Nosalty Logó

Foszlós vaníliás kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Torma
Foszlós vaníliás kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 308 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 2457 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 287 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    182.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 308 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.8 g

Zsír

  • Összesen
    56 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    325 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1459.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    165 mg
  • Kálcium
    415 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    103 mg
  • Foszfor
    601 mg
  • Nátrium
    162 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    416.6 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    418 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    241 micro
  • Kolin:
    222 mg
  • Retinol - A vitamin:
    410 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    97 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    300 micro
Összesen 2457 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    170.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 287 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Ideális, ha minden hozzávaló langyos vagy legalább szobahőmérsékletű.
  2. Az élesztőt felfuttatjuk 1 kk cukorral és 1 dl langyos tejjel.
  3. A lisztet elkeverjük a megmaradt cukorral és sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a vajat, vaníliát és a többi tejet.
  4. Sima, fényes, rugalmas tésztát dagasztunk (kézzel vagy géppel), majd 1 órát pihentetjük.
  5. Mikor duplájára kelt, lisztezett deszkán megformázzuk.
  6. A tésztát három részre osztjuk, mindegyiket hengerré sodorjuk, a hengereket külön-külön megcsavarjuk, azután szorosan összefonjuk.
  7. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen pihentetjük megint kb. 30 percig. A lényeg, hogy szépen kikerekedjen, kifeszüljön a tészta.
  8. Sütés előtt megkenjük a tejjel hígított tojássárgájával, és a 200 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük (kb. 45 perc). (Én 20 perc elteltével fóliával lefedtem a tetejét, mert hamar barnul a cukor miatt.)
  9. Ha megsült, sütőrácson hűtjük, és csak hidegen vágjuk fel.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 51
  • Össznézettség: 140906
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 14.

Ajánló

Ez a kalács gyengéden édes, így lehet érezni a vaj és a tej ízét is. Aki a nagyon cukrosat szereti, emelje a cukor mennyiségét. Ezt az alaptésztát tölthetjük is bármilyen töltelékkel (túró, dió, mák, lekvár), és formázhatjuk más formára is! Vajjal, dzsemmel kínáljuk, de magában is finom - különösen teával, kávéval vagy kakaóval.:)

Receptkategóriák

Nálunk nagyon népszerű ez a puha, vajas, vaníliás-tejes kalács. Én gépben dagasztom, és ha sietek, akkor abban is sütöm. Klasszikusan egyszerű és nagyszerű.:)

Hozzászólások

Kif Lee

Kedves Torma! Nagyon szép a kalácsod, ügyes vagy :) Szép napot! Judit

Torma

Köszönöm Judit! Kellemes hétvégét, Karácsonyt es BUEK, Torma :)

vabek

Kedves Torma! Szeretném elkészíteni a kalácsot, de egyet kérdeznék. Mi az a vanília koncentrátum? Az az aroma?Elnézést, ha butaságot kérdezek, de még kezd? vagyok. :)

Torma

Kedves vabek! Ez egy vanília suritmeny. Sajna nem kapom itt a finom, magyar vaníliás zacskós porcukrot :( abból tegyél bele egy-kettot -izles szerint- a koncentratum helyett. Kellemes Karácsonyt es BUEK, jo sütés- fozessel, Torma :)

Éva-Anyóca

Kedves Torma! Csodálatos a foszlós kalácsod! :-O Még vaníliás is...:-O Köszönöm, mentve. Éva-Anyóca

Torma

Szia Anyóca, koszonom; remelem pihensz is??? Napfényes gondolatokat küldök Neked, Torma :)

Éva-Anyóca

Kedves Torma! Azok a gondolatok, hááát, igen, most nagyon rám férnek, köszönöm neked ezerrel!!! :-O Ha elég a fél vaníliarúd, akkor belevágok, köszi, hogy ezt is megírtad.:-O Áldott, békés, csendes, szeretetteljes karácsonyt kívánok! :-O Éva-Anyóca

Csiki Piroska

Kedves Torma, nagyon guszta a kalácsod, ez lesz a karácsonyi kalácsunk. Köszi. Piroska

Torma

Kedves Piroska! Kevés edeset szeretek, de ezt nagyon :) néha több vajat teszek bele...akkor nem kenek a tetejére, mikor eszem...1-2 csomag vaníliás cukor is jo a suritmeny helyett :) Agi78 körbe fonta es kerek formában sutotte, ugy meg unnepibb :) most néztem az ? kalacsat, nagyon szep :) Olyan jo ötleteket kapni! Minden jot, kellemes hétvégét, Torma :)

evacili

Kedves Torma! Hol kapható vanilia s?rítmény? Mi nagy kalácsev?k vagyunk. Teljesen belelkesedtem a receptedt?l.Szeretném megsütni. Üdv: Cili

Torma

Kedves evacili! Itt>>> http://www.izbolygo.hu/2008/04/14/barackos-turos-retes/ olvastam, hogy 1 kk vanília sürítmény fél vanília rúddal helyettesíthetõ, de szerintem 1-2 jó minõség? tasakos vaniliás cukor is jó ehhez a recepthez. Én Ausztráliában lakom; talán a Nagy Vásárcsarnok alsó szintjén lévõ Ázsia boltban beszerezhetõ? Biztos vagyok benne, hogy valahol lehet kapni; a NoSalty fõzõtársaim sokszor olyan hozzávalókról írnak, amit én itt nem tudok beszerezni, vagy nagyon nehezen. Minden jót a sütéshez és Kellemes Karácsonyi ünnepeket kívánok, Torma :)

palice

Szia Torma! A szaritott elesztot felfuttatod? Szeretnem megsutni a kalacsodat es biztosra akarok menni :)) Koszike! :) Udv,Alice.

Torma

Szia Alice, ott van a leírásban, hogy felfuttatom, az a biztosabb. Sok sikert, finom kalácsot es BUEK! Torma :)

palice

BUEK! :)

kiskukta65

Kedves Torma! Most sütöttem meg a kalácsodat, háááát - csuda finom! Az egészet bepakoltam a kenyérsüt?gépbe édes programra, s alig bírtam kivárni a 3 órát, hogy elkészüljön. Köszönet érte! (a friss éleszt?t nem futtattam fel, hanem csak rámorzsoltam a liszt tetejére)

Torma

Nagyon szívesen, örülök a sikerednek kiskukta65 :) Egy kedvenc variációm, amikor száritott sárgabarackot teszek a tésztába, akkor is vaníliásan...csoda finom és mutatós! Üdv. Torma :)

Törölt felhasználó

Elkeszitettem glutenmentesen a kovetkezo osszetevokkel: 375 gramm Schar Mix B lisztkeverek, 25 gramm friss eleszto, barna cukor, Rama, vanilia aroma, a tobbi ugyanolyan mennyiseg, es minden ugy mukodott, ahogy kell. :) Nagyon finom lett! Koszonom!

Torma

NAGYON köszönöm a visszajelzést es ezt a hasznos receptet pofijanika ( a kedvenc kovaszom neve is Jani :) Orulok, hogy tetszett a receptem; nem tudnád feltenni ezt e Te módosított receptedet a NoSalty- ra? biztosan sok más embernek is hasznos lenne! Minden jot, üdv, Torma :)

Yakuza

Szia Torma, most szeretném elkészíteni nagyon guszta kaálcsodat :-) de nekem nincs hölégkeverés a sütömön, csak fent-lent. az is jó? (bocsánat, nincs hosszú ü-meg ö a billentyüzetemen :-) ) Ès ha, akkor hány fokot ajánlanál? köszönöm elöre is! Bea (yakuza) :-)

Torma

Szia Bea! Minden süt? más, én már mindenféle süt?ben sütöttem ezt a kalácsot a hosszú évek alatt. A Te süt?d jobban hangzik, mint az enyém....az alul- felül süt? egyenletesen süt :) Sok sikert, Torma :)

Yakuza

Köszönöm Torma, de sajnos nem sikerült, nem kellt meg a tészta és lapos lett és kemény :-) Még nagyon kezdö vagyok, ez volt életem elsö kalácsa. talán próbáljam meg friss élesztövel legközelebb? Muszáj hoyg sikerüljön ez a kalács, mert nagyon guszta! :-)

Torma

Kedves Yakuza! Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült elsõre, de ne add fel! Én is sokat elszúrtam kezdetben, semmi baj, így tanulunk! Megpróbálhatod friss élesztõvel is: 2dkg megfelel. Ha nem kelt meg a tésztád, akkor valószín?, hogy az élesztõvel volt probléma. Lejárt a szavatosság, esetleg hidegek voltak a hozzávalók, vagy hideg volt a konyha, ahol kelesztetted. Legjobb langyos helyen keleszteni; hidegben pedig tovább kell keleszteni: addig, amíg duplájára nem kel :) Esetleg használj 1,5 kk szárított élesztõt. A recept biztos jó, mert milliószor csináltam már, és látod, másoknak is sikerült. A kelt tésztákat kicsit gyakorolni kell, de nem baj, így tudsz majd kapásból összecsapni jó kalácsokat, kenyereket késõbb! Írj nyugodtan, ha van újabb kérdésed, és próbáld a receptet megint :) Minden jót, Torma :)

Yakuza

:-) nagyon szépen köszönöm segítséged Torma, igen látom mindenkinek sikerült, csak nekem nem :-) nem baj, gyakorolni fogom mindenképp, addig amíg nem lesz olyan szép és guszta mint a tied a képen! és addig a barátomnak kell mindet megennie ;-) pusza Ui; az élesztöt megnéztem jövöre jár le és a dolgokat is mindent kivettem idöbe a hütöböl és a fütötest felé tettem..

Torma

Na ez a jó hozzáállás Bea! A f?t?testtel azért vigyázz, mert a langyosnál melegebb h? elpusztíthatja az éleszt?t! Langyos hozzávalókkal, langyos helyen.... Sok sikert a gyakorlással, majd jelentkezz! Üdv, Torma :)

nettunderke

Tegnap este megsutottem. Valami isteni finom foszlos lett. el fogyott meg aznap este. Igaz a gyogyszereket kapkodtam befele; mert most dietaznom kellene az epemutetem elott de olyan finom volt hogy nem tudtam abba hagyni. Koszonjuk szepen hogy megosztottad velunk e csodas receptet.

Torma

Kedves vagy nettunderke :) Köszönöm a visszajelzést! Nem vészesen kalóriadús ez; lehet néha enni :) Vigyázz az egészségedre, üdv, Torma :)

luczmarti

Én is elkészítettem, nagyon jó a recept, a kalácsom gyönyör?en megsült. A szárított éleszt?t én frissre cseréltem ( én erre esküszöm :)) a cukrot pedig porcukorra. Így homogénebb lesz a tészta. Legközelebb kipróbálom valamilyen töltelékkel is, úgy is isteni lehet. Az is megfordult a fejemben, hogy elkészítem a sós változatát, magvakkal a tetején. Köszönöm a receptet! :)

Torma

Nagyon szivesen, orulok a sikerednek! Az a jo, ha van egy jol bevalt alaprecept, amit aztan kedvunkre varialhatunk! A sos valtozataval zsomleket, kifliket is keszithetsz :) Nekem ez a feher kenyer receptem is: vaj nelkul es vizzel keverem... Kellemes hetveget, es koszonom a visszajelzest, kedves Toled! Udv, Torma (en is Marta vagyok :)

Törölt felhasználó

Kedves Torma! Kipróbáltam a receptedet. A tészta könnyen kezelhet?, a végeredmény is mutatós lett. Egy baj van vele, hogy reggelre lehet, hogy nem marad :)) Melegen elfogyott már a fele!!! Gondoltam legközelebb teszek bele mazsolát, de most olvasom a hozzászólásokban, hogy Te aszalt barackot szoktál tenni bele, hmmmmmmmm nagyon jól hangzik, asszem hamarosan kipróbálom. Köszi a receptet!

Torma

Szivesen nbeatrix :) Nekem megint kalacsozhatnekom van; vettem is aszalt sargabarackot...de az is lehet, hogy kiprobalom Evi neni kardamomos kuglof receptjet a hetvegen. Az is ilyen, csak vajasabb.....hmmmmmmmmm :))) Torma :)

Mazsola26

Kedves Torma! A tökéletes kalács receptje! Én is kicseréltem a szárított éleszt?t (valahogy nem tudok vele bánni), és porcukrot használtam, a végeredmény isteni lett. Az pedig külön tetszik, hogy mérleget-nem-használó-háziasszony-kompatibilis! Köszönöm! Szép napot! Móni

Torma

Szia Mazsola26! Hát ezért érdemes megosztani a kedvenc recepteket! Örülök a sikerélményednek! :))) Szerintem is jobb a bögrés-kanalas mérés!!! Vannak jó kis bögrés házi kenyér receptjeim is! A Fougasse kenyerem receptje szerinti hozzávalókat beledobhatod a kenyérsütõbe; az volt a kenyerünk évekig (szerintem én is, meg a gép is már csukott szemmel is tudtuk csinálni, hehhehe...;), de most már a vadkovászos, "sötétebb" lisztes kenyereket kedveljük. Hiphiphurrá a sok otthonsütõ haziasszonynak, vagy embernek. Mert kaptam sikeres kenyérsütés visszajelzést egy fiatalembertõl is! Minden jót és köszi a visszajelzést, üdv, Torma :)

Mazsola26

Szia Torma! Szétnéztem már a receptjeid között. A következ? a bazsalikomos-paradicsomos tekert lesz. Jelenleg csak az tart vissza, hogy nincs itthon szárított paradicsom, de ha igaz, akkor ma a férjem megoldja ezt a problémát. Én jelenleg betegség miatt szobafogságra vagyok ítélve. De a sütés-f?zés segít lelkileg... Üdv.: Mazsi26

Torma

Miel?bbi jobbulást Mazsi26! Jó sütes-f?zést is kívánok, üdv, Torma :)

Törölt felhasználó

Kedves Torma! Életem els? kalácsa tökéletes lett! Jégcukorral a tetején mazsolával a belsejében!!!! kösziiiiiii!

Torma

Juhúúú! Ez egy siker-sorozat ezzel a recepttel.... fülig ér a szám :)))) NAGYON örülök, remélem sokat sütsz majd ezután! Én gyakran sütöm; tegnap a barátnõmmel fontunk egy diós-aszaltszilvásat, barna cukorral szórtam meg a tetejét....a 'mennyei' szó kicsit körül írja ;) Azt ettem kakaóval reggelire, mmmm :))) Kellemes hetet, Torma :)

Törölt felhasználó

Szia! Muszály a száraz éleszt?? Simát is lehet bele tenni? :)

Torma

Lehet frissel; 2-2,5 dkg. Üdv, T:)

Törölt felhasználó

Köszönöm.. :) Hétvégén meg is csinálom.. :)

Torma

Sok sikert, finom kaláccsal! T:)

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

19 egészséges húsmentes fogás, ami a szivárvány minden színében pompázik

A természetben mindenütt megtalálható a sokszínűség: szerves része életünknek, körülvesz és meghatároz bennünket. Minél több színt hozunk be az étrendünkbe, a szervezetünk is annál boldogabb lesz. Ezt vallja Sharon Palmer, híres dietetikus és könyvszerző is, aki munkásságával a sokszínű növényi alapanyagok fogyasztását népszerűsíti. Üzenete ihlette ezt az összeállításunkat, fogadjátok sok szeretettel a Nosalty legszínesebb ételeit!

Nosalty

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.