Elérkezett az idő, hogy házilag készítsd a tejszínhabot a látványos desszertekért

Itt az ideje, hogy letedd a flakont, és te magad készítsd a desszertek tökéletes megkoronázásához a tejszínhabot. Egyszerű, mégis nagyszerű módja, hogy feldobd a desszerted.

Ha eddig azt gondoltad, hogy tejszínhabot házilag készíteni nehéz, akkor bizony tévedtél. Egyáltalán nem nagy ördöngösség, miközben a bolti társával ellentétben pontosan tudni fogod, hogy mi kerül bele, ráadásul sokkal finomabb és minőségibb lesz a kapott tejszínhab.

Elérkezett az idő, hogy házilag készítsd a tejszínhabot a látványos desszertekért

Mitől lesz jó a tejszínhab?

Egyrészt a sűrűségét tekintve könnyűnek kell lennie, de nem levegősnek, a textúrájának emellett selymesen puhának, végül akkor igazán jó, ha az íze édes, de némi sósság is érezhető rajta – ráadásul a házi tejszínhabot rengeteg módon ízesítheted kedved szerint. A bolti tejszínhab ízében és minőségében sosem fogja tudni megközelíteni azt, amit te otthon magad készítettél.

Így készíthetsz házi tejszínhabot

Először is fontos, hogy főzőtejszínt vagy habtejszínt használj hozzá. A főzőtejszínben több a tejzsír, így sűrűbb tejszínhabot ad. A könnyű krémekben, tejben nincs elég zsír ahhoz, hogy tejszínhab legyen belőle, ezért ezeket kerüld.

A tejszínt végig tartsd a hűtőben, és csak akkor vedd ki, amikor már használni akarod, így a lehető leghidegebb marad. Az is segít, ha lehűtöd a használt tálad és a habverődet. Ha mixert használsz, a sebesség közepes vagy ennél egy kicsit magasabb legyen, tehát ne legyen túlságosan gyors. Ezzel bebiztosíthatod magad, hogy nehogy túltold a tejszínhabot.  

Lényegtelen, hogy kézi erővel állsz neki vagy géppel, mivel levegő is jelen van, ezért a krém hamarosan elkezd sűrűbbé válni, és először lágy, majd közepes és végül szilárd csúcsocskák alakulnak ki. Ha túlkevered, akkor szemcséssé válik a krém, de még ez sem jelenti, hogy a kukába kellene dobnod: keverj hozzá pár evőkanál tejszínt, és minden újra sima lesz.

Textúra és ízek

A tejszínhabban az egyik legjobb dolog a textúrája, ráadásul ha házilag készíted arra is lehetőséged van, hogy a megszokott egyoldalú ízt feldobd.

  • Próbáld ki, hogy különböző fűszereket adsz hozzá: fahéjat, szerecsendiót, kardamomot vagy akár gyömbért.
  • Édesíts: ahelyett, hogy mondjuk porcukrot használnál ahhoz, hogy édesebbé tedd a tejszínhabod, próbáld ki, milyen lesz juharsziruppal vagy mézzel.
  • A vaníliaaroma (egy bögre tejszínhez egy evőkanál mehet) egy klasszikus párosítás a tejszínhez, azonban kísérletezhetsz rummal is akár.
  • A tejszínhez keverhetsz bazsalikomot, kakukkfüvet, vagy egy kis mentát, akár tea formájában.
  • Egy csipetnyi sót is adj hozzá, ami kiemeli az ízeket, de figyelj a mennyiségre, nehogy túlságosan megszaladjon a kezed.
  • Szintén klasszikus extra a tejszínhabhoz egy kis bourbon vagy más édes likőr, mint például a Cointreau, Crème de Cassis vagy a Kahlúa.

Forrásunk volt

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek