A hét szakácsa: Torma

E heti főszakácsunk Torma, aki a messzi Ausztráliából küldi nekünk az ötletes finomságokat. Most elmeséli nektek, hogyan kezdte konyhai pályafutását, és miért lett a kovász rajongója!

Teljesen váratlanul ért a NoSalty-szerkesztők megtisztelő jelölése a hét szakácsa címre, mert habár lelkes rajongója vagyok az oldalnak, elég új vagyok itt. A beilleszkedésem négy hónappal ezelőtt villámgyorsan ment, mert a szakácstársaim olyan szeretettel fogadtak, hogy az első publikálástól kezdve „otthon” éreztem magam itt! Névválasztáskor kapórajött a Torma vezetéknevem is!

A hét szakácsa: Mercedes >>

Néhány kedvenc konyhai élményemről is szólok. Hatéves lehettem, amikor először sütöttem: kenyérkockákat az iciripiciri, öntöttvas lábosomban, az illatos, sercegő zsírban, a vaskályhánk tetején, télen… édesanyám felügyeletével persze. A kicsit rohanós, gyerekkori éveim alatt anyukám azértrendszeresen eljárt a városi piacra; sok finom, friss zöldfélét fõzött, házi túrót készített, lekvárokat, befőtteket rakott el, egy „tyúkos” háztól hoztuk a friss tojást. Édesanyám húslevesét a húgommal „aranylevesnek" hívtuk. A legtöbb gyerekkori nyári vakációt a nagymamámnál töltöttem falun. Mamikámnagy fateknőben,hetente dagasztotta a ropogós héjú, bársonyos bélűkenyereket. Kati nagynénémmel büszkén vittük a puffadó kelesztőkosarakat a pékhez süttetni (innen ered a kovászos kenyér mániám!). Volt igazi kenyérlángos is, sűrű, sárga kacsazsírral lekenve, vékony szelet májcikával, cukros, forró teával. Mamika egyéni, „göndör” gyúrt tésztája mai napig a kedvencem; most már legtöbbszörén is igy készítem, már csak a nosztalgiakedvéért is!

Top 3 hét szakácsa 2012-ben >>

A kelt tésztákat kezdetben rendszeresen-módszeresen elszúrtam; egészen addig, mígnem egy drága jó rokonom, Lizus néni meg nem tanított, mégpedig édes, kelt tésztával. Amikor a hattyút formáltam, a drága néni említette, hogy „talán kicsit kisebbre”, de én nem akartam piciket. Szóval, amikor a sütőbe néztem, a kecses hattyúk a szemem láttára nőttekóriási, félelmetes szörnyekké; összefogódzva, fenyegetően meredtek rám a szúrós szegfűszeg szemeikkel a forró sütõbõl! Rögtön megtanultam, hogy a kelt tészta duplázódik! A családomáltal készítettételeket szeretem a legjobban!Mindkét vegetáriánus lányom szuper jó szakács; a férjem specialitása a jó, magyarosbográcsgulyás, az omlós grillhúsok, a habkönnyű körözött és az általa kitalált lepénykenyér, amit frissen készít a gulyáshoz. Azén konyhaiérdeklődésem most a könnyű, zöldségesételekés a vadélesztős kovásszal készült kenyerek. Szeretettel fõzünk;így az étel testet-lelket táplál. :) Rengeteg receptet olvasok a NoSaltyn, és sokat tanulok a hozzászólásokból is. Csodálom szakácstársaim kreativitását, odaadását, türelmét; különösen a dolgozó fiatalokat, akik a mai rohanó életritmusban is tudnak meghitt, családi étkezéseket varázsolni, amikor ízletes, egészséges ételeket tesznek az asztalra.

A hét szakácsa: Iluska >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hozzászólások

Vicikó

Kedves Torma! Örömmel olvastam a soraidat ebben a rovatban!!! :-) Üdv: Vici

Torma

Köszi Vici, kedves vagy, üdv, Torma :)

Törölt felhasználó

Kedves Torma! Szívb?l gratulálok a hét szakácsa címhez. Annak ellenére, hogy tényleg újnak számítasz az oldalon, megérdemled, hiszen nagyon jó receptjeid vannak, és tudsz újat mutatni. És nagyon jó a bemutatkozó történeted. Továbbra is jó sütést-f?zést kívánok a családod körében! Üdv. Livi

Torma

Kedves Livi, köszönöm a gratulációd és kedves soraidat :) Továbbra is figyelem a jó kis receptjeidet! üdv, Torma :)

Andi80_

Kedves Torma, Gratulálok a megtiszteltetéshez. Jó egy kicsit többet megtudni a szakács társakról, akikkel szinte napi kapcsolatban vagyunk :-) További sok siker és várjuk a finomságokat! Szép napot! Andi

Torma

Köszi Andikám! Igyekezni fogok új recepteket kreálni; szeretek kitalálni dolgokat...a receptkönyveimet és netes olvasást inkabb inspirálásra használom...Kellemes hetet, üdv, Torma :)

Ági78

Drága Torma! Annyira örülök Neked, hogy Te lettél a hét szakácsa! Ha hiszed, ha nem, pont ezen gondolkodtam reggel, hogy Te mikor leszel! Szívb?l gratulálok! Olyan kedves a történeted... :) Nagyon jó, hogy itt vagy velünk a NoSalty-n! Azok a csodás receptek... és a képek... no meg a sok kedves, vidám hozzászólás! Én külön köszönettel tartozom azért, hogy rám ragasztottad a kovászos kenyér mániádat és hogy olyan nagyon sokat segítesz! Maradj mindig ilyen és várjuk a további csodás ételeket! Millió puszi: Ági

Torma

Csodálnivaló a lelkesedésed! Köszönöm a sok köszönetet Ágikám, ez nálam természetes; kölcsönös információ-csere...az étel, sütés-fõzés szeretete mindannyiunkban megvan itt a NoSaltyn :) Nagyon örülök, hogy Rád ragadt a kovász-mániám,; nekem is jó, mert van kivel ezekrõl beszélnem! Nekem sosem unalmas téma! És ahogy olvasom, a vadélesztõs világtábor eléggé megszállott banda! Állandóan kísérleteznek a kovásszal, új recepteket hajszolnak, vagy kreálnak....törekszenek a tökélettességre! Én már egy kicsit hasonlítok is rájuk ebben... Itt van egy pár/(nem sok!) pékség, ahol vadélesztõs kenyérféléket sütnek. Drága, mert munkaigényes. A sütés menete sokkal hosszabb, mint a sima élesztõs kenyereké. Azonkívül a hozzávalók is jobbak minõségileg; organikus, adalék nélküli anyagokkal dolgoznak (artisan bakery-nek hivják ezeket) A divatos kávéházakban ezeket a kenyérféléket fogyasztják, amikor az emberek késõ reggelit rendelnek ("brunch"=breakfast and lunch)...hirtelen sütött, serpenyõs...általában tojásos-spenótos-avocadós-gombás-zöldf?szeres gyorskaja....vajas, pirított kovászos kenyérrel...amiket én is leggyakrabban készítek ITTHON! Na, most úgy megéheztem, hogy megyek is, összecsapok egy ilyet! Gomba, tojás, spenót, sajt mindig van itthon, zöldf?szerek a kertben...ott a tegnap este kisült Jani-vadélesztõsöm is :) Puszi öleléssel, Torma :) Ja, a Jani üdvözletét küldi a Bözsinek! Rozska az nem; szerintem féltékeny!

Ági78

Hát én mekkorát nevettem az utolsó mondatodon! Látom magam el?tt a jelenetet, ahogy Rozska befordul a fal felé durcásan... :D Egyébként szerintem is jó dolog a megszállottság, f?leg, ha annak tárgya egy olyan dolog, amivel örömet és teli hasat lehet varázsolni. :) Olyan jó olvasni a soraidat. Gondolatban az ember ott ül a kávéházak teraszain... klassz, hogy ennyi mindent meg tud az ember lánya t?led, hogy milyen ott kint. Ez a gyorskaja nem lehet semmi; hallod, tudnak élni. :) Szerintem a kenyereid amúgy simán lepipálnák a "boltit". Ezt a spenótos csodaságot pedig ki fogom próbálni! Puszi: Ági:) Ja, Bözsi elpirult és viszont üdvözletét küldi. Rozskának üzeni, hogy ne aggódjon, Janival csak kollegiális a kapcsolat. :D

Torma

Na, en is jot nevettem! Neked is jo a humorod, könnyen veszed a lapot :) puszi, T:) hamarosan írok, de Te is, ha van mit!

Mercedes

Kedves Torma!Nagyon gratulálok a kiérdemelt címedhez:)Nagyon jó volt olvasni az írásodat.Üdvözöllek:Merci:)

Torma

Köszi Merci; nem csodálkozom, hogy tetszett a családról írt történetem, mert Te nagyon család-központú vagy! Csak így tovább; a család, a gyerekek az Élet értelme :) Minden jót, Torma :)

Törölt felhasználó

Kedves Torma, nagyon örültem már eddig is a hozzászólásokban a soraidnak, de a kiérdemelt hét szakácsa címednek még inkább, már csak azért is mert jó hallani, hogy sok más külföldön él? magyar háziasszony is próbálja a konyhájában a modern ételek mellett a hagyományokat is feleleveníteni :-) További jó sütést-f?zést kívánok Neked. Szanten

