Süsd úgy a halat ezzel a 6 tippel, mint egy profi szakács

Minden tipp, amire szükséged lesz, hogy isteni halat süss!

Mindig is tudni akartad, mitől lesz olyan finom a hal az éttermekben, és hogyan készíthetnéd el így otthon is? Az alábbi tippek segítenek, hogy olyan halat süss, mint egy profi szakács!

Csak a legjobbat

A hal kényes, ezért a legjobb megoldás, ha olyan beszállítóktól vásárolsz halat, akik megfelelően kezelik, és gyorsan pörög az árukészletük, tehát nem állott árut kapsz a pénzedért. Keress olyan egész halat, amelynek tiszta (nem zavaros) szeme van – a tiszta szem ugyanis a frissesség jele. Budapesten már több helyen is lehet jó minőségű halat találni.

Süsd úgy a halat ezzel a 6 tippel, mint egy profi szakács

Filé vásárlásakor keresd az olyan kemény filét, amelynél nincsenek rések a húsban – a rések annak a jelei, hogy a halat nem megfelelően kezelték, és szinte biztos, hogy pépes lesz sütés közben.

Soha ne vásárolj olyan halat, amely a saját folyadékát tartalmazó tálcában van – ez egy biztos jel, hogy kellemetlenül halas lesz az íze. Inkább a zúzott jégen tárolt halat keresd. Miután hazavitted a halat, ha lehet, még aznap használd fel, ha nem fagyasztod le.

Hagyd rajta a bőrt

A bőr természetes szigetelőként működik, és segít nedvesen tartani a halat sütés közben. Egyes esetekben, mint például a lazac, a tengeri sügér és a hering, a ropogósra sült halbőr még finom is. Azért, hogy ropogósra süljön a bőr, alaposan szárítsd meg a halat, és sütés előtt bőségesen sózd.

Készítsd elő a serpenyőt (vagy grillt)

A halhús érzékeny, és könnyen elszakad, ezért különösen fontos, hogy a serpenyőt vagy a grillsütőt először előmelegítsd.

Tegyél egy serpenyőt vagy tapadásmentes serpenyőt a tűzhelyre közepesen magas lángon, és hagyd állni egy-két percig. Locsolj egy kis hideg vizet a serpenyőbe; ha a víz gyöngyözik és pattog a serpenyőben, akkor elég meleg a használathoz. Adj hozzá egy kevés magas füstpontú olajat, vagy kend be olajjal közvetlenül a halat. A halak grillezéséhez egy feltekert konyharuhát nedvesíts meg semleges ízű olajjal, és dörzsölöd be vele a grillrácsokat, mielőtt közepes lángon előmelegíted.

Húsával lefelé!

Tedd a halat a serpenyőbe, és hagyd békén

Halfilé sütésekor vagy grillezésekor tedd a halat húsával lefelé a forró felületre, majd néhány percig ne nyúlj hozzá. Ha túl korán próbálod meg mozgatni a halat, akkor a szép kéreg, ami képződött, a serpenyőhöz fog tapadni. Állj ellen a késztetésnek, hogy megfordítsd a halat!

Hogy honnan tudod, mikor jött el ennek az ideje? Akkor, amikor könnyen el tudsz mozdítani a serpenyőről egy vékony spatulát alácsúsztatva.

Ne süsd túl

Van egy nagyon általános hüvelykujjszabály, hogy a halfilét 10 percig kell sütni vagy grillezni 2,5 cm-es vastagság esetén, miközben egyszer megfordítod. Ez tehát azt jelenti, hogy ha van egy darab egy 1,5 cm vastag lazacfiléd, akkor az oldalanként 2,5 perc sütést jelent. Ez egy ajánlott időtartam, de jól mutatja, hogy a hal milyen gyorsan túl tud sülni. Fontos, hogy sütés közben folyamatosan figyeld a hal állapotát, és annak megfelelően hagyd a serpenyőben.

Ne szurkáld, érezd

A hal átsültségének megállapítására bevetett szúrópróba elronthatja a kinézetét. Villa helyett használj inkább egy vékony pengéjű steakkést, amit a filé legvastagabb részébe szúrsz, majd számolj el ötig. Ha a kés kihúzása után érintésre hideg, akkor a hal közepe még nem sült át (tonhalnál ez jó is lehet). Ha a kés forró, akkor a hal jól megsült (tilápia és laposhal esetében ez a cél). Ha a kés meleg, akkor közepesen sült át a hal (lazac és pisztráng). Húshőmérővel is ellenőrizheted, készen van-e már!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket is olvasd el!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem tart karácsonyi vásárt a főváros 2022-ben

Nem üzleti ok, hanem az V. kerület döntése miatt nem rendezi meg a főváros nonprofit cége a Vörösmarty téri vásárt. Ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz egyáltalán vásár a budapesti főtéren, csak a főváros szervezésében nem.