5 konyhai módszer, amivel jelentősen csökkentheted a rezsidet

A rezsi csökkentése egyik napról a másikra elsőszámú problémává és egyben célkitűzéssé is vált a magyar háztartásokban. Nyilván a fogyasztás egyik fő forrása a konyha, szerencsére itt tehetünk egy-két dolgot a számlákat illetően.

A rezsi csökkentése talán sosem volt még ennyire fontos: az egyre jobban elszálló költségekkel nehéz szembenézni, lemondani dolgokról pedig még nehezebb. Persze a spórolás jegyében nem kell lemondanunk mindenről: az ízletes ételek például maradhatnak, ráadásul úgy, hogy közben a rezsi csökkentése miatt sem kell aggódnunk. Olyan konyhai praktikák és technikák következnek, amelyekkel finomat főzhetünk, kevés energiával.

5 konyhai módszer, amivel jelentősen csökkentheted a rezsidet

Kényelmi megoldások

Sok olyan konyhai feladat van, amit a technológia fejlődésével a gépekre bíztunk, annak ellenére, hogy nem spóroltunk ezzel olyan jelentős mennyiségű időt. Cserébe viszont a sok gép és kütyü elkezdte megemelni a villanyszámlánkat.

Ne felejtsük el, hogy az alábbi kézi eszközökkel is hasonlóan gyorsan és effektíven elvégezhetjük az egyes konyhai feladatokat.

 • konyhai aprítógép helyett kézi reszelő (pl. zöldségek)
 • gépi daráló helyett kézi daráló (pl. hús)
 • gépi dagasztás helyett kézi dagasztás (pl. kelt tészták)

A habverés dilemmája

A kézi habverés minden bizonnyal egy olyan feladat, amit nagyon szívesen átadtunk a habverőknek és gépeknek. Persze ezzel kicsit el is kényelmesedtünk, elfelejtettük, hogy mit is jelent megdolgozni egy kemény habért.

Nem kell természetesen visszatérni a múltba: a tejszínt például csak akkor kezdjük el kézzel verni, ha nagyon elszántak vagyunk. A tojásfehérjét azonban csinálhatjuk mindig kézi habverővel, mert ahhoz nem kell sok idő.

TPP: A felverni kívánt folyadékot tegyük minél kisebb űrtartalmú edénybe, mert így gyorsabban fel tudjuk majd verni. A tejszín legyen hűtőhideg, a tojásfehérjéhez pedig adjunk egy csipet sót: ezektől is gyorsul a folyamat.

Hidegkonyhai megoldások

Rengeteg olyan konyhai folyamat van, ami nem (vagy alig) használ energiát, mégis isteni ételek születnek belőle. A teljesség igénye nélkül:

 • savanyítás: vékonyra (vagy apróra) vágott zöldségeket és gyümölcsöket savanyíthatunk, ugyan ez kicsit hosszabb időbe telhet, de a végtermékeket használhatjuk hideg salátákban, levesekben, szendvicsekben vagy köretként
 • hideg levesek: olyan zsenge zöldségeket és gyümölcsöket keressünk, amelyekből főzés nélkül, turmixolással készíthetünk levest, ezzel ugyan fogyasztunk áramot, de jóval kevesebbet, mint amennyit a főzés elvinne
 • áztatás: vannak olyan tészták, amelyeket nem kell főzni, elég csak áztatni: a rizstészta például ilyen, de a kuszkusznak is elég egy melegvizes fürdő, amiben megszívja magát

Okos alapanyagok

Bizonyos alapanyagokat nagyon hosszan kell főzni, ezeket kerüljük el, ha csökkenteni szeretnénk a fogyasztásunkat. Használjunk például konzerveket: az előfőzött hüvelyeseket, a darabolt és egész paradicsomot, tonhalat vessük be egytálételeknél, salátáknál, tésztáknál.

Takarékos sütés-főzés

Persze nem élhetünk örökre hideg ételeken, ezért ha főzésre adjuk a fejünket, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat:

 • főzzünk minél többet fedő alatt, mert így kihasználhatjuk a bennragadt hőt, gyorsabban melegednek, puhulnak az ételek
 • készítsünk egyedényes ételeket: ezekhez csak egy gázrózsa kell
 • olyan serpenyős ételeket válasszunk, amelyek nagy és hirtelen hőt használnak: ezek gyorsan készülnek, kevesebb gáz felhasználásával
 • ha serpenyőben sütünk, vágjuk kisebbre az ételeket, így gyorsabban elkészülnek
 • a sütőben készülő ételeknél is főzzük elő a hozzávalókat (rakott krumpli, lasagne), hogy ne kelljen olyan sokáig használni a sütőt

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Fogadd meg ezeket az okos konyhai tippeket is:

Címlapról ajánljuk