Nosalty Logó

Félbarna vadélesztős-kovászos kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Torma
Félbarna vadélesztős-kovászos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
vadkovászos
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 325 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1945 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 228 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    377.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    133 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 325 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    60.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2264.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    172 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    275 mg
  • Foszfor
    884 mg
  • Nátrium
    796 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    405.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    268.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    167 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    585 micro
Összesen 1945 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    265.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 228 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A liszteket összekeverjük a sóval, 1bögre teljes kiőrlésűaktív vadkovásszal, és annyi vizet adunk hozzá, hogy ne túl lágy tésztát kapjunk.
  2. Kézzel vagy géppel bedagasztjuk, majd egy kiolajozott tálban, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ha jó aktív a kovászunk, akkor ez kb. 2 óra.
  3. Utána megformázzuk (csak gyengéden gyúrva), és sütőpapíronújból kelesztjük 1-2 órát.
  4. 40 perccel sütés előtt 230 fokra kapcsoljuk a sütőt, benne egy fedeles jénaival, a sütő aljában egy tepsi 1 pohárnyi vízzel.
  5. Sütés előtt a kenyér tetejét bemetsszük, lespricceljük vízzel, és papírostól együtt a jénaiba pottyantjuk. Egy újabb pohár forró vizet löttyintünk az alsó tepsibe. A gőzben sütéstől lesz jó ropogós a kenyér héja. (Óvatosan nyissuk a sütő ajtaját;a forró gőz ne csapjon az arcunkra vagy kezünkre!)
  6. Lefedve sütjük a kenyeret 30 percig,majd tető nélkül 200 fokra csökkentett hőmérsékleten ropogós barnára pirítjuk. Ha az alját megkopogtatvamély, kongó hangot ad, akkor kész.
  7. Sütőből kivéve újból lespricceljük vízzel, és rácson hűtjük.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 23
  • Össznézettség: 19266
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 01.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Megy a kenyér-kísérletezgetés! Sokat tanulok! 'Terka' kovásszal még mindig csak ismerkedek... A kalács, amit pár hete sütöttem vele, jóízű, de nehéz lett, sajna ehetetlennek minősítettem. Aztán sütöttem egy mákos-lenmagos-Terkást, ami még mindig kis laposka lett (azt hiszem, itt túlkelesztettem kicsit a tésztát), de az íze az fenomenális volt! Lehet, hogy végül is be fogom "rozsosítani" a Terkát; sehol nem olvastam csak fehér lisztből készült kovászt... Még Limara is kevert fehér-rozsosat használ... Ez a cipó 'Jani' kovásszal készült. Hát a Janival olyan könnyen dolgozom! Még mindig "rohan"; a második kelesztés kevesebb, mint egy óra volt! Mivel ez nem volt hosszú kelesztés, ennek a kenyérnek az íze nem enyhén savanykás, mint az előző, dagasztás nélküli kenyeremnél (ahol egy éjszakát kelesztettem). Így lehet variálni az ízeken; nemcsak a különböző lisztek összeállításával, hanem a hozzáadott magvakkal és a kelesztés időtartamával is! Most a Terka egyedül csücsül a konyhapulton, "éhesen"; meg kell etetnem, megyek is!

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Nagyon guszta.:-O A "Janit" azért fogd vissza, a "Terkát" meg egy kicsit lökdösni kell, hogy aktivizálja már magát, de ha végre beindul, biztos klassz lesz ? is! :-D Csak gy?zzed ?ket sütni.:-O Kész kovásszal induló, csodás évetek lesz! :-O Kenyér már lesz,:-O - békés, boldog, egészséget hozó , új esztend?t kívánok! Éva-Anyóca

Torma

Juuuuúj, megint figyelmetlen voltam Eva-Anyoca! BOCS, a valasz az "felettunk" van ;)

