Könnyű, tavaszi villámfogások

Itt a tavasz, süt a nap, és ha túl vagyunk a hosszú hétvégére ígért rossz időn, a fagytól is elbúcsúzhatunk egy időre. Ideje több időt tölteni a szabadban, és kevesebbet a konyhában. Segítünk!

Most, hogy végre melegedni kezd az idő, nem vágyunk már annyira a laktató, nehéz, zsíros ételekre. Főleg, hogy mindjárt itt a húsvét, és és egy újabb hétvégén keresztül eszünk majd megállás nélkül finomabbnál finomabb falatokat és süteményeket. A piacokon lassan megjelennek a friss, harmatos, primőr zöldségek, amelyek nemcsak ízletesebbek maradnak, hanem sokkal több vitaminhoz is jutunk belőlük, ha nem főzzük szét őket. Összeszedtünk néhány irányelvet, amelyek betartásával megkönnyíthetjük a dolgunkat, lerövidíthetjük a konyhában töltött időt, és esetleg pár kilótól is megszabadulhatunk!

5+1 vacsora húsvét előtt >>

A hideg vacsora is vacsora

„Mit főzzek ma vacsorára?" Sokan töprengenek ezen egész nap, pedig a válasz egyszerű: semmit! Nem kell mindenképpen főtt étellel készülni, nem is igazán egészséges este belakmározni. Egy rohanós munkanap után készüljünk hideg vacsorával – saláta, szendvics vagy egy finom kenegetős bármelyik napunkat megkoronázhatja. Ilyenkor még nagyon drágák a zöldségek, viszont a hosszú tél után ki vagyunk rájuk éhezve – legyenek ők a vacsora koronái. Egy ízletes krémtúró medvehagymába tekerve, körözött friss zöldhagymával rusztikus kenyéren, egy pohár borral – kell ennél ízletesebb vacsora? Pár hét múlva még több zöldséget vehetünk a piacokon – érdemes tartani a heti kétszeri salátás vagy kenegetős vacsorát – a főzésen megspórolt időt pedig együtt eltölteni.

Szendvicsre fel! >>

Variáld a tésztát!

Mindenkinek van kedvenc tésztaszósza – tejszínes, sajtos vagy paradicsomos alapú. Közös ismérvük, hogy pillanatok alatt elkészülnek, és némi fantáziával szezonálisan variálhatóak. Kedvenc tejszínes tésztaszósz receptünket ősszel gombával készítettük – de a tavaszi spenót vagy spárga is garantáltan passzolni fog hozzá! Ha van időnk beszaladni a boltba, amíg a tészta megfő, isteni szószokat kreálhatunk. A cukkinit például párolhatjuk fehérborban, de adhatunk hozzá túrót, vagy csak simán jól megfűszerezhetjük, és összeönthetjük a kész tésztával. Lényeg, hogy merjünk kreatívak lenni, és a siker biztosan nem marad el!

5 konyhai trükk a fogyás érdekében >>

Villámgyors húsok

A csontról leomló, órákon át készülő sült húsokat és lakásszellőztetést igénylő rántott szeleteket hagyjuk meg hétvégére – hétköznap, ha húsra vágyunk, érjük be egy pillanatok alatt meggrillezhető csirkemellel vagy sertésszűzzel. Bár a sertésszűz nem olcsó mulatság, idénysalátával feldobva nemcsak gyors és egészséges, hanem alakkímélő is. A csirkemellről ugyanez elmondható, ráadásul változatos fűszerekkel végtelenül variálható. Ha tavasziasra fordul az idő, lime-mel, citrommal könnyedebb, csípős idő esetén egy vastagabb, tejszínes szósszal vagy aszalt gyümölccsel laktatóbb vacsorát üthetünk össze alig negyed óra alatt.

Kend azt is! Szószok a tányéron >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek