Tippek, hogy süsd az ünnepi pulykát, csirkét, marhát vagy malacot

A karácsonyi asztal dísze általában valamilyen különlegesen elkészített, minőségi húsétel. Tálalhatunk a családnak ünnepi malacsültet, pulykát vagy más szárnyast, vagy éppen egybesült marhahúst, ha nem figyelünk néhány dologra, könnyen kiszáradhat, vagy épp alul készül. Cikkünkből most kiderül, mire figyeljünk oda hússütéskor.

Szárnyát vagy combját?

Egészben sült csirke, gesztenyés töltelékkel és gravy-vel


Bár hazánkban hagyományosan nem szokás szárnyast vacsorázni karácsonykor, az angolszász klasszikus egészben sült, gyakran töltött pulykát itthon is egyre többen készítik ünnepekkor. Több dologra is figyeljünk, ha egészben sütjük meg a szárnyast: egyrészt teljesen szárazan kerüljön be a sütőbe, viszont legyen alaposan bedörzsölve sóval és zsiradékkal. Kerülhet mellé pár zöldség is, de azt tartsuk észben, hogy ezek a sütési idő végére valószínűleg alaposan megpörkölődnek. Az ízüket így is átadják a húsnak, viszont magukban inkább ne fogyasszuk el őket, készítsünk belőlük inkább barnamártást. Bár a pulyka vörös húsnak számít, fontos, hogy minden része rendesen átsüljön, így egy igazán nagy darab madárnak idő kell. A 220 fokra előmelegített sütőbe először 20 percre tegyük be a húst, majd az ekkor keletkezett szafttal már el is kezdhetjük locsolgatni.

Vannak, akik annyira biztosra mennek, hogy baconbe is betekerik a pulykát, ami különlegesen finom ízt ad majd az ételnek. A sütési idő kiszámításban segítségünkre lehet, a 20 perces elősütés után 180 fokra levesszük a sütő hőfokát, és kilónként fél óra sütési idővel minimum számolunk. Bár gyakran nem szerencsés nyitogatni ez után a sütőt, azért 20-30 percenként locsoljuk meg a kisült szafttal a húst. A pulyka akkor kész, ha beleszúrunk egy hústűt, és a kifolyó lé nem rózsaszín.

A töltelék inkább ne legyen töltelék

Nagyon finom a töltött sült pulyka vagy csirke, de csak akkor, ha igazán jól készítik el. Hiszen a tölteléknek teljesen meg kell főnie, sülnie, úgy, hogy közben a hús nem szárad ki. Ez gyakran szinte lehetetlen vállalkozás, főleg ha a madár a szokásosnál is nagyobb, így inkább azt ajánljuk, hogy biztosra menve, ne töltsük bele a tölteléket, hanem külön készítsük el, így biztosan tökéletesre készül a hús is és a töltelék is.

Az ünnepi malac titkai

Malacsült lusta krumplival és részeges káposztával

A malacsült elkészítésénél is több dologra kell figyelnünk. Egyrészt, ha bőrös malacot sütünk, alaposan irdaljuk be a bőrét, hogy a kisülő zsír miatt ne ugorjon össze a hús. A beirdalt bőrt még cifrázhatjuk is, például úgy, hogy szegfűszeggel tűzdeljük meg, amitől igazán különleges, ínycsiklandozó aromát kap majd az étel.

Ha töltött dagadót készítünk, nem annyira kell aggódnunk, azon, hogy átsül-e az étel, inkább az a fontos, hogy a vékony húsréteg ne száradjon ki, mire a töltelék elkészül. Ezt úgy tudjuk megakadályozni, hogy alaposan befóliázzuk a húst és csak a sütés végén, az utolsó negyed órában pirítjuk meg a külsejét.

Ha pedig egybesült, színhúst készítünk, egy maghőmérő nagyszerű szolgálatunkra lehet. Ezt a hús közepébe beszúrva megtudhatjuk, hogy kész-e már az étel: ha elérte a 70 fokos maghőmérsékletet, már biztosan jó. Ennél magasabb maghőmérsékletre a sertés esetében akkor van szükség, ha a zsírosabb tarjából készült pulled porkot készítünk, ehhez 85 fokos maghőmérsékletre van szükség, hogy jól, szálakra tudjuk szedni a húst.

És végül a marháról

Jó marhát sütni egyenesen művészet sokak szerint, hiszen belül puha, kívül ropogós eredményt szeretnénk elérni. A bélszín, a steak és a többi nagyszerű, marhából készült étel esetében számos dologra kell odafigyelnünk, de a legfontosabb talán az előkészítés és a pihentetés. Ezeknél a húsoknál fontos, hogy ne sózzuk őket sütés előtt, mert rengeteg vizet veszítenek majd a sütés során. A teljesen száraz, befűszerezett, olajjal óvatosan megkent húst először pirítsuk körbe egy serpenyőben, majd tegyük tűzálló tálba, és a recept szerint megadott módon süssük tovább. Maghőmérővel ellenőrizhetjük azt, hogy elkészült-e, attól függően, hogy mennyire átsütött húst szeretnénk.

Marhához a legjobb hőmérsékletek a 48-50°C a rare (véres), 51-53°C a medium rare-hez (közepesen átsült-véres), 54-57°C a mediumhoz (ami belül rózsaszínes) és 63°C vagy a feletti a well-done (jól átsült) állaghoz.

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!