Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Most akkor milyen a tökéletes PADLIZSÁNKRÉM? Ilyen?

A padlizsánkrém olyan, mint a húsleves, a lecsó vagy a brassói - mindenki a saját (vagy anyától/nagyanyától örökölt) receptúrájában bízik. De érdemes megkötni a kezünket?

Tudjuk, érzékeny téma, ha a padlizsánkrémmel kezdünk foglalkozni, mert mindenkinek van egy receptje, amire esküszik, és foggal-körömmel védi az „igazit", de annyira sokan keresitek most is (hiába nincs hivatalos szezon), hogy újra előhúztuk a tarsolyból.

  • „Mert nem lehet benne majonéz!' <---> ”Dehogynem, hiszen az adja a krémességét!"
  • „Mert el lehet készíteni sütőben!” <---> „Ugyan, hogy mondhatsz ilyet, csak parázson jó, attól lesz füstös.”
  • Mert mehet mellé sült paprika és fokhagyma bőven <---> „Dehogyis, hiszen nem ajvár készül!”

Szóval akkor milyen is az igazi padlizsánkrém?

Variációk egy témára

Szabad a gazda? Na, hát a padlizsánkrém _b_á_r_m_i_l_y_e_n_ lehet.

Vannak irányvonalak, amelyek követhetőek, egyik országban ez a tipikus, a másikban az. Vannak tippek, amelytől krémesebb, lágyabb, füstösebb, semlegesebb lesz a kencénk (majonéz, olívaolaj, turmixolás), de a padlizsánkrém alapvetően egy nagyon kreatív műfaj. Nálunk főleg az Erdélyben készített változata számít autentikusnak, de már oda is a török időkben szivárgott be, változatai pedig megtalálhatóak a bolgár, arab, török és balkáni konyhában is.

Az alap eljárás: süssük az egyben hagyott, előre megszurkált (!) padlizsánokat nyílt lángon vagy sütőben addig, amíg szinte szenes nem lesz a héjuk, hámozzuk meg, majd fa eszközzel kaparjuk ki a húsát, keverjük be kevés apróra vágott hagymával, sóval, borssal – a többi rajtunk áll.

Receptajánló:

Az erdélyi, más néven vinete

Kezdjük akkor az erdélyivel, amit más néven vinetének hívnak. Itt az egyszerűség a hívószó, tehát a jól megsült padlizsánt villával pürésítik, sóval, borssal, (vörös- vagy lila)hagymával, kis citrommal és esetlegesen egy kis olajjal keverik ki. 

A balkán, a görög és az arab

A Balkánon sok helyen tesznek bele sült paprikát, Görögországban joghurttal vagy fetával dúsítják, az arabok pedig általában kevés tahinit tesznek bele meg római köményt, csak az „íze végett" – ez a baba ganush. Ezen kívül persze országonként, falvanként és családonként változhatnak az összetevők.

Tippek kezdőknek és haladóknak

  • Lehetőleg egyforma méretű, vékonyabb, feszes héjú padlizsánt válasszunk.
  • Ha füstös ízt szeretnénk elérni, grillezzük meg a padlizsánt vagy nyílt gázlángon, esetleg vaslapon süssük meg.
  • Villával szurkáljuk meg sütés előtt, így a benne keletkező gázok robbanás nélkül tudnak távozni.
  • A jól bevett mondás szerint tartózkodjunk a fém eszközöktől, mert megkeseredhet a padlizsán húsa (mások szerint pedig ez csak arra a késre/villára igaz, amiben vas is található, a mai fém eszközökre nem.)
  • Ha homogénnek, krémesnek szeretnénk, tegyünk bele (házi) majonézt vagy csak kis növényi olajat, sőt, le is turmixolhatjuk.

Ezeket is nézd meg:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!