Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez aztán a tökös zöldség!

Az egyik legkarrieristább zöldség minden bizonnyal a sütőtök, hiszen nem semmi teljesítmény bébiétel-alapanyagból feljönni a sztárséfek őszi kedvencei közé!

A sütőtök krémleves az őszi idénykínálat elmaradhatatlan része nemcsak az éttermekben, hanem egyre többen színesítik vele étlapjukat otthon is. Maga a sütőtök krémleves lehet édes vagy sós, dúsíthatjuk tejszínnel, ízesíthetjük tökmagolajjal, a krémesítést követően kerülhet még bele gomba, hús, levesbetét vagy sonka.

Azonban a sütőtök jóval többre is képes! Gyakorlatilag minden ételcsoportba(n) felhasználható vagy behelyettesíthető: tehetjük salátába, zöldségköretekbe, különleges látványt ad rizottóként, de készíthetünk belőle tésztákat is: gnocchit, lasagnét, tortát, muffint. Személyes kedvencem a sütőtökös-mákos rétes: az élénk narancssárga tök és a sötétszürke mákszemek már extravagáns megjelenésűekkel is jóllakatnak.

Hogyan fogyasszuk?

Nyersen – például zöldsalátákhoz keverve – C-vitamintartalma miatt értékes. Sütést-főzést követően C-vitamintartalma elvész, cserébe viszont a benne lévő antioxidáns és daganatmegelőző hatású béta-karotint jobban tudja hasznosítani a szervezetünk. Vagyis fogyasszuk változatosan: nyersen és sütve-főzve egyaránt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!