Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymás hab

Fokhagymás hab
Fokhagymás hab
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer ettem ezt a mártogatóst egy minden flanc nélküli, de nagyon népszerű arab étteremben. Annyira ízlett, hogy megkérdeztem, mi van benne? Megmondták a hozzávalókat (alig hittem a fülemnek!), de a munka metódusát fel kellett kutatnom. Ez egy szuper jó net-recept; nekem előszörre is sikerült, itt szigorúan követtem az eredeti recept lépéseit!

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

A Wikipedia szerint Libanonban és Egyiptomban a legnépszerűbb; ott főleg sült csirkével vagy csirkés ételekkel kínálják, vagy szendvicsekben használják. Fiatalok körében népszerű parti-mártogatós!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított fokhagyma gerezdeket a sóval és az egynegyed citromlével -közepes sebességen- finomra pürésítjük egy turmixgépben.
  2. Lekaparjuk a gép oldalára tapadt fokhagymát, beleöntjük a tojásfehérjét, és összepörgetjük.
  3. Ezután LASSÚ fokozaton kezdjük hozzáadni az olaj felét(!) LASSANKÉNT csurgatva. Ha túl gyorsan öntjük, akkor nem elegyednek az összetevők (hasonló a majonéz készítéséhez).
  4. LASSAN ADAGOLVA adjuk hozzá a maradék citromlevet, majd a maradék olajat.
  5. A legvégén belecsurgatjuk a 2 evőkanál jeges vizet; ettől lesz könnyű és fényes a fokhagyma hab! Ne verjük túl, az egész gépi művelet csak pár percig tart.
  6. Húsokkal, salátákkal tálalható, de használhatjuk ételekbe is ízesítőként vagy friss kenyérre kenve. Abbahagyhatatlan!
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 423
elküldve: 13
receptkönyvben: 239
elkészítve: 9/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: arab
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – A vércsoport, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
fogás: hideg előétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

Lebanese garlic dip, Lebanese garlic sauce, toum, fokhagymás mártogatós

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

xbencex
xbencex Fri, 2017-01-13 16:49

Az eredeti toum (fokhagyma hab) tojás nélkül készül. Ilyenkor még jobban kell figyelni, hogy
-az elején valóban pépes állagúra zúzzuk a gépben a fokhagymát, különben darabos marad és így nem tudja felvenni az olajat. Ha túl sok fokhagymát kidob a tál falára a gép, akkor lehet trükközni több citrom hozzáadásával.
-csak annyi olajat adjunk a péphez

dadimami
dadimami Mon, 2014-02-17 19:07

Kedves Torma!
Elkészítettem ezt a fantasztikus fokhagyma habot. A botmixeres megoldással a fokhagyma pépesítése után az olajat, citromlét két részletben beleöntve és a botmixert működtetve, az edény aljáról lassan felhúzva simán elkészült, félidőben krémes, majd végül teljesen kemény masszív hab lett. Azt hiszem egyszerre is lehetett volna, legközelebb úgy fogom kipróbálni. Mint nagyszerű felfedezést ajánlom az ismerőseimnek ezt a csodás habot. Köszönet érte.
üdv: Margó

Torma
Torma / Torma Tue, 2014-02-18 00:32

Kedves Margó! Igen köszönöm a visszajelzést és a botmixeres menet megosztását!! egy kicsit rükkös a készítése, de ha rájövünk elsőre, az kimondottan sikeres akció :))) érdemes is megosztani ezt a receptet,mert finom és különleges. További minden jót, üdv, Torma :)

Szotty
Szotty / Szotty Thu, 2013-11-21 22:05

Tobb mint egy uveg olaj.. 4 fej fokhagyma.. 6 kiontott adag utan.. SIKERULT!! A vegen marcseppenkent ontottem az osszes olajat. Annyi hogy en amikor cseppenkent elkezdtemcsepegtetni az olajat maxra kapcsoltam a turmixot. Es ugy habosodott fel. Utana felbuzdulva csinaltam ez tejes Aioli-t - annyi hogy a tojasfeherje helyett 1dl zsiros tejet kell adni hozza + 1kis so es bors. A tejes verzioban sokkal lagyabb a fokahagyma iz. Koszi a receptet.

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-11-22 10:32

Örülök, hogy sikerült!! További minden jót, kellemes hétvégével, Torma :)

Szotty
Szotty / Szotty Wed, 2013-11-20 11:04

Kedves Torma! Megpróbáltam a dolgot de nekem valahogy nem jött össze. :( Gyakorlatilag egy tojásfehérje hab lett a végén aminek fokhagyma íza volt ha lenyeltem. Biztos én rontottm el valamit. Megfogom próbálni megint, mert a majdem egy éve keresek egy speciális kenhető fokhagyma "krémet" és a kép szerint még ennek az állaga hasonlít legjobban a Nyíregyházi fogadóban evett krémhez. 1. a fokhagyma és tojás fehérje "összepörgetése" mit jelent? Habosodásig? Vagy csak hogy éppen össze keveredjen a kettő? A végén mikor jó? Ha inkább habos? Menniyre kell sűrünek lennie (ha jó)? Vagy krémes az állaga? Mert nekem tök folyékony maradt... egy habos.. fehér lötty. Ez a megfelő kifejezés, a tegnapi bénázásomra. Köszönöm a segítséget. Üdv Szotty

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-11-20 12:24

Kedves Szotty! Átolvastam újból a receptleirásomat; igazán nem tudok hozzáadni semmit....a lépéseket nagyon szó szerint kell követni...Csak arra tudok gondolni, hogy esetleg túl hirtelen adtad hozzá az olajat...két részletben kell és az elején épp-hogy, vékony sugárban csurgatni...talán olvasd el a hozzászólásokat is! Sajnálom, hogy nem sikerült, de ne add fel, mert ez egy habkönnyű, pikáns fokhagymahab! Nagyon mutatós is és igen finom!!! Üdv, Torma :)
A fokhagyma és a tojásfehérje összepörgetése kb fél perc...nem kell habosnak lenni. Nem mértem, de nem hiszem, hogy tovább tart az egész művelet, mint 3 perc...NEM krémes az állaga, hanem könnyű, fényes, kemény habos...

Torma
Torma / Torma Wed, 2012-12-05 06:01

Szuper finom es mindenhez lehet használni! Főleg Neked lenne hasznos, mert millio dolgot sütsz es fozol....jo fokizast :) T

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2012-11-09 12:47

Szia Torma! No a nagy nézésben majdnem elfigyeltem a recepted! De meglett! :D
Tuti kipróbálom a hétvégén! Párom szüleitől kaptunk friss tojást, szóval "extratutibiztonságos" lesz!
Jó hétvégét! Üdv: Ági

Torma
Torma / Torma Sat, 2012-11-10 02:18

Szia Ági! Remelem sikerül, en rendszeresen csinálom, most is van a hűtőben egy cuki kis üvegben :) legközelebb kiprobalom botmixerrel, mert szerintem azzal is lehet készíteni...
Kellemes hétvégét, T :)

mangoni
mangoni Mon, 2012-11-05 15:47

És nem kell gőz felett felverni a habot, hogy ne kapjunk tőle szalmonellát ?Mert így szerintem nyersen a tojás fehérje nem igazán a legjobb ötlet.

Torma
Torma / Torma Mon, 2012-11-05 22:41

Kedves Mangoni! Valaki, valahol említette volna, ha nem biztonságos a tojás fehérjét használni. Tojás sargajat kevernek ugyanezzel a módszerrel a házi majonezhez, ami rizikosabb...es valószínű milliók eszik a világon a tojás feherjevel készített fokhagyma habot...de el lehet hagyni, ha aggodsz:) valószínű más lesz kicsit az állaga, de úgy is jo lehet.
Most néztem meg a YouTube-on...az a Szakács nem használ tojás fehérjét.
Üdv, Torma:)

Csorbusz
Csorbusz / Csorbusz Mon, 2012-11-05 15:02

Szia Torma! Jó kis recept, kipróbálom. Kérdésem lenne, hogy végig a turmixgépben készítjük el? Köszi, Heni

Torma
Torma / Torma Mon, 2012-11-05 21:59

Browney, biztos lehet a botmixert is használni; a recept szerint fontos a sebesség az adagolasnal. En botmixerrel nem próbáltam. Egyszer csinaltam a turmixgepemben, de elég macerás volt kimosni, ugyhogy másodszor a mini robot gepemben készítettem, amiben nincsen sebesség (!) eleg rizikos volt, csak úgy érzéssel pulzaltam es sikerült...Ezt a masodik adagot egy hajszálnyival tovább porgettem es ennek az állaga kicsit sűrűbb lett. Szoval semmiképp nem szabad túl verni, mert elveszti a konnyedseget, habossagat...akkor olyan olajos-remegos kenocs lesz.
Nem tudom, érted- e? Ezzel a recepttel rengetegen kiserletezgettek, meg a szakmabeliek is!
En a legutóbbi fokhagyma habot, amit delikatban vettem, rögtön ki is dobtam, olyan borzalmasnak találtam az állagát.
Ezt egy fiatal arab vendéglő tulajdonos kísérletezte ki es fantasztikus!
Sok sikert, ha kiprobalod! Az ízek fantasztikusak a habban, a citrom csak kellemesen pikáns, a fokhagyma valahogy teljesen elvegyul, egyáltalán nem darabos a habban...

193
fokhagyma 5 gerezd
napraforgó olaj 2.5 dl
tojásfehérje 1 db
citromlé 1 citromból nyert
1 csipet
víz 2 ek