Így spórolj a fogyasztással a konyhában, ha beüt a rezsipara

Fordulóponthoz érkeztünk, augusztustól ugyanis sokunknak oda kell majd figyelnie arra, mennyi áramot és gázt használunk fel. Ez az új helyzet a konyhai létet, a főzést és a sütést is befolyásolja, így most azokat a megoldásokat keressük, melyek által valamivel könnyebben tarthatjuk kordában a havi rezsit.

Csütörtökön jelentette be a magyar kormány, hogy augusztus 1-jétől a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásig biztosítja az állam, az efeletti fogyasztással már piaci áron fognak elszámolni a szolgáltatók.

A csökkentett rezsiár az áram esetében akkor érvényes, ha egy háztartás nem haladja meg az átlagos 210 kWh/hónap, vagyis éves szinten a 2523 kWh-s energiafogyasztást. A gáz esetében havi 144 köbméterig, vagyis éves szinten 1729 köbméterig él a kedvezményes ár.

Az előrejelzések szerint a jövőben minden plusz, átlagfogyasztáson felül eső kWh díja 6,8-szorosára, a gáz köbméterenkénti plusz díja 8,3-szorosára növekszik, így a téli hónapokra eddig nem látott mértékű plusz költségekkel számolhat megannyi fogyasztó. Bár korrekcióban még talán lehet reménykedni, az embernek alkalmazkodnia kell az előtte álló helyzethez, és végig kell gondolnia, hogyan foghatja vissza a fogyasztást egyszerűbb lépésekkel.

Hogyan lehet kicsit kordában tartani a fogyasztást? Ebben igyekszünk segíteni

A következő tippekkel ugyan nem tudod nagy mértékben lefaragni a fogyasztást, hosszú távon azonban olyan rutint alakíthatsz ki, amely segíthet takarékosabban élni és gondolkodni is.

Mindennapos főzés – Tényleg szükséges?

Két ember még nem feltétlenül igényli, hogy minden nap legyen friss és meleg étel az asztalon, családi környezetben azonban ki nem mondott elvárás az, hogy napról napra készüljön valami laktató főétel a konyhában. A tűzhely napi szintű működtetése nagyon sok energiát, gáz és áramot egyaránt képes igényelni, éppen ezért érdemes már itt gondolkodni a spóroláson:

Tervezz előre heti menüt! Gondold át, milyen alapanyagokból tudsz olyan ételeket varázsolni, amelyek két vagy akár három napig is frissek és ehetőek maradnak. Levesből és főételből egyaránt érdemes egyszerre egy nagyobb adagot megfőzni, amelyet aztán több napig lehet fogyasztani (vagy lefagyasztani, így akár egy hónap múlva is tökéletesen felhasználható).

A hétfőn elkészített húsleves csütörtökig is eláll, a maradék alaplevet később számos ételhez fel lehet használni, egy finom rakott krumpli vagy tésztarakottas pedig napokig kiszolgálhatja a család tagjait. A több napon át fogyasztható meleg ételek mellett egy-egy napon a hideg fogások is olthatják az éhséget, szendvicspartikhoz és salátatálakhoz, sajtos és felvágottas lakomákhoz pedig garantáltan nem kell bekapcsolni a tűzhelyet.

Fedőt mindenre!

Ha főzöl, ne hagyd a fedőket a tűzhely mellett vagy a szekrényben, hanem használd rendeltetésük szerint. A fedők nemcsak arra vannak, hogy megvédjenek minket az ételek kifröccsenésétől, hanem arra is, hogy hamarabb felmelegedjenek az ételek. Ha fedőt használsz a tésztafőzéshez vagy a leveskészítéshez, sokkal gyorsabban felforr majd a víz, rövidebb ideig használod a tűzhelyedet, ergo kevesebb energiát fogyasztasz.

+tipp: Forró víz kell a krumpli vagy tészta főzésére? Ne a főzőlapon várj hosszú percekig, míg felforr a víz, használd a vízforralót!

És ha már a fedőt használjuk, jöhet a kukta is!

Kukta – a régi új barátod

Régi találmány a kukta, azonban nem véletlenül volt ez a szerkezet évtizedekig háziasszonyok kedvence. Ez a gondosan lezártható szerkezet azért óriási találmány, mert a zárt edényben keletkező nagy nyomású gőznek köszönhetően akár felére is csökkentheti egyes ételek – levesek, pörköltek – főzési idejét.

A kuktában lezárt folyadék felhevülve nem tud távozni gőz formájában, ezáltal az edényben egyre nagyobb lesz a nyomás, így nő a főzési hőmérséklet, az alapanyagok pedig sokkal gyorsabban puhulnak meg.

Ha még csak ismerkedsz a kuktával, fontos elolvasni a használati utasítást. Bár a mai kukták már sokkal biztonságosabbak 30 évvel ezelőtti elődeiknél, számos dologra érdemes odafigyelni a használatánál. A kukta legyen tiszta, soha ne töltsük tele (max. kétharmadig), figyeljük, nem szökik-e ki belőle a levegő, a főzés végeztével ne nyissuk ki azonnal, nyitáskor pedig legyünk egyedül a konyhában csak a biztonság kedvéért. A kuktával tudni kell bánni, ha azonban megtanuljuk, mire érzékeny, ő lesz a legjobb barátunk a konyhában, aki nem csak abban segít, hogy gyorsan letudjuk a főzést, de még a számlánkon is spórolni fog.

Figyelj a hűtőre!

Egy átlagos hűtőszekrény fogyasztása az MVM szerint 2 kWh naponta, ugyanennyit fogyaszt egy átlagos fagyasztó is. Ahogy a legtöbb háztartási gép, úgy a hűtőszekrények is különböző energiahatékonysági címkékkel vannak ellátva, melyek éppen a tavalyi évben alakultak át. Az elmúlt nagyjából 20 évben a legjobb energiahatékonysággal rendelkező hűtők A; A+; A++ és A+++ besorolásúak voltak, ma már viszont A-tól G-ig terjed a hatékonysági index, mely nemcsak az éves fogyasztást mutatja, hanem azt is, mennyire újrahasznosítható, fenntartható vagy éppen javítható a termék.

A jól karbantartott hűtő csodákra képes.

Na de visszakanyarodva, a hűtő sok energiát fogyaszt, melyet igenis lehet szabályozni a következő módokon. Egyrészt egy hűtő nem energiatakarékos akkor, ha túlhűt. A hűtőszekrény megfelelő hőmérséklete 2,5 és 4,4 °C között ideális, míg a fagyasztónak -15°C-on érdemes működnie.

Érdemes évente a szigetelést és a hűtő tisztaságát is ellenőrizni. Ha az ajtó mentén a tömítés nem megfelelően van felhelyezve, vagy elöregedett, eldeformálódott, a hűtőd túl fog hűteni és még több energiát fogyaszt el. A tömítést egy bankjeggyel is ellenőrizheted, csak csukd rá a papírpénzre az ajtót. Ha nem csúszik kis, és ki kell húzni a papírt az ajtóból, nincs baj a tömítéssel, ellenkező esetben lehet, hogy a gumi cserére szorul! Ne tegyél a hűtőbe meleg ételt, mert a meleg közeg hatására a hűtőnek ismét nagyobb energiát kell belefektetnie abba, hogy lehűljön. Érdekes infó, de a telepakolt hűtőből nem szabadul ki könnyen a hideg még nyitogatásnál sem, a hideg ételek és ugyanis egyfajta szigetelőanyagként működnek.

+ tipp: ha üres a fagyasztó, rakj bele néhány vízzel teli flakont, ezzel is mérsékelve a fogyasztást!

Ha pedig hűtőről van szó, a tisztántartás is segíthet a mérsékelt energiafelhasználásban. A legtöbbször a hűtő hátulján található kondenzátor igen porossá és koszossá tud válni, a porréteg pedig ronthat a teljesítményen, így ezt a részt is érdemes félévente egy ecsettel portalanítani.

Mosogatógép (és mosógép) csak ha tele van!

Mindenkivel megesett már, hogy felrakott egy-egy mosást úgy, hogy sem a mosogatógép sem a mosógép nem volt tele. Nos, mostantól érdemes lesz egy kicsit odafigyelni, ugyanis egy mosogatógép – amennyiben tele van – egy használattal 2 kWh energiát használ fel.

Két koszos tányér és két pohár miatt nem érdemes bekapcsolni, inkább várj, amíg teli nem lesznek a rekeszek. Ugyanez érvényes a mosógéppel kapcsolatban is, féltöltettel nem érdemes mosni, a használt, de tiszta, foltmentes ruhákat pedig lehet, hogy elég csupán egy 25-35 perces öblítő, hideg (30°C-os) mosással átmosni ahelyett, hogy két óráig működtetnék a gépet.

A telefon- és laptoptöltők akkor is használnak áramot, ha nincs rájuk csatlakoztatva semmi, de be vannak dugva

Húzd ki, amit lehet!

Kávégép, vízforraló, mikró, tejhabosító – csak néhány eszköz, ami a konyhapulton pihenhet bedugva anélkül, hogy használnánk. Ezek az eszközök minimálisan, de fogyasztanak akkor is, ha be vannak dugva a konnektorba. Szerezz be egy áramtalanító kapcsolót, amivel egy mozdulattal kikapcsolhatsz minden áramforrást, vagy húzz ki mindent használat után, hogy ne használjanak el felesleges energiát. Ugyanez igaz a telefontöltőkre, laptoptöltőkre is. Hiába nincsen feldugva rá semmi, attól még energiát fogyaszt.

Ez csak néhány tipp, amivel kevesebb lehet a fogyasztás, ezek mellett pedig még számos apró szokást lehet és kell is beiktatni a minimális siker érdekében. A világításhoz érdemes LED-izzókat használni, esténként leoltani a lámpát azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodik senki. A téli hónapokban csak azokat a szobákat fűtsd be, ahol tartózkodik valaki, és ezeket sem kell 25-28°C-ra felforrósítani, az ember amúgy is 19-20°C-ban tud a legjobban aludni. Még elég jó idő van arra, hogy ellenőrizd és adott esetben korrigáld otthonod szigetelését. Téli szellőztetésnél tekerd le a fűtést, nyáron pedig lehetőség szerint inkább húzd le a redőnyt, hogy ne melegedjen fel nagyon a lakás.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.