savanyúságunk. Az érlelés folyamán az üvegben a kissé pirosabb és narancssárgább paradicsomok szétmennek, de pont ez a jó, mert ezek adják a legjobb ízt az egész savanyúságnak. Ezért mindenképpen kerüljön minden egyes üvegbe néhány narancssárga, vagy még kevésbé érett enyhén pirosas színű paradicsom.  Kb. 4 hónap eltelte után kezdhetjük télen megbontani az üvegeket, attól függően, hogy mikor tettük el őket. Aki már júliusban-augusztusban bespájzol belőle, az decemberben már próbálkozhat a felbontással. Én viszont még szeptember vége felé is szoktam eltenni, amikor az utolsó, későn érő paradicsomokat már úgysem érleli meg a napfény. Ezeket az üvegeket február körül bontom meg.

Receptkategóriák

Anyósomtól tanultam ezt a fajta savanyúságot. Párom nagyon szereti, ezért minden évben kerül néhány üveggel a kamra polcára. A képen egy 3 literes példány látható, a mennyiségeket ehhez adtam meg.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek