Most akkor milyen a tökéletes PADLIZSÁNKRÉM? Ilyen?

A padlizsánkrém olyan, mint a húsleves, a lecsó vagy a brassói - mindenki a saját (vagy anyától/nagyanyától örökölt) receptúrájában bízik. De érdemes megkötni a kezünket?

Tudjuk, érzékeny téma, ha a padlizsánkrémmel kezdünk foglalkozni, mert mindenkinek van egy receptje, amire esküszik, és foggal-körömmel védi az „igazit", de annyira sokan keresitek most is (hiába nincs hivatalos szezon), hogy újra előhúztuk a tarsolyból.

  • "Mert nem lehet benne majonéz!' <---> "Dehogynem, hiszen az adja a krémességét!"
  • "Mert el lehet készíteni sütőben!" <--->"Ugyan, hogy mondhatsz ilyet, csak parázson jó, attól lesz füstös."
  • Mert mehet mellé sült paprika és fokhagyma bőven <--->"Dehogyis, hiszen nem ajvár készül!"

Szóval akkor milyen is az igazi padlizsánkrém?

Variációk egy témára

Szabad a gazda? Na, hát a padlizsánkrém _b_á_r_m_i_l_y_e_n_ lehet.

Vannak irányvonalak, amelyek követhetőek, egyik országban ez a tipikus, a másikban az. Vannak tippek, amelytől krémesebb, lágyabb, füstösebb, semlegesebb lesz a kencénk (majonéz, olívaolaj, turmixolás), de a padlizsánkrém alapvetően egy nagyon kreatív műfaj. Nálunk főleg az Erdélyben készített változata számít autentikusnak, de már oda is a török időkben szivárgott be, változatai pedig megtalálhatóak a bolgár, arab, török és balkáni konyhában is.

Az alap eljárás: süssük az egyben hagyott, előre megszurkált (!) padlizsánokat nyílt lángon vagy sütőben addig, amíg szinte szenes nem lesz a héjuk, hámozzuk meg, majd fa eszközzel kaparjuk ki a húsát, keverjük be kevés apróra vágott hagymával, sóval, borssal - a többi rajtunk áll.

Receptajánló:

Az erdélyi, más néven vinete

Kezdjük akkor az erdélyivel, amit más néven vinetének hívnak. Itt az egyszerűség a hívószó, tehát a jól megsült padlizsánt villával pürésítik, sóval, borssal, (vörös- vagy lila)hagymával, kis citrommal és esetlegesen egy kis olajjal keverik ki.

A balkán, a görög és az arab

A Balkánon sok helyen tesznek bele sült paprikát, Görögországban joghurttal vagy fetával dúsítják, az arabok pedig általában kevés tahinit tesznek bele meg római köményt, csak az „íze végett" - ez a baba ganush. Ezen kívül persze országonként, falvanként és családonként változhatnak az összetevők.

Tippek kezdőknek és haladóknak

  • Lehetőleg egyforma méretű, vékonyabb, feszes héjú padlizsánt válasszunk.
  • Ha füstös ízt szeretnénk elérni, grillezzük meg a padlizsánt vagy nyílt gázlángon, esetleg vaslapon süssük meg.
  • Villával szurkáljuk meg sütés előtt, így a benne keletkező gázok robbanás nélkül tudnak távozni.
  • A jól bevett mondás szerint tartózkodjunk a fém eszközöktől, mert megkeseredhet a padlizsán húsa (mások szerint pedig ez csak arra a késre/villára igaz, amiben vas is található, a mai fém eszközökre nem.)
  • Ha homogénnek, krémesnek szeretnénk, tegyünk bele (házi) majonézt vagy csakkis növényi olajat, sőt, le is turmixolhatjuk.

Ezeket is nézd meg:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!