Heti menü – őszies, házias ételek 7 napra, borpárosításokkal

Itt van az ősz, itt van újra...és valóban, egyre hidegebb van, egyre többször kuckózunk be, és ezzel párhuzamosan egyre nagyobb kedvvel főzünk házias, vagy éppen elegáns, húsban gazdag, melengető fogásokat szezonális alapanyagokból. Ilyenkor sokasodnak a vendégségek is, és nem ritkán egy-egy üveg bort is nyitunk az ebéd/vacsora mellé. Ezen a héten minden fogáshoz passzintunk egy csodás üveg bort is, tartsatok velünk! (x)

A héten melengető, házias, mégis sokszor különleges fogásokkal készülünk az egyre hidegebb időjárásra, az ősz szépségeire, a sötétebb, kuckózósabb estékre, és minden főfogás mellé ajánlunk egy-egy üveg csodás bort is. Főzzetek velünk a héten is!

HÉTFŐ

Leves

Selymes répakrémleves, melyet chilis tökmaggal tálalunk az ősz színeiben és ízeiben. Laktató, de nem nehezít el, hogy maradjon hely a másik két fogásnak is.

Főétel

A lazac a rozé borok egyik legjobb barátja, a cékla pedig mostantól egyik leghűbb társunk lehet a mindennapokban, melyet főleg sütőben sült formájában ajánlunk. Könnyed ebéd vagy vacsora egy olyan halétellel, amit – szinte – mindenki szeret!

Desszert

Brownie, mely töményen csokis, belül kicsit ragacsos, a teteje viszont csodásan ropogós. Hogy egy kicsit csavarjunk rajta, a vaj egy részét tahinire, azaz szezámmagpasztára cseréltük a receptben.

Borajánló a főételhez: Juhász Prémium Cabernet Sauvignon Rosé

A Juhász Prémium Cabernet Sauvignon Rosé az egri borvidék színes könnyed bora, melyet a Juhász testvérek a végtelen gyümölcsösség, a tradíciók és a modern technológia ötvözésével töltenek a palackba.

KEDD

Leves

Orjaleves készül ma, amely egyből megidézi a nagymama legfinomabb ebédeit, és ki ne szeretne nosztalgiázni?

Főétel

Az egyik legtipikusabban magyaros, tartalmas, testes étel, amely sokunk óriás favoritja: ez a marhapörkölt. A köretről is ejtsünk szót, mely a hideg időben külön jólesik majd: hagymás dödölle, ahogy azt kell!

Desszert

Mi lehetne más, mint egy valódi, őszies almás pite? Ezúttal rácsokkal, sok porcukorral, rengeteg töltelékkel készítjük, hogy a külcsínre se legyen panasz.

Borajánló a főételhez: Eszterbauer Tivald

Az Eszterbauer Tivaldot mély sötét színek jellemzik, illata visszafogott, de nagyon dús, tartalmas. Tele van szederrel és áfonyával, étcsokoládéval és egy kis konyakos meggyel. Szájban erőteljes, de nem bántó tanninok, bors és édes fűszerek jellemzik. Érthetően magas az alkoholtartalma, de a szerkezetet nem tudja megbillenteni, érett, tartalmas, erőteljes anyaggal van dolgunk. A hordóhasználat nagyon szép. Lecsengése dús ízekkel, hosszan köszön el.

SZERDA

Leves

Ha ősz, akkor sütőtök, ha hideg, akkor pedig melengető, tartalmas levesek. Ez a recept mindkét kritériumnak megfelel, de pont annyira telít el, hogy a főételnek is maradjon hely. Ezúttal citrusos-almás ízben hoztuk el nektek:

Főétel

A tészta- és csirkeimádók napja lesz a szerda, ez a főétel pedig tényleg megér egy misét – a fogás lényege a csirke mellett a krémes, tejszínes, sűrű, parmezános mártás!

Desszert

Ez az egyszerű túrós süti azoknak készüljön, akik egészen gyors, mégis házias és nagyon túrós édességben gondolkodnak. Egy tepsi nem elég!

Borajánló a főételhez: Bock villányi kupola fehér cuvée száraz fehérbor

A Villányi borvidékről származó szőlőből, reduktív eljárással készített elegáns fehérbor. A borban a néhány százaléknyi Rizlingszilváni mesterien ellenpontozza a Sauvignon Blanc behízelgő aromavilágát, míg a testet a kortyhoz a Chardonnay adja. Lecsengésében a mészköves, ásványias jelleg érezhető. Fogyasztását 10-12 °C fokon ajánljuk.

CSÜTÖRTÖK

Ezen a napon nem kedvezünk azoknak, akik diétáznak. A levesünk egy klasszikus, magyaros fokhagymakrémleves formájában érkezik, hogy felkészítsen minket a kiadós főételre.

Főétel

A borhoz választottuk a főételünket, mert a bikavér a csülökételek egyik legcsodásabb kísérője lehet. Ne fukarkodjunk most a kalóriákkal!

Desszert

Somlói galuska az utolsó fogás, és szerintünk ezzel nem sokan fognak ellenkezni. Jól gondoljuk?

Borajánló a főételhez: Juhász Bikavér

A Juhász Bikavér az egri történelmi borvidék legendás hírű bora. Kékfrankos, Blauburger, Merlot és Cabernet Sauvignon kékszőlőfajták házasításából készült vörösbor. Mély, rubinszínű, érlelt fűszeres illattal rendelkező elegáns vörösbor, zamata hosszú, nemes és élményteli. Fogyasztását 17-18 °C-on ajánljuk. Az optimális fogyasztási idő a palackozást követően 5-6 év.

PÉNTEK

Leves

Az őszies ízek kedvelői szeretni fogják levesválasztásunkat, mely most édes ízekben kerül az asztalra: szilva, fahéj, vanília, krémleves formájában.

Főétel

A borhoz passzoló szűzérme tökéletes lesz egy pénteki ebédhez vagy kiadós vacsorához. Tálalj hozzá tetszőleges köretet, petrezselymes burgonyát, burgonyafánkot, párolt zöldségeket.

Desszert

Az áfonya fanyarságának sosem tudunk ellenállni, és ezen az édes, krémes tejkrémen csak jobban érvényesülnek a gyümölcsös ízek!

Borajánló: Sauska C13

Vidám, fiatalos színű, látványos, üde bor. Vibráló meggy és fűszerillat, zamatos korty, harmonikus gyümölcsösség, közepesnél nagyobb test, telt, jó sav, robbanékonyság jellemzi. Syrah, cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc házasítása, finom bor hosszú lecsengéssel.

SZOMBAT

Leves

A zeller és a póréhagyma tökéletesen működnek egyetlen krémlevesben, és könnyed, mégis laktató első fogást alkotnak.

Főétel

Ez a kiváló marharagu pompás hétvégi ebéd vagy ünnepi fogás, mert bár sok munka nincs vele, kell neki idő, amíg a hús a sütőben omlósra puhul.

Desszert

A körte ki ne maradjon, ha az ősz legcsodásabb alapanyagait szeretnénk felsorakoztatni a héten!

Borajánló: Vylyan Ördög

A legenda szerint az Ördög a szerelmes és szerethető alvilági nagyúr, akinek végül mégiscsak túljárnak az eszén. A kékfrankosból, merlotból, zweigeltből és syrah-ból álló házasításunkat nem is tudtuk volna jobban kifejezni, mint az Ördög névvel. Ennek a bornak nem a kifinomultsága, hanem az életereje ejti rabul az embert. Illata és íze egyaránt a vörös és a sötétebb bogyós gyümölcsök keverékére emlékeztet, csöppnyi csokival és fűszerekkel kiegészítve. A meghiúsult ördögi házasság emléke ebben a cuveé-ben, vagyis egy igazi ördögi házasításban élhet tovább.

VASÁRNAP

ELŐÉTEL

Csodás kezdés, mely előkészít minket a még csodásabb folytatásra. Könnyed, őszies saláta, ami ráadásul egészséges is!

Főétel

A kecskesajt után a libamáj is különösen jól illik az aszúnkhoz, élvezzük ki a különleges ízeket, nem minden nap ehetünk ilyen lakomát!


Desszert

Könnyed karamelles desszert, melytől a vasárnapi menünk megkapja elegáns, tökéletes záró akkordját.

Borajánló: Royal Tokaji aszú

Illatában kellemes gyümölcsösség, sárgabarack és vajkaramella, ízében csipetnyi fűszeresség és citrusfélék jellemzik. Kiegyensúlyozott édességét kellemes savai szépen egészítik ki, üde, friss érzettel párosulva, hosszú lecsengéssel. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 11-13 °C. Kitűnő kísérője az édesfűszeres ázsiai konyhának, libamájnak és gyümölcsös desszerteknek.


Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?