Üvegtészta, rizstészta, soba, ramen: mikor melyik ázsiai tésztát használjuk

Az ázsiai tésztakultúra legalább olyan változatos és gazdag, mint a nyugati, szokott is bizonytalanságot szülni, hogy nehéz kiigazodni a különféle fajták között.

A legszélesebb körben ismert vékony és vastagabb rizs- és üvegtésztákon kívül rengetegféle ázsiai tésztát szokás használni, sokszor nem is igen tudjuk, hogy az egyes helyi, autentikus ételekhez milyen alapanyagból készülő és formájú ázsiai tészta való és miért. A helyzet csak elsőre tűnik bonyolultnak, az biztos, hogy érdemes a megszokottakon kívül is kipróbálni más fajtákat is, most megmutatjuk, miből milyen étel készíthető. 

Búzából, hajdinából, babból

Azt gondolnánk, hogy Ázsiában mindenhol rizstésztát eszik mindenki, de ez koránt sincs így. A búzából, tojással készült tésztafélék ugyanúgy elterjedtek egész Ázsiában, de készül tészta hajdinalisztből, konjaclisztből és mungóbabból is. 

A japán tésztafélék közül a legismertebb a tésztaféle a búzalisztből készülő udon, amely egy egészen vastag tésztaféle, használják levesekben és különböző húsos, zöldséges egytálételekben is. 

Diós ízek és a soba

Hajdinából, tojás nélkül készül az itthon egyre nagyobb ismertségnek örvendő soba, amely külsőleg leginkább a spagettihez hasonlít, kellemes diós-földes íze van, gyakran használják levesbetétként és különböző sült zöldséges-húsos fogásokban. Ázsiában frissen használják általában, itthon szárítva kapható, ilyenkor nyár elején nagyon jól párosítható a friss, nyári káposztával és répával, szójaszósszal és különböző ázsiai pasztákkal remek gyors fogások készíthetők, ráadásul nagyon egészséges is, megtalálható benne a B-vitamin majdnem minden fajtája. 

Ramen, a fodros

A másik tradicionális japán tésztaféle a ramen, amelyről a legtöbbünknek a gyors, zacskós levesek jutnak eszébe, de valójában ez egy búzalisztből és vízből készülő tészta, amelynek vannak hullámos-fodros változatai, törékeny, és forró vízzel leöntve akár pár pillanat múlva fogyaszthatunk. 

Egészséges, fogyókúrás: konjactészta

Itthon az utóbbi években kezd egyre ismertebb lenni a shirataki nevű hagyományos japán tésztaféle, amely a konjac növény porrá őrölt gyökeréből készül, számos jótékony egészségügyi tulajdonsága mellett a fogyókúrázók álma, mivel rendkívül magas a rosttartalma, szénhidráttartalma viszont nulla - így aztán, aki megbarátkozik ízével és hőkezelés után is rágós állagával, büntetlenül fogyaszthatja fogyókúra idején is, egyedül a magas rosttartalommal kell vigyázni, sok folyadék fogyasztása javasolt mellé, mert emésztési kellemetlenséget okozhat. 

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több ázsiai tartalom itt:

Címlapról ajánljuk