Üvegtészta, rizstészta, soba, ramen: mikor melyik ázsiai tésztát használjuk

Az ázsiai tésztakultúra legalább olyan változatos és gazdag, mint a nyugati, szokott is bizonytalanságot szülni, hogy nehéz kiigazodni a különféle fajták között.

A legszélesebb körben ismert vékony és vastagabb rizs- és üvegtésztákon kívül rengetegféle ázsiai tésztát szokás használni, sokszor nem is igen tudjuk, hogy az egyes helyi, autentikus ételekhez milyen alapanyagból készülő és formájú ázsiai tészta való és miért. A helyzet csak elsőre tűnik bonyolultnak, az biztos, hogy érdemes a megszokottakon kívül is kipróbálni más fajtákat is, most megmutatjuk, miből milyen étel készíthető. 

Búzából, hajdinából, babból

Azt gondolnánk, hogy Ázsiában mindenhol rizstésztát eszik mindenki, de ez koránt sincs így. A búzából, tojással készült tésztafélék ugyanúgy elterjedtek egész Ázsiában, de készül tészta hajdinalisztből, konjaclisztből és mungóbabból is. 

A japán tésztafélék közül a legismertebb a tésztaféle a búzalisztből készülő udon, amely egy egészen vastag tésztaféle, használják levesekben és különböző húsos, zöldséges egytálételekben is. 

Diós ízek és a soba

Hajdinából, tojás nélkül készül az itthon egyre nagyobb ismertségnek örvendő soba, amely külsőleg leginkább a spagettihez hasonlít, kellemes diós-földes íze van, gyakran használják levesbetétként és különböző sült zöldséges-húsos fogásokban. Ázsiában frissen használják általában, itthon szárítva kapható, ilyenkor nyár elején nagyon jól párosítható a friss, nyári káposztával és répával, szójaszósszal és különböző ázsiai pasztákkal remek gyors fogások készíthetők, ráadásul nagyon egészséges is, megtalálható benne a B-vitamin majdnem minden fajtája. 

Ramen, a fodros

A másik tradicionális japán tésztaféle a ramen, amelyről a legtöbbünknek a gyors, zacskós levesek jutnak eszébe, de valójában ez egy búzalisztből és vízből készülő tészta, amelynek vannak hullámos-fodros változatai, törékeny, és forró vízzel leöntve akár pár pillanat múlva fogyaszthatunk. 

Egészséges, fogyókúrás: konjactészta

Itthon az utóbbi években kezd egyre ismertebb lenni a shirataki nevű hagyományos japán tésztaféle, amely a konjac növény porrá őrölt gyökeréből készül, számos jótékony egészségügyi tulajdonsága mellett a fogyókúrázók álma, mivel rendkívül magas a rosttartalma, szénhidráttartalma viszont nulla - így aztán, aki megbarátkozik ízével és hőkezelés után is rágós állagával, büntetlenül fogyaszthatja fogyókúra idején is, egyedül a magas rosttartalommal kell vigyázni, sok folyadék fogyasztása javasolt mellé, mert emésztési kellemetlenséget okozhat. 

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több ázsiai tartalom itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...