Ennyi áramot fogyasztanak a konyhagépek

Mi mennyit fogyaszt a lakásban? Valóban tudunk spórolni akkor, ha kevesebbet főzünk, vagy nem használjuk annyit a mosogatógépet? Most kiderül!

„220 felett, észre sem veszed, és elhagyod a valóságot...” – ironikus módon napok óta a Neoton Família slágere jár a fejemben, na persze egy kis átirattal, a 220 ugyanis egy tízessel kevesebb, a valóság pedig éppen akkor üt majd tarkón, amikor augusztustól potenciálisan elhagyjuk a 210 kWh-os „ideális” fogyasztási határt.

Egy modern, 21. századi otthon tele van elektromos ketyerékkel: televízió, mosógép, sütő, főzőlap, mosogatógép, hűtő – ezek a gépek sokaknál napi szinten be vannak kapcsolva, mostantól azonban érdemes lesz odafigyelni, mennyi ideig működtetjük őket. Hogy mi mennyit fogyaszt? Az MVM összegyűjtött néhány olyan adatot, ami hasznos lehet a következő hónapokban. Fontos róluk tudni, hogy ezek általános adatok, a különböző háztartási gépek fogyasztásáról a rajtuk található címkén vagy a leírásban találod meg a pontosabb fogyasztási adatokat.

Sütő, hűtő, mikró és mosogatógép – Mi mennyit fogyaszt?

A hűtő

Egy átlagos hűtőszekrény fogyasztása napi szinten 2 kWh az MVM szerint. Ez a szám változhat aszerint, hány éves a hűtőgép, milyen besorolás alá tartozik (az online megvásárolható hűtőgépek mérettől és energiahatékonyságtól függően átlagosan 150-260 kWh-s évi fogyasztással működnek), de a fogyasztást az is befolyásolja, jól tömít-e az ajtónál lévő gumi, vagy ki van-e pucolva a kondenzátor.

Ezeket a részleteket mindenképpen érdemes ellenőrizni, nehogy a hűtőnk túlhűtsön, és ezzel is magasabb legyen a fogyasztás. Nem mellesleg egy fagyasztógép szintén napi 2 kWh-t emészt fel átlagosan.

A tűzhely

Az MVM szerint egy elektromos tűzhelyen egy heti étel elkészítése egy négytagú családnak 20 kWh energiát használ fel, ez havi szinten már 80 kWh.

A mosogatógép és a mosógép

Ezeket az eszközöket nem érdemes csak félig teletöltve naponta használni, mindkét gép ugyanis 2 kWh-t használ fel teletöltve.

Mikrohullámú sütő

5 adag fagyasztott félkész étel felmelegítése 1 kWh, így például ezeket a félkész termékeket érdemes lehet sütő helyett a mikróban elkészíteni, főleg mert nemcsak takarékos, de gyorsabb is, tekintve, hogy nem kell hosszú perceket várni a mikró felmelegedésére.

Sok esetben jobban megérheti mikrózni, mint a sütőt bekapcsolni

Kávéfőző

Az MVM adatai szerint egy kávéfőző nagyjából negyven adag fekete lefőzése során fogyaszt el 1 kWh-t.

És ha már otthon vagyunk, íme néhány más helyiségben megtalálható eszköz fogyasztása.

Hősugárzó és konvektor

Két magasabb fogyasztású termékről van szó, egy 3 kW teljesítményű hősugárzó 20 percnyi fűtése ugyanis 1 kWh-t, egy 2 kW teljesítményű konvektor fél órányi fűtése pedig szintén 1 kWh-t használ el.

Televízió

A Pénzcentrum cikke szerint a televíziók esetében nagyon változó a fogyasztási átlag mérettől és kortól függően, de egy átlagos, 127 centiméter átmérőjű LED televízió 1000 óránként nagyjából 80-90 kWh-t fogyaszt, ez 200 nap alatt napi bontásban 0,4-0,45 kWh-t jelent.

Klíma

A leggyakrabban használt 3,5 kW hűtőteljesítményű inverteres klíma óránként nagyjából 1,1 kW-ot használ. Ha például a mostanihoz hasonló nagy melegben az ember öt órán át hűt a klímával, akkor a havi fogyasztás elérheti a 165 kWh-t is. A teljesítmény sokban függ attól, mennyire kell lehűteni a szobát, amennyiben pedig a szoba hőmérséklete eléri a beállított hőmérsékletet, úgy a fogyasztás is csökken.

Villanykörte, izzók

Egy energiatakarékos izzó (20W) 50 órányi használat esetén 1 kWh-t emészt fel, a villanykörte esetében a következő fogyasztási átlagok érvényesek:

  • 40W-os 25 órányi használata = 1 kWh
  • 65W-os 16 órányi használata = 1 kWh
  • 100W-os izzó 10 órányi használata = 1 kWh

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.