Nosalty Logó

Somlói galuska

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Ezen a képen: Somlói galuska
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A vaníliakrémhez

A cukorsziruphoz (opcionális)

A csokiöntethez

A tálaláshoz

Összesen 985 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A vaníliakrémhez

A cukorsziruphoz (opcionális)

A csokiöntethez

A tálaláshoz

Összesen 4921 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A vaníliakrémhez

A cukorsziruphoz (opcionális)

A csokiöntethez

A tálaláshoz

Összesen 228 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.8 g

Zsír

  • Összesen
    50.6 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    423 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    856.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    230 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    338 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.6 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    140.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    359 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    81 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    289 mg
  • Retinol - A vitamin:
    354 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    432 micro
Összesen 985 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    98.8 g

Zsír

  • Összesen
    253.1 g
  • Telített zsírsav
    109 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    60 g
  • Koleszterin
    2113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4281 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    168 mg
  • Kálcium
    1148 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    439 mg
  • Foszfor
    1690 mg
  • Nátrium
    797 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    538.2 g
  • Cukor
    416 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    701 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1797 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    403 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    368 micro
  • Kolin:
    1445 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1769 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    313 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2158 micro
Összesen 4921 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 228 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A vaníliakrémhez

A cukorsziruphoz (opcionális)

A csokiöntethez

A tálaláshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Két piskótát sütünk: egy simát és egy kakaósat. Ehhez a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral, géppel, habosra keverjük, hozzáadagoljuk a lisztet. A masszát megfelezzük, és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A tojásfehérje habot elfelezve, egyik, ill. a másik tálba óvatosan beleforgatjuk.
  2. Két, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a piskótatésztákat vékonyan, ügyelve, hogy közel egyforma nagyságúak legyenek.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt (tűpróba!) megsütjük a piskótákat (egymás után).
  4. A cukorsziruphoz cukrot és a vizet kis lábasban feltesszük a tűzre, és addig melegítjük, míg sűrű szirup nem lesz. A tűzről lehúzva, amikor már langyos, hozzákeverjük a rumot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A mazsolát rumba áztatjuk.
  6. Elkészítjük a vaníliakrémet.
  7. A kihűlt piskótákat megfelezzük, és következik a rétegezés: egy sima piskótával kezdünk, meglocsoljuk a cukorsziruppal, megkenjük a vaníliakrémmel, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és meghintjük a dióval. Erre jön a kakaós piskóta, az előzőek szerint járunk el, majd még egy sima piskóta, és a töltés, végül a megmaradt kakaós piskótával zárjuk az egészet. Ha maradt krém, mazsola és dió, ezt is megkenjük, megszórjuk, ha nem, az sem baj. Fóliába csomagoljuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de még jobb, ha egy egy egész éjszakára ott felejtjük.
  8. A csokiöntethez gőz felett összeolvasztjuk a vajat és a cukrot, és a gőzről levéve hozzákeverjük a kakóport, majd a hideg tejet is beledolgozzuk.
  9. A réteges piskótából desszertes gyűrűvel (vagy egy pohárral) tornyokat szaggatunk. Meglocsoljuk csokival és tejszínhabbal tálaljuk.
  • Sűtés ideje: 25 perc
  • elkészítettem: 1 alkalommal
  • Feltöltés dátuma: 2008. October 28.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ritkán járunk cukrászdába, ha útba is vesszük a kedvenc helyünket, célirányosan tesszük: somlói galuskáért megyünk. Most először megpróbálkoztam az elkészítésével itthon. Kissé édes lett a végeredmény, legközelebb a cukorszirupot kihagyom.

Hozzászólások

Juditka

Petra, ez gyönyör??????!!!!! A somlóik királyn?je.

Törölt felhasználó

En a cukorszirupot higabbra keszitem es narancslevet es reszeltnarancshejat is teszek bele - egeszen pikans lesz tole (angol ekezet nelkuli geprol irok)

Törölt felhasználó

Nagyon klassz....... én a cukorszirup helyett rummal kevert tejjel locsolom a piskótatésztát (gyerekek és autósok esetén jó az aroma is) ett?l kimondottaan szaftos lesz a somlói. A vanilia krém tetejére szoktam tenni egy-egy nagy ev?kanálnyi savanykásabb fajta sárgabarack lekvárt, ez kimondottan megbolondítja.

