r
Nosalty Logó

Somlói galuska

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Somlói galuska
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A vaníliakrémhez

A cukorsziruphoz (opcionális)

A csokiöntethez

A tálaláshoz

Összesen 985 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A vaníliakrémhez

A cukorsziruphoz (opcionális)

A csokiöntethez

A tálaláshoz

Összesen 4921 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A vaníliakrémhez

A cukorsziruphoz (opcionális)

A csokiöntethez

A tálaláshoz

Összesen 228 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.8 g

Zsír

  • Összesen
    50.6 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    423 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    856.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    230 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    338 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.6 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    140.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    359 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    81 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    289 mg
  • Retinol - A vitamin:
    354 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    432 micro
Összesen 985 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    98.8 g

Zsír

  • Összesen
    253.1 g
  • Telített zsírsav
    109 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    60 g
  • Koleszterin
    2113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4281 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    168 mg
  • Kálcium
    1148 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    439 mg
  • Foszfor
    1690 mg
  • Nátrium
    797 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    538.2 g
  • Cukor
    416 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    701 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1797 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    403 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    368 micro
  • Kolin:
    1445 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1769 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    313 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2158 micro
Összesen 4921 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 228 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A vaníliakrémhez

A cukorsziruphoz (opcionális)

A csokiöntethez

A tálaláshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Két piskótát sütünk: egy simát és egy kakaósat. Ehhez a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral, géppel, habosra keverjük, hozzáadagoljuk a lisztet. A masszát megfelezzük, és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A tojásfehérje habot elfelezve, egyik, ill. a másik tálba óvatosan beleforgatjuk.
  2. Két, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a piskótatésztákat vékonyan, ügyelve, hogy közel egyforma nagyságúak legyenek.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt (tűpróba!) megsütjük a piskótákat (egymás után).
  4. A cukorsziruphoz cukrot és a vizet kis lábasban feltesszük a tűzre, és addig melegítjük, míg sűrű szirup nem lesz. A tűzről lehúzva, amikor már langyos, hozzákeverjük a rumot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A mazsolát rumba áztatjuk.
  6. Elkészítjük a vaníliakrémet.
  7. A kihűlt piskótákat megfelezzük, és következik a rétegezés: egy sima piskótával kezdünk, meglocsoljuk a cukorsziruppal, megkenjük a vaníliakrémmel, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és meghintjük a dióval. Erre jön a kakaós piskóta, az előzőek szerint járunk el, majd még egy sima piskóta, és a töltés, végül a megmaradt kakaós piskótával zárjuk az egészet. Ha maradt krém, mazsola és dió, ezt is megkenjük, megszórjuk, ha nem, az sem baj. Fóliába csomagoljuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de még jobb, ha egy egy egész éjszakára ott felejtjük.
  8. A csokiöntethez gőz felett összeolvasztjuk a vajat és a cukrot, és a gőzről levéve hozzákeverjük a kakóport, majd a hideg tejet is beledolgozzuk.
  9. A réteges piskótából desszertes gyűrűvel (vagy egy pohárral) tornyokat szaggatunk. Meglocsoljuk csokival és tejszínhabbal tálaljuk.
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1902
  • Tegnapi nézettség: 65
  • 7 napos nézettség: 338
  • Össznézettség: 528695
  • Feltöltés dátuma: 2008. október 28.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ritkán járunk cukrászdába, ha útba is vesszük a kedvenc helyünket, célirányosan tesszük: somlói galuskáért megyünk. Most először megpróbálkoztam az elkészítésével itthon. Kissé édes lett a végeredmény, legközelebb a cukorszirupot kihagyom.

Hozzávalók

A tésztához

A vaníliakrémhez

A cukorsziruphoz (opcionális)

A csokiöntethez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek