Emésztési panaszok? Nem mindegy, hogy kezeljük!

Majdnem mindenki küzd kisebb-nagyobb gyakorisággal megjelenő hasi panaszokkal. Egy kis fájdalom itt, görcs vagy puffadás...a megfelelő kezeléshez fontos megtalálni az okot!

A hasi panaszok, mint például a görcsök, a puffadás és a teltségérzet mindenki számára ismert tünetek, minden harmadik ember küzd ilyen jellegű problémákkal. Bizonyos esetekben csupán az étkezési szokások miatt vagy az elfogyasztott táplálék (pl. nehezen emészthető ételek) hatására jelentkeznek a panaszok, de előfordulhat, hogy a háttérben valamilyen kóros eltérés van a szervezet működésében. A kezelés azonban minden esetben a kiváltó októl függ.

Az emésztési folyamatokat számos külső és belső tényező befolyásolhatja, melyek egytől-egyig kellemetlen tüneteket idézhetnek elő. A panaszok jellege sokszor hasonló, a kiváltó okok között is nehéz különbséget tenni, így a kezelési módszer kiválasztása sem egyszerű.

Mely panaszra milyen típusú készítményt célszerű alkalmazni?

Az emésztési problémákat leggyakrabban három tényező okozza:

 1. a savtúltengés,
 2. az elégtelen emésztőenzim-termelés,
 3. valamint a fokozott gázképződés.

A kiváltó okok azonosításához el kell különíteni egymástól az étkezés előtt, valamint az étkezés után jelentkező panaszokat, hiszen ezek más rendellenességre utalnak.

 1. Amennyiben étkezést megelőzően, jellemzően üres gyomorral jelentkeznek a tünetek (pl. gyomorégés vagy savas felböfögés), amelyek evés után enyhülnek, valószínűleg gyomorsav túltengés okozza a panaszokat. Gyomorsav miatti panaszok előfordulhatnak egészséges szervezet esetén is, például intenzív, fűszeres ételek, alkohol fogyasztása után.
 2. Ha étkezést követően, főként nagyobb mennyiségű vagy nehéz, zsíros ételek után tapasztalja a kellemetlen jeleket (pl. teltségérzet, hasfeszülés), az arra enged következtetni, hogy az Ön szervezete nem termel elegendő enzimet. Egyes esetekben, jellemzően a húsvéti időszakban vagy egyéb ünnepi vacsorákat követően az egyébként egészséges egyéneknél is előfordulhat, hogy az elfogyasztott étel mennyisége miatt a normál enzimtermelés nem elégséges a „túlevéses” panaszok elkerüléséhez. A hasnyálmirigy ugyanis nem tudja előállítani az elfogyasztott ételek gyors megemésztéséhez szükséges mennyiségű, illetve minőségű enzimeket. Ekkor a hasi diszkomfort érzéshez társulhat még émelygés, hányinger, gyomortájékon jelentkező fájdalom. Ilyenkor az emésztés segítése céljából enzimpótlás jelentheti a megoldást, amely elősegíti a normál emésztési folyamatok visszaállítását, valamint a tünetek enyhülését.
 3. Fokozott gázképződést okozhat a rohanó, stresszes életmód, az ülőmunka, valamint a folyamatos rohanás miatti kapkodó, rendszertelen evés. Emellett kiválthatja a tüneteket (pl. szélgörcs, has feszülése) a mozgásszegény életmód, illetve a puffasztó hatású élelmiszerek fogyasztása is.

Olvastad már?

Top 9 gyomorpihentető krémleves

Hogyan segíthetjük az emésztésünk?

 1. Kerüljük el a túlevést! A túlzott mennyiségű étel elfogyasztása megterhelő a gyomor és a bélrendszer számára, inkább együnk többször kisebb adagot. Ezt különösen nehéz követni a húsvéti ünnepek alatt, de megéri!
 2. Együnk nyugodtan! A megfelelő emésztéshez elengedhetetlen, hogy az étkezései nyugodt körülmények között, a megfelelő táplálékokat összeválogatva, rendszeresen történjenek.
 3. Kerüljük a zsíros, nehéz ételeket!
 4. Ne együnk kapkodva! Kis falatokat tegyünk a szánkba, és rágjunk meg minden falatot alaposan.
 5. Hatékonyabbá válhat az emésztésünk speciális, emésztőenzimeket tartalmazó emésztést segítő gyógyszerekkel is.
 6. Ha valamilyen élelmiszer-összetevővel szemben érzékenyek vagyunk (pl. glutén, laktóz), mindig tartsuk be a diétás szabályokat!
 7. Mozogjunk rendszeresen!

Ha tüneteink nem enyhülnek, esetleg indokolatlan fogyást, mellkasba, bordaív alá sugárzó fájdalmat, megváltozott székelési szokásokat tapasztalunk, keressük fel a háziorvost, gasztroenterológus szakorvost, aki a tünetek alapján kivizsgálást javasolhat.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.