Süsd otthon a kenyeret!

Vegáknak sem árt, ha a jól megszokott kenyérféléket variálják, új tippeket kapnak a megszokott ízekhez – süsd otthon!

Aszalt paradicsomos-szezámmagos bagett

A vegetáriánus étkezés egyik meghatározó eleme a gabonafélék, kenyerek, lepények kategóriája… a sok zöldségnek, amiket mindenféle formában, szószokkal, sütve-főzve, pürésítve esznek, kell, hogy valami egységbe foglalja, ezért a pékáruk kiemelt szerepet kapnak a húsmentes életmódban. Csak hogyha már tudatos életmód, nem árt odafigyelni arra sem, milyen kenyeret eszünk… ezért persze a legjobb otthon elkészíteni őket, ehhez válogattunk most recepteket.

A kovász otthon is előállítható, csöppet sem bonyolult, de ha élesztővel, hagyományosan szeretnénk valamilyen kenyérfélét sütni, akkor én inkább a friss, mintsem az instant élesztőre szavazok. Bio-termékcsaládokban amúgy lehet jókat is kapni az utóbbi fajtákból, ezek nem is kerülnek sokba. A lepénykenyerek mindenféle kencéket, szószokat jól elbírnak magukon, ráadásul nagyon gusztusosak és az újdonság élményét hordozzák és akár leveles tésztából is megsüthetőek. Bagettből olyat is süthetünk, melyet elég este összeállítani és reggel az előmelegített sütőbe dobni – ugye, mondanom sem kell, hogy bárkit levehetünk a lábáról egy kávéval és illatosan gőzölgő reggeli bagettel?

Rozskenyérrel Dunát lehet rekeszteni, már ami a silány minőségű, rossz verzióit illeti: otthon megsütni egyrészt kiadósabb, sokkal egészségesebb és még olyan apró meglepetések is érhetnek a kenyérben, mint hogy almát, illetve répát keverünk a tésztájába.

Még több kenyér receptje

Cukkinikenyér

Ha ez sok lenne újításból, akkor kezdjünk egy olívás kenyérrel, érdemes hozzá delikátboltban beszerezni a kis bogyókat, azon kívül egy nagyon fincsi kelt tésztát kell alkotnunk, a liszt kedvünkre variálható. Egy jó tönkölybúzakenyeret is csak ajánlani lehet, főleg, ha egész búzaszemeket is keverünk bele, a kukoricakenyér meg gyerekkori szívélmény, a színe, az állaga én rajongok érte.

Címlapról ajánljuk

További cikkek