Ismerd meg jobban a paszternákot - ezért érdemes vele sütni, főzni

A paszternák, vagy más néven pasztinák vagy peszternák egy finom gyökérzöldség, a répa rokona, de nem egyenlő a fehérrépával. Évezredek óta termesztik az egész világon.

A paszternák kinézete hasonlít a sárgarépához és a petrezselyemgyökérhez. A hosszú, krémszínű gumós gyökérzöldség íze édeskés, enyhén diós. Amellett, hogy egyedi ízt ad az ételeknek, a paszternák hihetetlenül tápláló, és fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

A paszternák remek rost-, C-vitamin-, K-vitamin- és folátforrás, valamint más fontos mikroelemek is vannak benne. Egy csésze (kb 133 gramm) paszternák nagyjából 100 kalória. Szénhidrát 24 gramm, rost 6,5 gramm, fehérje 1,5 gramm, zsír 0,5 gramm van egy adagban. C-vitamin tartalma az ajánlott napi bevitel 25% -a, K-vitaminból ugyancsak  25%, míg E-vitaminból 13%, magnéziumból pedig a javasolt napi mennyiség 10% -a található benne.

A paszternák magas tápanyagtartalma mellett sok antioxidánst is tartalmaz. Az antioxidánsok egészségvédő vegyületek, amelyek segítenek megelőzni az oxidatív stresszt, és csökkenthetik a sejtek károsodását. Tudományos kutatások szerint az antioxidánsok védelmet nyújthatnak a krónikus állapotok, például a rák, a cukorbetegség és szívbetegségek ellen. A paszternákban sok az aszkorbinsav, vagyis C-vitamin, amely fontos antioxidánsként is funkcionál. A zöldség poliacetiléneket is tartalmaz, amelyek rákellenes tulajdonságokkal bírhatnak egyes kutatások szerint.

Az alacsony kalóriatartalmú, rostokban gazdag paszternák a rosttartalma miatt kiválóan kiegészíti az egészséges fogyókúrát. Mivel a rost lassan halad át az emésztőrendszeren, segít hosszabb ideig telítettnek érezni magunkat, így pedig csökkenhet az étvágy és az ezáltal az elfogyasztott ételek mennyisége is. Egy csésze (133 gramm) paszternákban 100 kalória van, és 6,5 grammnyi rost jut általa a szervezetbe. A gyökérzöldségnek magas a víztartalma is, körülbelül 79,5%.

A paszternák pépesíthető, pörkölhető, pirítható, főzhető, süthető, grillezhető. Számos ételnek ad gazdag ízt, különösen jól használható levesek, pörköltek, rakottasok, fasírtok és pürék esetében. Könnyen felcserélhető szinte bármely gyökérzöldség paszternákra a kedvenc receptjeidben, például rakottasokban - beleértve a sárgarépát, burgonyát és fehérrépát is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Megvannak az év legjobb szaloncukrai!

Idén először rendezték meg civil kezdeményezésként az Év Szaloncukra versenyt. A megmérettetésre az összes hazai gyártó meghívást kapott, és szabadon dönthettek, hogy részt vesznek-e, illetve, hogy a teljes szaloncukor-kínálatukból hányat indítanak el a versenyen.

Nosalty

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

HETI MENÜ: készülünk a karácsonyra – főszerepben a fahéj

Mi már készülődünk a karácsonyra, és ennek az alaphangulatnak az illatok és ízek is kötelező elemei – ide tartozik a fahéj is, amit most nemcsak süteményekbe csempészünk bele, hanem különleges fogásokba is, hogy lássátok, milyen kreatívan és sokoldalúan használható fűszer. A menühöz pedig remekül illik majd a Coca-Cola legújabb terméke, a Coca-Cola Zero Fahéj is! (x)

Szponzorált tartalom

További cikkek