Mit készíts sárgarépából?

Képtelenség ellenállni a friss sárgarépagyökereknek, s ha már így alakult, akkor nemcsak levesbe főzzük, hanem répatortát sütünk belőle!

Sárgarépa

Végre ismét a piacokon a friss, idei sárgarépa! Ki ne emlékezne arra, hogy a szülei kiskorában úgy próbálták a levesben főtt répakarikák megevésére biztatni, hogy „aki sok répát eszik, az jobban tud majd fütyülni”? Persze idővel rájöttünk a füllentésre, és addigra talán már beláttuk, hogy a sárgarépa nem is olyan borzasztó. Sőt! Igazi vitaminraktár, ami a nyári barnulási őrületben hozzásegít az áhított szín eléréséhez és megtartásához.

Természetesen az is jó, ha nyersen fogyasztjuk, bár jelentős bétakarotin-tartalma leginkább főzés után szabadul fel, és legjobban valamilyen zsiradék kíséretében szívódik fel szervezetünkbe mint A-vitamin. Ez a szem egyik legfontosabb vitaminja, de a szép, egészséges bőrnek is legjobb barátja.

Kicsiknek püré formájában készítjük, de finom sok magyaros levesbe vagy köretként, répatortaként is. Ez utóbbit sokáig gyanakvó pillantások kísérték a különböző kávézók kínálatában, majd az első kóstolás sokakat jobb belátásra bírt, és azóta számos háztartás kedvencei közé feliratkozott a puha répatorta. Ha még nem próbáltad, itt a remek alkalom, és hogy eloszlassuk a kételyeket, nem, nem lesz répaízű a torta!

Húsz-harmincdekányi répát szinte minden recept előír, ezt általában reszelve, levét kinyomkodva használjuk fel – édessé, színessé teszi a készülő tortát. Cukorból általában barnát ajánlunk hozzá, ebből elég is tíz deka, mert már maga a zöldség is 6% cukrot tartalmaz. Ami nem maradhat még ki, az valamilyen növényi eredetű olaj, ebből egy–másfél decit szoktak megszabni a leírások. A lisztet ne felejtsük, ebből a rétes- vagy sima liszt is megfelel.

A fűszerezés a nem mindegy, szegfűszeg, ánizs, fahéj, narancs, mind nagyon jól passzolnak a répatortába, persze nem így együtt, válasszunk ki kettőt közülük, többet csak kivételes esetben, különben teljesen eluralkodnak ezek az erőteljes fűszerek a sütinken. Mázzal szokták megkoronázni, amit tapasztalataink szerint leginkább tojásfehérjével, cukorral, kevés vajjal jó párosítani. Hagyjuk a torta tetején megszilárdulni. Passzolnak még az olajos magvak, például a dió is, ezzel a tetejét is díszíthetjük a tortánknak.

Még több répatorta receptje >>

Az Itt a szezon rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!