Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kukoricás kenyér Szisszi konyhájából

Kukoricás kenyér Szisszi konyhájából
Kukoricás kenyér Szisszi konyhájából
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Páromnak kerestem valami gluténmentes kenyérreceptet, ami nem valami méregdrága, spéci lisztből készül. Így akadtam egy kukoricalisztből készülő kenyérre, de azzal ölni lehetett volna, olyan kemény lett. Így elkezdtem kísérletezgetni a kezdetleges konyhai tudásommal, és ez a recept bizonyult jónak. Azóta is minden héten elkészítem neki.

hozzávalók / 6 adag

  • 400 g kukoricaliszt
  • 100 g rizsliszt
  • fél kocka élesztő (kb. 25 g)
  • 100 g margarin
  • 1 ek só
  • bors, őrölt köménymag (ha nem szeretjük, nem szükséges)
  • kb. 3 dl langyos víz
  • 1 mk porcukor

ajánlat

Borssal és köménymaggal, esetenként cayenne borssal szoktam ízesíteni, de persze elhagyhatóak.

Célszerű sütés közben egy kis vizet önteni a tetejére, hogy ne száradjon annyira ki.

Lehet jénaiban is sütni, ha valakinek nincsen ilyen hosszú formája.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1,5 dl vízben a porcukorral együtt felfuttatjuk az összemorzsolt élesztőt.
  2. Kimérjük és összekeverjük a lisztet, belekeverjük a sót és ízlés szerint fűszerezzük.
  3. Liszthez adjuk a szobahőmérsékletű vagy kissé megmelegített margarint és az élesztős vizet.
  4. Jól összedolgozzuk a maradék vízzel együtt, amit még felvesz a tészta.
  5. Pár percig még keverjük, gyúrjuk, hogy az összetevők jól összekeveredjenek
  6. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, széleinél kicsit lenyomkodjuk, és kb. 1 órát állni hagyjuk, hogy szépen megkeljen.
  7. Előmelegített sütőben megsütjük.
  8. Frissen ropogósan a legfinomabb!
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x18 cm
  • költség: 220 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 28
össznézettség: 72 828
elküldve: 35
receptkönyvben: 381
elkészítve: 19/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Szisszi

Mióta szakács: 2013.01.11.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

kukoricakenyér, rizslisztes kenyér, gluténmentes kenyér

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

-Dor-
-Dor- Mon, 2017-04-17 20:09

Sütés közben öntöttem vizet a tetejére és így még puha nekem . A sót nagyon nagyon sokallom! Sós is lett ! Egy kis kanál bőven elég mert amúgy finom (lenne)

pataiadri
pataiadri Thu, 2016-05-12 10:23

Nekem is szinte ehetetlen lett, pár szeletet hősiesen legyűrtünk, de rémes volt. Talán több folyadék kellene hozzá. Nem kelt meg egyáltalán.

vicus92
vicus92 Tue, 2016-01-05 20:56

Sziasztok!
Én is megsütöttem, kemény is volt, nem is volt olyan ízletes! Lehet én rontottam, de nekem nem jött be!

tarnaiszabina
tarnaiszabina Sun, 2015-06-28 19:57

Nem értem, minek is kell az élesztő....
Ezeknek a gluténmentes liszteknek nincs sikértartalma, tehát a kenyér nem fog megkelni, teljesen felesleges bele... nem?
Cáfoljatok meg, ha nem jól írom, nem vagyok szakértő... :)

doika
Dora Herrmann / doika Sat, 2014-02-22 13:05

én is megsütöttem egyszer, de nekem is ehetetlenül kemény lett, és meg sem kelt.... :( szerintem egy kis meleg tejjel kellene megkeleszteni az élesztőt...mert vízzel sehogy sem akar és attol lesz ugye puha...

Edy888
Edy888 Sat, 2013-11-23 15:56

Én is kipróbáltam, frissen finom volt, de másnapra ehetetlenül kemény lett, nem tudom mi lehetett a gond:-(

Sapphire
Szisszi / Sapphire Sun, 2014-01-05 19:50

Sajnos én se tudom mi lehetett a gond, van amikor az enyém is keményebb lesz. Meg kell próbálni amit csakvari írt, hogy egy kevés olívaolajt is rakni hozzá, attól talán puhább lesz

notojo
notojo Fri, 2013-11-01 14:05

Megcsináltam...nem vagyok kezdő a sütésben ..de sajnos olyan kemény lett mint egy fél tégla...mindent a leírás szerint csináltam mi lehet a hiba??????Gluténmentes kenyeret nem egyszerű sütni mindenhol ezt olvasom..sajnos a napokban derült ki hogy gluténérzékeny vagyok...így muszáj lesz jó kenyeret sütnöm :( :(

Sapphire
Szisszi / Sapphire Sun, 2014-01-05 19:47

Bocsánat a késői válaszért! Én meg sajnos eléggé kezdő vagyok a konyhában. Tényleg nem egyszerű gluténmentesen sütni, meg kell próbálni több margarint/olajat rakni bele, talán attól puhább lesz. Nekem se sikerül mindig egyformán jóra. :/

csakvari
csakvari Fri, 2013-07-19 11:15

Én 1/4 dl olívaolajat is adtam hozzá, hogy ne száradjon ki olyan hamar :)