Torma

Drága vagy :) köszönöm a sok jo kívánságot, jol jön, kell erre az évre :) jot derültem az üzeneten, most mosollyal az arcomon megyek a reggeli sétámra:) puszillak es Nektek is MINDEN jot 2013-ra...talán egy kis pénz-zivatarral tarkítva! De ez Nalatok essen!d T:)

Éva-Anyóca

Kedves Torma! Remélem, a sétád jól sikerült.:-o Nagy nevetésekkel, beszélgetésekkel,finom ételekkel-italokkal, netán bulival sikerült az óévet búcsúztatni és átlépni e fantasztikusnak ígért új esztend?be? :-o Hát igen, egy kevéske kis pénz es? nem ártana, kinek-kinek mennyi, nem szabható meg,...de azért nem ész nélkül,.....de nem ártana pár perces itt felettünk, annak az es?nek nagyon szeretnék örülni.:-O Még egyszer BUÉK! Éva-Anyóca

Olaszné Anci

Kedves Torma ! Ez a kenyered nagyon szép ! Csak így tovább !Gratulálok !Puszi: Anci

Torma

Köszi Anci:) remelem Te se untad még meg a kenyérsütést? Tegnap mákos- komenyest sutottem, felbarnat, a Janival megint :)

Olaszné Anci

Kedves Torma ! Nem, nem untam meg, csak leragadtam most egy számunkra jól bevált receptnél, amit megszerettünk, azt naponta sütöm. Neked meg sok sikert kívánok továbbra is ! Hogy ez a "Jani " mi mindenre jó ! Puszi, jó éjszakát: Anci

Ági78

De szép! :D Jani és Terka jó kis segítségeid a konyhában. Bár ahogy olvasom a story-kat a finomabbnál finomabb kenyereidnél, Jani jobban belehúzott. :) Nagyon boldog 2013-at kívánok! Puszi: Ági

Torma

"Terka" keleszt most egy új kenyeret; ha nem leszek ezzel teljesen elégedett,akkor bekeverem kis rozsliszttel...nem a kenyeret, hanem a "Terkat";) Szuper- szerencsés 2013-at Neked is! T:)

Törölt felhasználó

Kedves Torma! Sanyika hibátlanul vette az els? akadályt, megtartjuk :) Nagyon korrekt a leírásod, úgyhogy végig biztonságban éreztem magamat, köszönet érte! Nagyon finom, ropogós lett a végeredmény, kis család elégedett volt :) Csak azt nem értem, hogy miért nem beszélt err?l a vadkovászosdiról senki korábban... Annyi kérdésem van, hogy van valami különösebb oka annak, hogy fél kk sót használsz ennyi liszthez? Mert én egy kicsit keveselltem, úgyhogy szerintem beleteszek legközelebb 1 tk-nyit. Ezer hála és köszönet, hogy megosztod velünk a tapasztalataidat, annyira jó ?ket olvasni! További jó sütögetést: Chococat

Torma

Szia Chococat! Örülök, hogy sikerült a kenyered :))) Tudod, a sózás egyéni dolog; én jó pár éve minimálisra redukáltam a sózást, mert a kevés só jobb a szervezetnek és szerintem kevesebb sóval jobban érezni az ételek komplex ízét. Természetesen lehet növelni az adagot, semmi probléma. A sót mindig keverd a liszttel, ne érjen a kovászhoz, mert megzavarja az erjedést. A vadkovászról annyit, hogy eddig is írtak róla NÉHÁNYAN....de senki nem magyarázta el, mi a különbség a millió-féle kovász között...Fahéj Szakács említette el?ször ezt a szót és kiderûlt, hogy igenis van vadkovász; ez az egyhetes, lassan erjesztett, természetes kovász, amit réges-régen használtak a háziasszonyok. A kovász-fórumokon egyébként meglep?en majdnem több a férfi!!! És meg kell mondjam, egy kovász-kenyeres az legtöbbször megszállott.. ;) Tanúsíthatom... Írj nyugodtan, ha van kérdésed (emailem a szakács oldalamon). A napokban találtam egy jo videót a Youtube-on, angol nyelv?...ha gondolod, meg tudom adni a linket. Ezen egy nagyobb adag kenyér recept van (meglep?en több kovásszal- az arányt tekintve); ez az adag talán a Te családodnak jobb, ha többen vagytok. További sikeres kovászozást, üdv, Torma :)

pussycat

Szia Tormuci! Most sult ki az elso kenyerem a vadelesztos kovaszbol. A fenti recepted szerint sutottem. Istenien nez ki, meg ugyan nem vagtam fel, nem tudom, milyen belul, de mar turelmetlenul meg akartam neked irni, hogy "Tormi" kovaszomnak sikerult felhuzni a kenyeret. Egy nagyon nehez ontottvas fedeles labosban sutottem, pontosan ugy ahogy te leirtad, de a homerseklet nekem egy kicsit tul forronak bizonyult miutan a fedelet levettem a teteje nagyon hirtelen pirulni kezdett, igy lejjebb vettem, hogy meg ne egjen. Ez a lanyomnak a sutoje sokkal forrobb es gyorsabban sut, mint az enyem volt, habar mindketto holegkevereses. Koszi a récit, majd kesobb megirom, hogy milyen finom lett:)))) Puszi, Csuki:)))

Torma

Szia a Csukinca :) hát nagyon örülök, hogy van vadkovászod és én vagyok a keresztanyja :ppp Jó sütni az öntöttvas lábosban! Figyi, az a receptemben van, hogy amikor levesszük a fedelet, akkor 230-ról visszavesszük a h?t 200-ra.... Én ma is sütök; az utóbbit fedeles jénaiban sütöttem, ma lehet, hogy az öntöttvasban fogom...vagy csak süt?lapon...amihez kedvem lesz. A tészta állagától is függ. A lágyabbakat mindenképp jobb forróbb, fedeles formában sütni. Na, megyek is, meghajtogatom a cipócskámat! Nagyon ajánlom a vadkovászos tésztát is; én hetente többször gyúrok valamilyet, mert fenséges és szuper-könny? dolgozni vele!!! Tegnap shiitake gombásat f?ztem az ázsiai levesemhez....mennyei volt! Sok puszi, Tormi :)

pussycat

Na, felvagtam, nagyon meg vagyok elededve, mar alig varom, hogy a fiuk hazajojjenek es megkostoljak:)) Isteni finom, belul puha, kivul ropogos.

Torma

JUHÚÚÚÚ!!! GRATULA! írd, meg, milyen íze volt és hogy ízlett a családnak! Most majd biztos elkezdesz kísérletezni; legalább is jó lenne!!! Puszi, Tormi :)

pussycat

Szia Tormika! A fiuk nagyon oda voltak erte, ugy hogy johet a kovetkezo mindenfele magokkal. Nekem mar van egy rozsos, magos kenyerem, de nem vadkovaszos, hanem oregtesztas. Majd jelentkezem! Puszi, Csuki:)

TothJudith

Kedves Torma! Én most szeretném megsütni az els? kenyerem,de nem tudom,hogy mit takar a vadéleszt? és a régi kovász? Megköszönném ha a mail címemre megírnád! El?re is köszönöm: toth.judith62@gmail.com

Torma

Judit, amir?l itt írok, az vadkovász, vadéleszt?s kovász( nincsen benne éleszt?) a link itt a receptnél odavisz a vadkovász receptemhez. A gyorskovászt öregtésztának is hívják; az éleszt?s. Az elkészítési módszer és összetétel is más a kett? között és másképp is kell ?ket használni is ( az arány a hozzáadott liszttel és a kelesztési id?...) nem tudom, melyiket akarod kipróbálni? Írj, ha van még kérdésed, üdv, Torma :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek