Mindent a SZEJTÁNRÓL, amit még húsevőként is érdemes kipróbálnod – húsnak hinnéd, de nem az!

A szejtán vagy más néven búzahús remek húspótlóként szolgálhat, ráadásul számos módon ízesíthető. Hogyan használhatjuk fel, és mire érdemes figyelni a fogyasztásánál? Mutatjuk.

Egyre nagyobb érdeklődés övezi a húspótló alapanyagokat, hiszen úgy áll, a jövőben egyre kevesebb húst fogunk enni nem csak egészségünk, de környezetünk érdekében is. Sokan igyekszünk egyre több húsmentes napot iktatni a hetünkbe, ugyanakkor odafigyelni arra is, hogy ne maradjunk kellő fehérje nélkül. A szejtán majdnem minden egészségügyi igényünket kielégítheti, ráadásul számtalan módon ízesíthető.

Kedvedre variálhatod a fűszerezését, ráadásul otthon is könnyen elkészítheted

A szejtán a jelenlegi húspótlók közül az egyik legjobb fehérjetartalom szempontjából, ugyanis már száz grammnyi tartalmazza a napi fehérje igényünk 150 százalékát. Ez a szám magasan veri a tofut és más húspótlókat is, ezért mindenképp érdemes kipróbálnia annak, aki nem eszik húst, vagy igyekszik csökkenteni az állati eredetű ételeket a diétájában. Szénhidráttartalma meglepően alacsony, ráadásul kalória sincs benne sok.

De mi is pontosan a szejtán?

A szejtán nem más, mint búzafehérje, glutén, de állaga miatt búzahúsnak is nevezik. Nagyon egyszerű és olcsó az otthoni elkészítése, csak búzasikér, más néven szejtánpor kell hozzá. A port fűszerezhetjük ízlésünk szerint, majd vízzel kell összekeverni, míg gombóc nem lesz belőle. Az így képződött tésztát érdemes szeletekre vágni, majd vízben kifőzni. A szejtán akkor jó, ha feljön a víz felszínére. A szeleteket hagyni kell kiszáradni - innentől kezdve pedig úgy kell kezelni, mintha hús lenne, lehet belőle ragut készíteni, tölteléket, kockákra vágva pirítani, és így tovább.

Jó tudni, hogy a szejtán feldolgozott élelmiszer. Ez azt jelenti, hogy nem terem fán vagy bokron, hanem előállítják: a búzából kivonják a keményítőt, hogy csak a fehérje maradjon meg belőle, majd ezzel is tovább dolgoznak. Általában az az elv az uralkodó, hogy zömmel olyan ételeket érdemes ennünk, amelyek nem feldolgozottak, így a szejtánt is érdemes mértékkel fogyasztani.

Magában még nem elég...

Fontos azonban tudni, hogy a szejtánban található nagy mennyiségű protein nem teljes értékű, hiányzik belőle egy aminosav, ezért érdemes kiegészíteni olyan ételekkel, amelyek tartalmazzák azt, főleg akkor, ha diétázunk. A lizin nevű aminosav megvan a hüvelyesekben és az aszalt paradicsomban is, így ezekkel kiegészítve már teljes értékű lesz az étkezés.

Az a bizonyos glutén...

Mivel a szejtán tömény, száz százalék glutén, arra érzékenyek számára nem alkalmas fogyasztásra, örülhetnek viszont azok, akik allergiásak a szójára, ezért nem ehetnek tofut. Máskülönben is vannak viták akörül, mennyire egészséges vagy sem. A szejtán azok számára sem ajánlott, akik ugyan nem hivatalosan gluténérzékenyek, de bármilyen negatív tünetet érzékelnek gluténfogyasztás során, vagy más egyéb szempontból emésztési gondjaik vannak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...