A „leglustább” villámételek, amiket rendes ebéd helyett ehetsz

Nem mindig van kedvünk, időnk vagy energiánk megfőzni egy „rendes” ebédet. Néha csak össze akarunk dobni valami gyorsat, anélkül persze, hogy éhesek maradnánk. Jöjjenek a villámételek, amelyek mégis laktatnak!

Amikor korog a gyomor, és gondolkozni sincs túl sok idő, azaz amikor beüt a vészhelyzet, szükségünk van egy lusta ételre, ami macera és hosszas főzés nélkül elénk kerül. Szerencsére sok ilyen van: otthon mindig megtalálható összetevőkből, komolyabb konyhai tudás, néha még a tűzhely belobbantása nélkül készülnek, és ha jól válogatjuk össze a hozzávalókat, ugyanolyan laktatóak lesznek, mint egy teljes értékű étkezés. A lusta ételek a hétköznapi konyha hősei, jegyezzük meg őket rohanós időkre.

A „leglustább” villámételek, amiket rendes ebéd helyett ehetsz

Kuszkuszsaláta

Az apró szemű gabona azért csodálatos jelenség, mert nem kell főzni, csupán forró vízben áztatni. Miután pedig pár perc alatt teljesen megpuhul, felépíthetünk rá szinte bármilyen salátát.

Nyers és főtt zöldségeket, konzerveket, de akár maradék sült húst is tehetünk rá: ezektől még laktatóbb lesz.

Önmagában is elég tápláló alapot biztosít, a többi pedig teljesen az ízlésünkre és az otthon megtalálható alapanyagokra van bízva. Az egész saláta 10 percen belül kész van, ehetjük frissen, melegen, de akár másnap, hidegen is.

Töltött tortilla

Ha rendszeresen tárolunk a kamrában vagy a fagyasztóban tortillalapokat, egy olyan sokszínűen felhasználható kenyérfélét tudhatunk a fegyvertárunkban, amit azonnal bevethetünk. A fagyasztott lapokat a mikróban vagy egy serpenyőben melegítsünk fel, és kezdődhet is a töltés.

Süssünk egy adag tojást, tegyünk mellé sajtot és valamilyen sonkát, vagy válogassunk össze zöldségeket, tofut. Az előző nap sült húsa (sőt, pörköltje) is belekerülhet, ezzel még közelebb kerülhetünk a „rendes” főétkezéshez.

Hummusztál

Megéri mindig tartani egy nagy adag csicserikrémet a hűtőnkben, mert pikk-pakk építhetünk belőle egy teljes, laktató vacsorát vagy ebédet. A hummusztálhoz nem is kell más csak a kence, egy kis főtt tojás, valamilyen friss saláta vagy sült zöldség, és persze valamilyen kenyérféle.

Annak ellenére, hogy hideg ételről van szó, nem kell attól tartanunk, hogy éhesek maradnánk utána: a csicseriborsó – mint minden hüvelyes – tele van növényi fehérjével, ezért nagyon laktató.

Hüvelyes saláta

Nem minden konzervből lesz hummusz, néha inkább saláta lesz belőlük. Ezzel szerepet kaphat a többi hüvelyes is: például egy salátában. Bab, borsó, a már említett csicseri, kukorica: ezekből indulhatunk ki. Párosítsuk őket zöldségekkel, tonhalkonzervvel, maradék hússal.

Gabonatál

Vannak azok a napok, amikor marad egy kis főtt rizs vagy más gabona. Ezeken a napokon (vagy a következőkön) mentsük meg a maradékokat egy gabonatál keretében. Kutassuk át a hűtőnket, mert minden, amit ott találunk, felkerülhet a terítékre.

Ehetjük hidegen a felpakolt tálunkat, de gyorsan fel is melegíthetjük, sőt, ha kissé több időnk van, le is piríthatjuk a gabonát, hogy ennyivel is izgalmasabb legyen.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több gyors, hétköznapi megoldás, recept és ötlet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek