Mit készíts sárgarépából?

Képtelenség ellenállni a friss sárgarépagyökereknek, s ha már így alakult, akkor nemcsak levesbe főzzük, hanem répatortát sütünk belőle!

Sárgarépa

Végre ismét a piacokon a friss, idei sárgarépa! Ki ne emlékezne arra, hogy a szülei kiskorában úgy próbálták a levesben főtt répakarikák megevésére biztatni, hogy „aki sok répát eszik, az jobban tud majd fütyülni”? Persze idővel rájöttünk a füllentésre, és addigra talán már beláttuk, hogy a sárgarépa nem is olyan borzasztó. Sőt! Igazi vitaminraktár, ami a nyári barnulási őrületben hozzásegít az áhított szín eléréséhez és megtartásához.

Természetesen az is jó, ha nyersen fogyasztjuk, bár jelentős bétakarotin-tartalma leginkább főzés után szabadul fel, és legjobban valamilyen zsiradék kíséretében szívódik fel szervezetünkbe mint A-vitamin. Ez a szem egyik legfontosabb vitaminja, de a szép, egészséges bőrnek is legjobb barátja.

Kicsiknek püré formájában készítjük, de finom sok magyaros levesbe vagy köretként, répatortaként is. Ez utóbbit sokáig gyanakvó pillantások kísérték a különböző kávézók kínálatában, majd az első kóstolás sokakat jobb belátásra bírt, és azóta számos háztartás kedvencei közé feliratkozott a puha répatorta. Ha még nem próbáltad, itt a remek alkalom, és hogy eloszlassuk a kételyeket, nem, nem lesz répaízű a torta!

Húsz-harmincdekányi répát szinte minden recept előír, ezt általában reszelve, levét kinyomkodva használjuk fel – édessé, színessé teszi a készülő tortát. Cukorból általában barnát ajánlunk hozzá, ebből elég is tíz deka, mert már maga a zöldség is 6% cukrot tartalmaz. Ami nem maradhat még ki, az valamilyen növényi eredetű olaj, ebből egy–másfél decit szoktak megszabni a leírások. A lisztet ne felejtsük, ebből a rétes- vagy sima liszt is megfelel.

A fűszerezés a nem mindegy, szegfűszeg, ánizs, fahéj, narancs, mind nagyon jól passzolnak a répatortába, persze nem így együtt, válasszunk ki kettőt közülük, többet csak kivételes esetben, különben teljesen eluralkodnak ezek az erőteljes fűszerek a sütinken. Mázzal szokták megkoronázni, amit tapasztalataink szerint leginkább tojásfehérjével, cukorral, kevés vajjal jó párosítani. Hagyjuk a torta tetején megszilárdulni. Passzolnak még az olajos magvak, például a dió is, ezzel a tetejét is díszíthetjük a tortánknak.

Még több répatorta receptje >>

Az Itt a szezon rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek