Legalább 8 okot mondunk, miért egyél minél több SÜTŐTÖKÖT a szezonban

A sütőtök óriás karriert futott be, mert gyerekkorunkban még maximum bébipapikban találkoztunk vele, mára meg igazi sztár lett. Jön a szezon!

Ha ősz, akkor sütőtök minden mennyiségben, de a karácsonyi asztalokon sem ritka elem egy-egy tál pikáns sütőtökkrémleves. Régebben szinte bizarrnak számított, és csak a babák kanalazták, manapság meg sokan unásig esszük, ahogy beköszönt a hűvösebb idő. De miért ennyire egészséges? Kiderül! Na meg persze megannyi receptet is mutatunk.

Élettani hatásairól álljon itt egy magáért beszélő infografika:

Nyersen – például zöldsalátákhoz keverve – C-vitamin-tartalma miatt értékes. Sütést-főzést követően C-vitamintartalma elvész, cserébe viszont a benne lévő antioxidáns és daganatmegelőző hatású béta-karotint jobban tudja hasznosítani a szervezetünk. Vagyis fogyasszuk változatosan: nyersen és sütve-főzve egyaránt!

Tudtad viszont, hogy...

1. ...vitaminjaival felpörgeti az immunrendszert?

2. ...káliumtartalma regenerálja a sport által igénybevett testet?

3. ...a tökmagolaj hangulatjavító hatással is bír, ugyanis szerotonint termel?

4. ...szépíti a bőrt a benne levő antioxidánsok és karotinok által?

5. ...a rákos megbetegedések elleni harcban is segít, hiszen béta-karotin-tartalma kimagasló - sőt, a magját is érdemes e célból elrágcsálni!

6. ...élesíti a látást, hiszen sok-sok A-vitamin van benne?

7. ...tele van rosttal, amelyek miatt tovább érzed magad jóllakottnak, így kevesebbet eszel?

8. ...a tökmag gazdag fitoszterolokban, amelyek csökkentik a "rossz" koleszterinszintet?

RECEPTAJÁNLÓ:

Természetesen mindenképpen ajánljuk, hogy levesekbe főzd, ez a legklasszikusabb elkészítési módja:

Az olaszos ételeket se hagyjuk ki, mert szeretik a sütőtököt a tésztafélék, a rizottó vagy a gnocchi is:

Aztán a húsételekse maradjanak ki, mert jól áll nekik, ha melléjük kerül némi sütőtök: sütheted sütőben, belekeverheted kockázva, és megfőzheted a szafttal együtt, de püréként ő maga is lehet a hús szaftja!

Szaftos sütőtökös-gombás sült csirke

Ősszel az elsődleges alapanyag a sütőtök. Mi sem természetesebb, hogy bekerül a csirke mellé is a sütőbe. Gombával, zsályával és egy kis tejszínnel nagyszerű ragu készül a csirke ...

A sütemények pedig, ha hiszed ha nem, szintén működnek, így készíthetsz muffint, brownie-t, pitét vagy akár kekszet is sütőtökkel!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

forrás

fotó: getty

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...