Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Baconba tekert pulykamell borban

Baconba tekert pulykamell borban
Baconba tekert pulykamell borban
150 perc / előkészület: 30 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Különlegesen finom karácsonyi fogás. Nem egyszerű, de nem is ördöngösség! A végeredmény pedig kárpótol. :)

hozzávalók / 6 adag

A töltelékhez

A húshoz

A sütéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pulykamellet a hentessel vágassuk fel úgy, hogy ki tudjuk teríteni egy nagy téglalappá, anélkül, hogy kilyukadna. Ha elég ügyesek vagyunk, mi magunk is megtehetjük. A kb. másfél cm vastag húst óvatosan kiklopfoljuk. Megsózzuk, behintjük a provence-i fűszerkeverékkel, és a megtisztított fokhagymagerezdeket összepréselve elkenjük a hús felületén, majd félretesszük.
  2. A gombát megtisztítjuk, felkockázzuk. Kevés olívaolajon megdinsztelünk egy hagymát, rádobjuk a gombát, befűszerezzük, majd addig sütjük, amíg a levét el nem párologtatjuk. Ha kihűlt, egy tojással és egy vízbe áztatott zsemlével meg egy csomó apróra vágott petrezselyemzölddel összegyúrjuk. A füstölt sajtot kockára vágva a gombatöltelék közé keverjük.
  3. A befűszerezett pulykán elterítünk 4-5 baconszeletet, erre egyenletesen elosztjuk a gombás tölteléket. Majd egy hosszú és lehetőleg széles pengéjű késsel alányúlunk, és mint a bejglit, feltekerjük.
  4. Befedjük bacon szeletekkel, amiket hústűkkel rögzítünk a húsra. Elhelyezzük egy méretes tepsiben. A lilahagymát félbevágjuk, és felszeleteljük, az almát és a birsalmát megmossuk, és cikkelyekre vágjuk, majd mindezt az aszalt szilvával együtt a hús köré szórjuk.
  5. Aláöntünk egy fél liter bort, fóliával befedjük, és kb. 2 órán át sütjük. Félóránként megnézzük, ha elfőtt a bor, pótoljuk. Akkor van készen, ha a bor elpárolgott, a gyümölcsök összesültek, és a bacon a fólia alatt is megpirul. Csak a legvégén sütjük pár percig fólia nélkül. A gyümölcsök mellett burgonyapürével kínáljuk.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 57 885
elküldve: 45
receptkönyvben: 792
elkészítve: 46/46
Facebookon megjelent: 1

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
253 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

szalonnába tekert borban sült pulykamell, gombával töltött göngyölt pulykamell fehérborban sütve, töltött göngyölt pulykamell gyümölcsökkel

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

biborkahun
biborkahun Sat, 2016-01-30 21:49

Kedves Tomatotree!

A hétvégén tervezem megcsinálni a receptedet. A sütővel mindig hadilábon állok.
Valóban 220 fokon és légkeveréssel süssem 2 órán át? Nem fog megégni?
Sajnálom, hogy ilyen alap kérdést teszek fel, de nem szeretném elrontani ezt a csodás receptet.
Köszönettel,
Bíborka

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree Sat, 2016-01-30 22:55

Kedves Bíborka!
Ha lefeded fóliával, miért égne meg? Van alatta bor, abban párolódik. Azért ez egy vastag cucc ám, kell neki az idő is, meg a magas hőfok is, hogy mindene átsüljön. De ha kicsit tartasz a 220-tól, akkor kezdd el 200 fokon, úgyis rá kell nézni félóránként, legfeljebb később csavarod fel, vagy tovább sütöd kicsivel. Ha meg kezded 220-szal, azt is lejjebb lehet venni. A sütők sem egyformák! :) És ez nem hadiláb, amin állsz! :)
Remélem, ízleni fog!

