Szárított vagy friss – mikor milyen fűszert használj?

Szárított vagy friss fűszer – mikor melyiket érdemes használni főzésnél, és lehet-e őket helyettesíteni egymással? Segítünk!

A szárított fűszerekből kézenfekvő módon hiányzik a frissesség ízélménye, ugyanakkor számos ételnek intenzív és gazdag ízt tudnak adni. Az elmúlt években azonban megfigyelhető volt a trend, hogy a receptekben a szárított fűszerek helyét átvették a friss fűszernövények. Ennek eredményeként sokan összezavarodtak: lehet-e szárított fűszerekkel főzni, különösen, ha nem jutunk hozzá a friss változathoz? Ennek néztünk utána.

Szárított vagy friss – mikor milyen fűszert használj?

Fontos elmondani, hogy az egyik legjobb dolog, ami a főztöddel történhet, hogy fűszereket használsz, legyen az friss vagy száraz. Minden fűszernek megvan a maga karakteres íze, de a legtöbb receptben lehet módosítani azon, hogy milyen formájában használod azt. Vannak olyan fűszernövények, amelyeknek az íze frissen lágyabb, visszafogottabb, ilyen például a bazsalikom, koriander, petrezselyem, menta, tárkony és kapor. Más fűszereknek inkább robosztusabb az íze, akár fásnak is nevezhetnénk - gondoljunk a rozmaringra, az oregánóra, a majoránnára, a kakukkfűre és a babérlevélre.

Amikor fűszereket használsz, emlékezz, hogy a szárított fűszerek íze sokkal intenzívebb, mert a szárítás hatására sokkal koncentráltabbak. A kevesebb több szabály így itt is érvényesül.

Ezért, ha a recepted mondjuk egy evőkanál friss aprított fűszert ír elő, akkor szárítottból egy teáskanállal kezdj. Kóstolj menet közben, és ha még szükség van egy kis lökésre, akkor növeld apránként a mennyiséget.

Általános szabályként elmondható, hogy a száraz fűszereket főzés közben kell használni, míg a frissek jobban működnek díszítésként tálalásnál. Vannak persze kivételek a szabály alól. Az éppen rotyogó paradicsomszószba például nagyon is jó, ha belecsempészel egy szár friss bazsalikomot, és ugyanez igaz a petrezselyemre és korianderre, ami a babbal tud csodákat művelni. Amikor a friss fűszereket egészben használod, akkor főzés után könnyedén el is tudod távolítani, míg, ha felvágtad, akkor ez egy elég nehézkes feladat lenne. De ez elsősorban esztétikai kérdés.

Tárolás

Fontos, hogy a szárított fűszerek esetén figyelj oda a megfelelő tárolásra. Ha túl sokáig hagyod őket állni, akkor idővel veszítenek az ízük intenziásából. Legyenek légmentesen záródó tárolókban, fénytől és melegtől védett helyen. Címkézd fel a tárolód, hogy mikor vetted őket, és egy vagy két év után ellenőrizd az illatukat, hogy még mindig elég fűszeres-e. Ha nem, akkor ideje távozniuk.

Forrásunk volt


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...