Nem "mellék"-es nehézségeink

Nem sokakkal osztjuk meg WC-használati titkainkat, ami rendben is van. Viszont, ha régóta küzdünk problémákkal, akkor nem érdemes semmibe venni őket. Kérjünk segítséget!

A minap kaptunk egy olvasói kérdést közösségi oldalunkon a székrekedéssel kapcsolatban: "Gyakorta szorulási problémáim vannak, holott sok rostot és folyadékot fogyasztok (2,5l naponta)....Arra lennék kíváncsi, Ti vajon milyen kalóriaszegény, emésztésindító kevésbé édes édességeket, nasikat ajánlotok nekem, s a hasonló bajtársaimnak?"

Nagyon köszönjük a kérdést, ezek engem mindig örömmel töltenek el, hiszen ezek a hétköznapi problémák általában sokakat érintenek, mindig szívesen válaszolok ezekre.

Nézzük a probléma gyökerét és a lehetséges megoldásokat!

A székrekedés

Hivatalosan székrekedésről akkor beszélünk, ha a székletürítés heti háromnál ritkábban fordul elő, és/vagy maga a művelet nehéz, fájdalmas. Ennek a tünetnek számtalan oka lehet:

 • egyéni hajlam,
 • nem megfelelő táplálkozás,
 • mozgásszegény életmód,
 • szervi elváltozás,
 • egyéb betegség.

Amellett, hogy szorulásos állapotban a közérzetünk sem túl jó, a nehéz székletürítés sérüléseket okozhat végbelünkön, a nem megfelelően ürülő széklet pedig károsíthatja vastagbelünk falait, amelyek a későbbiekben már komoly panaszokat (fájdalom, gyulladás) okozhatnak.

Megoldások

 1. Ha krónikus székrekedés áll fent, mindenképpen érdemes a háziorvossal, ill. szakorvossal, gasztroenterológussal konzultálni. Ekkor feltérképezhetőek a szervi eltérések, az egyéb betegségek.
 2. Étrend tekintetében, ahogy olvasónk is írja, alapvető szerepük van az élelmi rostoknak, amelyekből normál étrendben ~35 g/nap az ajánlás, de emelt rosttartalmú étrendben lehet 45-50 g/nap. Korábbi cikkünkben bemutattunk egy 35 g élelmi rosttartalmú napi étrendet, fussátok át viszonyítási alapnak!
 3. Szintén fontos a megfelelő folyadékbevitel - napi 2-2,5 l folyadék, lehetőleg víz az ajánlás.
 4. Pre- és probiotikumok - a pre- és probiotikumok bélflóránk egészségét, egyensúlyát szolgálják, korábbi cikkünkben olvashattok erről bővebben. A hétköznapi étrenden keresztül biztosított pre-, probiotikumokon kívül van lehetőség étrendkiegészítő formájában is ezekhez hozzájutni, szintén érdemes ez ügyben kikérni a háziorvos, gasztroenterológus véleményét.
 5. Az élelmi rosttartalom mellett azonban az ételeink egyéb összetevőinek is van jelentősége (pl. zsír-, szénhidrát-, fehérjetartalom stb.), ezért is érdemes dietetikus segítségét kérni, hogy ezek mennyiségei és arányai is egyensúlyba kerüljenek étrendünkben.
 6. Az sem mindegy, hányszor, mekkora mennyiségeket eszünk egy nap. A székrekedés tüneteinek enyhítését szolgáló étrend egyik pillére a rendszeres (!), napi ötszöri étkezés, alkalmanként kisebb mennyiségű ételekkel.
 7. Javít a tüneteken a rendszeres mozgás, a tunyaság beleink tunyaságára is kihat.

Ha mégsem haladunk előre

Ha úgy érezzük, hogy mindent megteszünk, de mégsem javul a helyzetünk, akkor először is az 1) pont szerint keressünk fel szakorvost, és konzultáljunk dietetikussal, aki étrendi napló elemzéssel tudja feltérképezni a még fennálló, a tünetek enyhítését szolgáló étrendi lehetőségeket.

Akkor jöjjenek a nasik

Amit szerintem érdemes egy sütibe, nasiba tenni:

 • zab-/búzakorpa - magas élelmi rosttartalma miatt,
 • gyümölcs - magas víz és élelmi rosttartalmuk miatt (kivétel talán a banán, ami sokaknál szorulásos tüneteket okozhat),
 • élőflórás joghurt, kefir - probiotikum-tartalmuk segítik beleink működését,
 • aszalt szilva - szorbittartalmának köszönhetően enyhe hashajtó hatású, fogyaszthatjuk magában is vagy éjjelre beáztatva és a levét elfogyasztva.
 • útifű maghéj - egyre népszerűbb, magas rosttartalmú alapanyag, ami jól használható süteményekben, kenyerekben, kásákban. Korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk ezt az alapanyagot.
 • zöldségek - furán hangzik, de akár cukkinit, sárgarépát is lehet a sütibe csempészni, ezzel növeljük az élelmi rost- és a prebiotikum-tartalmat.

Érdemes a fentiekkel próbálkozni, de tartósan fennálló székrekedés esetén feltétlenül keressünk fel szakembert!

Címlapról ajánljuk

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!

Nosalty

További cikkek