Elérkezett az idő, hogy házilag készítsd a tejszínhabot a látványos desszertekért

Itt az ideje, hogy letedd a flakont, és te magad készítsd a desszertek tökéletes megkoronázásához a tejszínhabot. Egyszerű, mégis nagyszerű módja, hogy feldobd a desszerted.

Ha eddig azt gondoltad, hogy tejszínhabot házilag készíteni nehéz, akkor bizony tévedtél. Egyáltalán nem nagy ördöngösség, miközben a bolti társával ellentétben pontosan tudni fogod, hogy mi kerül bele, ráadásul sokkal finomabb és minőségibb lesz a kapott tejszínhab.

Elérkezett az idő, hogy házilag készítsd a tejszínhabot a látványos desszertekért

Mitől lesz jó a tejszínhab?

Egyrészt a sűrűségét tekintve könnyűnek kell lennie, de nem levegősnek, a textúrájának emellett selymesen puhának, végül akkor igazán jó, ha az íze édes, de némi sósság is érezhető rajta – ráadásul a házi tejszínhabot rengeteg módon ízesítheted kedved szerint. A bolti tejszínhab ízében és minőségében sosem fogja tudni megközelíteni azt, amit te otthon magad készítettél.

Így készíthetsz házi tejszínhabot

Először is fontos, hogy főzőtejszínt vagy habtejszínt használj hozzá. A főzőtejszínben több a tejzsír, így sűrűbb tejszínhabot ad. A könnyű krémekben, tejben nincs elég zsír ahhoz, hogy tejszínhab legyen belőle, ezért ezeket kerüld.

A tejszínt végig tartsd a hűtőben, és csak akkor vedd ki, amikor már használni akarod, így a lehető leghidegebb marad. Az is segít, ha lehűtöd a használt tálad és a habverődet. Ha mixert használsz, a sebesség közepes vagy ennél egy kicsit magasabb legyen, tehát ne legyen túlságosan gyors. Ezzel bebiztosíthatod magad, hogy nehogy túltold a tejszínhabot.  

Lényegtelen, hogy kézi erővel állsz neki vagy géppel, mivel levegő is jelen van, ezért a krém hamarosan elkezd sűrűbbé válni, és először lágy, majd közepes és végül szilárd csúcsocskák alakulnak ki. Ha túlkevered, akkor szemcséssé válik a krém, de még ez sem jelenti, hogy a kukába kellene dobnod: keverj hozzá pár evőkanál tejszínt, és minden újra sima lesz.

Textúra és ízek

A tejszínhabban az egyik legjobb dolog a textúrája, ráadásul ha házilag készíted arra is lehetőséged van, hogy a megszokott egyoldalú ízt feldobd.

  • Próbáld ki, hogy különböző fűszereket adsz hozzá: fahéjat, szerecsendiót, kardamomot vagy akár gyömbért.
  • Édesíts: ahelyett, hogy mondjuk porcukrot használnál ahhoz, hogy édesebbé tedd a tejszínhabod, próbáld ki, milyen lesz juharsziruppal vagy mézzel.
  • A vaníliaaroma (egy bögre tejszínhez egy evőkanál mehet) egy klasszikus párosítás a tejszínhez, azonban kísérletezhetsz rummal is akár.
  • A tejszínhez keverhetsz bazsalikomot, kakukkfüvet, vagy egy kis mentát, akár tea formájában.
  • Egy csipetnyi sót is adj hozzá, ami kiemeli az ízeket, de figyelj a mennyiségre, nehogy túlságosan megszaladjon a kezed.
  • Szintén klasszikus extra a tejszínhabhoz egy kis bourbon vagy más édes likőr, mint például a Cointreau, Crème de Cassis vagy a Kahlúa.

Forrásunk volt

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...