pik-pak
pik-pak Sat, 2014-12-20 02:03

Kedves Tomatotree (vagy más hozzáértő)!
A kész tölteléket le lehet fagyasztani?
A 27-i karácsonyi nagycsaládi összejövetelre szeretném elkészíteni, és félek, hogy a keddi gomba nem bírná ki vasárnapig... Meg hát amúgy is jól jönne, ha egy-két lépéssel előre elkészülhetnék. Vagy simán hűtőben a hagymás gomba ellenne pár napot? (Utána a sütőben még úgyis sül két órát.)
Jajj, úgy izgulok az ilyen ünnepi fogásoknál - ugyanakkor ez a kedvencem is, a kihívás, hogy újat, szépet, finomat alkossak a karácsonyi ebédekre...
Köszönöm a segítséget!

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree Sun, 2014-12-21 10:31

Kedves pik-pak!
A hagymás gomba ömagába biztosan fagyasztható, de a tojás gumiszerűvé válik kiolvasztva. Úgyhogy én elkészíteném a hagymán a gombát és úgy fagyasztanám le, amikor pedig szükség van rá, gyorsan felmelegítenem és akkor adnám hozzá a tojást és a zsemlét. Valamennyi idő ezen is megspórolható. A gomba veszélyes üzem, nem tárolnám elkeszítve napokig a sima hűtőben. Jó étvágyat és jó ünneplést kívánok!

zsuluka
zsuluka Sat, 2014-01-18 12:00

Kedves Tomatotree!

Az lenne a kérdésem, hogy száraz fehérbort használsz ? És ha igen milyen fajtát?

Köszönöm,

zsuluka

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree Sat, 2014-01-18 17:49

Kedves Zsuluka!
Száraz bort használok. Nekünk mindig van házi borunk, ha boltban veszed, azért egy középkategóriást válassz, ami látott szőlőt is, ne a legolcsóbbat! Ennél többet nem értek a borhoz, sajnos. :)
Üdv. T.

zsuluka
zsuluka Sun, 2014-01-19 00:10

Nagyon köszönöm a válaszodat! Én most tanulnom a borokat úgyhogy, ha majd kitapasztaltam melyik fajtával a legjobb megírom :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-12-31 19:54

Kedves Gigi!

Csodás, mentettem, köszönöm. :)

Remélem, kellemesen telt a karácsonyi ünnep,- kívánok Neked és kedves családodnak békés, boldog, szeretetteljes új esztendőt!
Éva-Anyóca

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree Sat, 2014-01-18 17:54

Kedves Éva-Anyóca!
Köszönöm a keves soraidat, és bocsi, hogy csak most, de néha nagyon sűrű az élet és bedarál.....
Hasonló jókat kívánok én is Neked és családodnak is, jó egészséget, békességet, örömöket és mindenfél földi jókat!
Gigi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2014-01-18 19:15

Kedves Gigi!

Igen, tudom, az Élet néha ( sokszor-mostanság), túl sűrűvé válik, és az embernek kisebb gondja is nagyobb annál, hogy át tudjon mindent gondolni,- kikapcsolódás? , néha már az elodázások elodázásába kerül át,.... :(
Köszönöm, hogy írtál, köszönöm kedves szavaidat. :) Remélem, csak az a 2-3 kívánalom teljesül, amiket a leges legfontosabbnak gondolunk, ha több, akkor annak csak örülünk majd. :)
Éva-Anyóca

838
gomba 50 dkg
olívaolaj 2 ek
vöröshagyma 2 közepes db
tojás 1 db
zsemle 1 db
petrezselyem 1 csokor
füstölt sajt 5 dkg
bors 0 ízlés szerint
víz 1 dl
pulykamell 1 kg
provence-i fűszerkeverék 2 teáskanál
0 ízlés szerint
fokhagyma 1 fej
bacon 30 dkg
lila hagyma 2 nagy db
alma 2 nagy db
birs 10 dkg
aszalt szilva 25 dkg
fehérbor 5 dl