Torma

Szia Szanten! Köszönöm a kedves bíztatást :) A nosztalgia, nameg a magyar ételek klasszikus ízessége gyakran visszahúz, mikor elkalandoznék az étel ötletekkel...legtöbbször megturbózom zöldségekkel és zöldf?szerekkel a klasszikusokat (bableves, pörkölt); igy megmaradtak kedvencnek :) Kisebbik lányom jön a hétvégén látogatóba; kérdeztem, mit fõzzek? Tojásleves, spenótfõzelék, tojásos nokedli mindig a kért listán van...ajánlottam a diós beiglit; az is jó, de talán a dió tortád??? A Te receptjeid is nagyon jók! Különlegesek, és a fotók is szép, színesek! Figyelni fogom az oldaladat, minden jót kivánok, sok sikert itt is, kellemes idõtöltést a NoSalty-n! Te is nemrég kezdtél itt, ugye? Üdv, Torma :)

witch

Kedves Torma! Szerintem egyaltalan nem furcsa, hogy Teged valasztottak a szerkesztok. Rovid palyafutasod ellenere, a fotoid meg a receptjeidet nezve szerintem mindenki kivancsi, hogy honnan ered az inspiracio, ami Teged hajt. Ahogy olvastam, egy csodalatos csaladi forrasbol es a lanykaidnak, pedig Te vagy ez a kimerithetetlen forras. udv:witch

Torma

Hogy Te milyen szépen írsz!!! Köszi witch :)))))))))))) Én meg nagyon szeretem a Te oldaladat! A storyk legtöbbször humorosak (nekem jól esik egy kis göcögés :), a receptek különlegesek, de nem komplikáltak. Az egyszer?, de érthetõ recept-leírást meg próbálom "eltanulni" Tõled... Aztán remélem még lesz sok alkalmunk hülyéskedni is, ha mással nem, akkor megint a karakterjelekkel :D Üdv minden jóval, kevés hóval, Torma :)

witch

Igen-igen megprobalom elviccelni a dolgokat, olyan komolytalan vagyok. :) Az itteni szakacskonyvek vannak ebben a stilusban irva, onnan tanultam es tenyleg ertheto meg egy kezdo szamara is. Ha valakinek receptet adok, hat meg azt is le kell irjam, hogy a tesztat sos vizben kell fozni. Az az igazsag, itt ritkan foznek es nincs gyakorlatuk. udv:witch

Csiki Piroska

Szia Torma, én is nagy szeretettel gratulálok a kitüntetéshez és a sok finomságos recepthez, amivel elhalmozol minket. Köszi a kedves hozzászólásaidat is. Jó, hogy itt vagy köztünk. Puszi. Piroska

Torma

Drága Piroska! Köszönöm a kedves szavaidat; gyakran barangolunk együtt a NoSalty-n; én nagyon értékelem a receptjeidet, meg a hozzászólásaidat is! Szívbõl jövõ, õszinte szavak :) Én is csak így tudok dícsérni, de dícsérni kell is egymást, fõleg a fiatalokat! Van is miért! Sokuk simán lepipál engem, de nem baj; csodálom õket és tanulok tõlük. Jó nagyon ez a NoSalty :) Puszi, Torma :)

Törölt felhasználó

Még nagyon nagyon nagyon sok további szuper receptet várunk T?led, és gratulálok :) Orsi

Torma

Köszönöm Orsi; Neked is további sok sikert; fõleg a sütikkel! A méhkas sütik nagyon mutatósak! üdv, Torma :)

Törölt felhasználó

Gratulálok, Torma! :)

Torma

Köszi Tuvia:) Te is egyike vagy azoknak a fiataloknak, akiket csodálok a szuper receptjeik

Torma

A szuper receptjeikert...(bocs, de rendetlenkedik a szamitom, a magyar karaktereket sem írja most) Kreativak, egészségesek a receptjeid es szépek a fotoid. Varom a következ? receptjeidet, üdv, Torma :)

Törölt felhasználó

Köszönöm :))) Jól indul a reggelem :))) Aranyos vagy!

Fahéj

Kedves Torma! Gratulálok "A hét szakácsának"! Csodálatosan guszták és szimpatikusak az ételeid, Te pedig egy nagyon kedves ember vagy. Olyan szépen írtál magadról, a családodról, hogy csak úgy áradt bel?le ez a kedvesség. További jó sütés-f?zést kívánok Neked szeretettel: Fahéj

Torma

Nagyon köszönöm Fahéj :) Neked is minden jót és várom a receptjeidet! Üdv, Torma :)

Redy

Kedves Torma! Nekem sem meglepetés a címed, hanem régen várt esemény!! Szeretettel gratulálok, az el?ttem szólók már mind elmondták azt a sok jót, amit Neked köszönhetünk! Én külön is köszönöm mindig kedves és lelkesít? soraidat! Nálam most kezd kibontakozni a kenyérsütési láz: lelkesen olvasom és várom továbbra is receptjeidet! Edit- Redy

Torma

Szia Edit, köszi szépen a kedves soraidat :) Remélem belendülsz a kenyérsütésbe! Ha van kérdésed és esetleg tudok segíteni, csak írj! További jó sütés-fõzést és "barangolást" a NoSalty-n! Jó ez a "banda" itt! Üdv, Torma :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek