Hajdina, a szívecske formájú "gabona", amit a testünk és a pénztárcánk is imád

Az egyre népszerűbbé váló hajdina nagyon egészséges, változatosan felhasználható élelmiszer, ami nemcsak tápanyagdús, de superfood létére még az ára sem borsos. Szinte minden étrendbe beilleszthető, méltán vívta ki a helyét a többi gabona mellett.

A hajdina, más néven tatárka vagy pohánka nem véletlenül tartozik a legnépszerűbb superfoodok, vagyis azon élelmiszerek közé, amik tápanyagban dúsak, és kiemelten hasznosak a szervezetünk számára. Bár a gyakorlatban a gabonafélékhez sorolják, valójában a keserűfűfélék családjába tartozik.

A hajdina nemcsak a testünkre, hanem a pénztárcánkra is kedvező hatással van, ráadásul a saját kertünkben is termeszthető. Európában a hódítások és a tengeri kereskedelem jóvoltából a 14. század óta van jelen, azonban Ázsiában, azon belül pedig Kínában és Japánban már az 5. század óta fogyasztják a hajdinát.

Hajdina, a superfood

Magját nemcsak sütve és főzve, hanem akár nyersen, vagy pörkölve is fogyaszthatjuk. Ha nem fogyasztunk fehér lisztet, akkor a hajdina jó alternatívát jelent a teljes kiőrlésű liszt helyett, vagy mellett. Magját megvehetjük egészben, lisztként, pehelyként és daraként is, de akár mi magunk is megőrölhetjük egy aprítógép segítségével. Sokoldalúan alkalmazható és a gluténmentes étrendbe is beilleszthető.

Élettani hatása

  • magas a B1-, B2-, C- és E-vitamin, kalcium-, vas-, kálium-, magnézium-, foszfor-, mangán-, cink-, illetve réztartalma
  • gazdag antioxidánsokban és polifenolban, ezért jó hatással van a daganatos betegséggel küzdő és sugárterápiával kezelt emberek egészségére
  • a benne található flavonoid erősíti érrendszerünket, kötőszöveteinket
  • tisztítja a májat
  • vérnyomáscsökkentő hatással bír
  • magas élelmirost-tartalmával javítja az emésztést, gyógyítja a székrekedést, és salaktalanítja bélrendszerünket
  • fehérjedús, ezért nagyszerű választás életmódváltás vagy diéta alkalmával
  • jól alkalmazható Candida albicans elleni étrendi kezelésben is, mint alternatív liszt- és szénhidrátforrás
  • nem tartalmaz glutént, jól beilleszthető a cöliákiások vagy a gluténérzékenyek étrendjébe

Reggelire

A hajdina fehérjedús, ezért tökéletes választás reggelire a müzlinkbe vagy a joghurtunkba, valamint a zabhoz hasonló kása formájában is, akár sós, akár édesszájúak vagyunk.

Ebédre

Ebédnél hántolt formájában kiválthatjuk a rizsköretet, hozzáadhatjuk a salátánkhoz, sűríthetjük vele a főzeléket, levest, de fasírtba is kerülhet.

Péktermékek, sütik

A lisztérzékenyek süthetnek belőle kenyeret, de süteményekhez, lepényekhez alapanyagaként is kitűnő választás liszt formájában, illetve lassan felszívódó szénhidrátforrásként cukorbetegek diétájába is nagyon jól beilleszthető. Palacsintában is megállja a helyét: a francia galette és az orosz blini is hajdinalisztet tartalmaz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, kövess az Instagramon vagy a YouTube-on, vagy csatlakozz #HÁZIMENZA nevű Facebook-csoportunkhoz, ahol akár saját recepttárad titkait is megoszthatod a Nosalty közösségével!

Forrásaink voltak: via, via és via


További érdekes alapanyagok itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek