Most akkor milyen a tökéletes PADLIZSÁNKRÉM? Ilyen?

A padlizsánkrém olyan, mint a húsleves, a lecsó vagy a brassói - mindenki a saját (vagy anyától/nagyanyától örökölt) receptúrájában bízik. De érdemes megkötni a kezünket?

Tudjuk, érzékeny téma, ha a padlizsánkrémmel kezdünk foglalkozni, mert mindenkinek van egy receptje, amire esküszik, és foggal-körömmel védi az „igazit", de annyira sokan keresitek most is (hiába nincs hivatalos szezon), hogy újra előhúztuk a tarsolyból.

  • "Mert nem lehet benne majonéz!' <---> "Dehogynem, hiszen az adja a krémességét!"
  • "Mert el lehet készíteni sütőben!" <--->"Ugyan, hogy mondhatsz ilyet, csak parázson jó, attól lesz füstös."
  • Mert mehet mellé sült paprika és fokhagyma bőven <--->"Dehogyis, hiszen nem ajvár készül!"

Szóval akkor milyen is az igazi padlizsánkrém?

Variációk egy témára

Szabad a gazda? Na, hát a padlizsánkrém _b_á_r_m_i_l_y_e_n_ lehet.

Vannak irányvonalak, amelyek követhetőek, egyik országban ez a tipikus, a másikban az. Vannak tippek, amelytől krémesebb, lágyabb, füstösebb, semlegesebb lesz a kencénk (majonéz, olívaolaj, turmixolás), de a padlizsánkrém alapvetően egy nagyon kreatív műfaj. Nálunk főleg az Erdélyben készített változata számít autentikusnak, de már oda is a török időkben szivárgott be, változatai pedig megtalálhatóak a bolgár, arab, török és balkáni konyhában is.

Az alap eljárás: süssük az egyben hagyott, előre megszurkált (!) padlizsánokat nyílt lángon vagy sütőben addig, amíg szinte szenes nem lesz a héjuk, hámozzuk meg, majd fa eszközzel kaparjuk ki a húsát, keverjük be kevés apróra vágott hagymával, sóval, borssal - a többi rajtunk áll.

Receptajánló:

Az erdélyi, más néven vinete

Kezdjük akkor az erdélyivel, amit más néven vinetének hívnak. Itt az egyszerűség a hívószó, tehát a jól megsült padlizsánt villával pürésítik, sóval, borssal, (vörös- vagy lila)hagymával, kis citrommal és esetlegesen egy kis olajjal keverik ki.

A balkán, a görög és az arab

A Balkánon sok helyen tesznek bele sült paprikát, Görögországban joghurttal vagy fetával dúsítják, az arabok pedig általában kevés tahinit tesznek bele meg római köményt, csak az „íze végett" - ez a baba ganush. Ezen kívül persze országonként, falvanként és családonként változhatnak az összetevők.

Tippek kezdőknek és haladóknak

  • Lehetőleg egyforma méretű, vékonyabb, feszes héjú padlizsánt válasszunk.
  • Ha füstös ízt szeretnénk elérni, grillezzük meg a padlizsánt vagy nyílt gázlángon, esetleg vaslapon süssük meg.
  • Villával szurkáljuk meg sütés előtt, így a benne keletkező gázok robbanás nélkül tudnak távozni.
  • A jól bevett mondás szerint tartózkodjunk a fém eszközöktől, mert megkeseredhet a padlizsán húsa (mások szerint pedig ez csak arra a késre/villára igaz, amiben vas is található, a mai fém eszközökre nem.)
  • Ha homogénnek, krémesnek szeretnénk, tegyünk bele (házi) majonézt vagy csakkis növényi olajat, sőt, le is turmixolhatjuk.

Ezeket is nézd meg:

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...