Petra

kedves Zs, köszi, hogy megosztottad velünk, klassz ötlet a lekvár:-)

Törölt felhasználó

Kedves Petra! Nálunk a somlói 3 féle piskótából készül: 1 sima, 1 kakaós , 1diós. A tésztákat felkockázzuk és minden rétegbe kerül mind a háromból. A tésztát szinte teljesen eláztatjuk(bár ez izlés kérdése :-) Aztán a többi az olyan mint a Te receptedben, de lekvárt mi is használunk, de nem a krémbe, hanem közben a rétegekre kanalazzuk. Nálunk ez inkább ,,poharas" desszert. Remélem nem baj, hogy leirtam, hogy mi hogyan készitjük

Törölt felhasználó

Szia Petra! Én a somlói tésztarétegeit meglocsolom reszelt citrom-és narancshéj+cukor+víz sziruppal is.Mónimama

Törölt felhasználó

Sziasztok! A szirupot a legels? somlóimnál én is túlzásba vittem, sok lett, és ett?l lucskos.Viszont kihagyhatatlan,mert különben száraz lesz az egész. ( Zárójelben jegyzem meg, hogy nem e recept alapján készítettem.) Legközelebb kevesebbet tettem bele, és reszeltem bele narancs, és citrom héjat is,majd rum aromával bolondítottam meg. Amikor rálöttyintgetem a piskótára, ezt kenem be savanykás lekvárral, erre a puding, mazsola, darált dió, majd újra a piskóta, és a rávalók. Hihetetlen jó dolog, hogy nem kell egy vagyont fizetni érte, nem ördöng?s dolog elkészíteni,inkább id?igényesebb,pláne aha a diót is magunk pucoljuk. :-)

brekancs

Gratulalok a recepthez. Rendelni nem lehetne kulonbet. En is kulfoldon elek, es nyugodt szivvel kijelenthetem hogy az otthontol tavol eloknek, igazi kincs ez a honlap, a receptbekuldok valamint a receptek is. Koszonjuk!

Törölt felhasználó

én is nagyon sok receptet kiprobáltam és nagyon jól sikerültek , nagyon meg vagyok elégedve,és hálás vagyok azoknak akik hozzá segitetettek e receptek megtekintéséhez. Én nagyon szeretek f?zni és sütni és minden újdonságot ki is probálok, például kiprobáltam a kinai savanyo, csíp?s levest ami nagyon jól sikerült , már kétszer is elkészitettem., vagy a meggyes pitét ami szintén nagyon jól sikerült amit ajánlok az ismerösöknek is kipbobálni.

Törölt felhasználó

Szia Petra! Ma elkeszult a somloi! Nagyon finom lett de en is kihagytam a cukros-vizes oldatot, helyette barack lekivel (vekonyan) kentem meg a lapokat es ugy jott ra a sok finomsag! Nem szaraz sot nagyon jo allaga van! Koszi a finom es gyors receptet! ui:a ferjem egybol neki is rontott ahogy meglatta :)

Csiki Piroska

Nekem is van egy Somlói galuska receptem,de ez sokkal egyszerübbnek tünik.Ki fogom próbálni.Piroska

Törölt felhasználó

Tortasüt? formában készítem a különböz? íz? ( csokis, vaniliás, diós ) tésztákat és fazékban rakom össze, aminek jól záró fedele van. Nem szárad ki és könnyen kezelhet?.

csokipancsi

Tudnátok segíteni abban, hogy mekkora tepsiben süssem meg a piskótákat ??? üdv csokipancsi

Petra

Csokipancsi, Való igaz, a tepsiméret kimaradt, azt hiszem kb. fél gáztepsinyi méret? tepsiben sültek a piskótáim.

MotlaLePula

Szia kedves Petra! Tudom, hogy a somlóihoz a rum illik, de ha szerinted Disaronno-t használok helyette, akkor nagyon más lesz? Vagy maradjak mindenképp a rumnál? Válaszod el?re is köszönöm! Szép napot! Zsuzsi

Petra

háát? ízlések és pofonok, de nem tudok nyilatkozni, hisz amarettoval még nem készítettem somlóit:-)

Hozzávalók

A tésztához

A vaníliakrémhez

A cukorsziruphoz (opcionális)

A csokiöntethez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek