Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hajdinapalacsinta

Hajdinapalacsinta
Hajdinapalacsinta
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha ezt a receptet a könyvemből (Cucinare senza glutine) hamarabb kipróbáltam volna!! Szinte ugyanazok a hozzávalók, mint a gluténmentes palacsinta receptemnél. Mennyi kísérletezéstől menekültem volna meg, ha hamarabb kinyitom...

Hajdina liszttel és a vajjal..hmmm, valami fenséges ez a palacsinta, ajánlom mindenkinek, nemcsak lisztérzékenyeknek, mert finom és egészséges!!

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Ebből az adagból 6-7 palacsinta lesz.

Cukormentes töltelékkel (pl. gyümölcspép) is lehet tölteni.

Gluténmentes!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat egy kis lábasban felmelegítjük, hogy folyós legyen.
  2. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, majd egyenként a tojást is, mindig jól elkeverve.
  3. Lassan hozzáadjuk a tejet, jól elkeverjük.
  4. Legvégül az olvasztott vajat is hozzáadjuk, szép simára keverjük.
  5. A tálat letakarjuk folpakkal, majd a tésztát 2 órán át a hűtőben pihentetjük.
  6. Kivesszük a palacsintatésztát a hűtőből, alaposan átkeverjük.
  7. Egy palacsintasütőbe pici olajat öntünk, majd a tűzre tesszük, ha már jó meleg, kis merőkanállal a közepére töltjük a tésztát, majd a serpenyőt ferdén tartva és körözve szétoszlatjuk a serpenyő felületén a tésztát, a tűzre tesszük, átsütjük, majd fakanál segitségével megfordítjuk, és a másik felét is pirosra sütjük, majd egy előkészített tányérra csúsztatjuk.
  8. Így járunk el, amíg a tészta el nem fogy.
  9. Tetszés szerint ízesítjük lekvárral, mogyorókrémmel. (gluténmentes)
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 37 217
elküldve: 12
receptkönyvben: 325
elkészítve: 19/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Cafika

Mióta szakács: 2010.06.20.
156 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 3 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rusztikus palacsinta, hajdina palacsinta, gluténmentes palacsinta

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szzh01
szzh01 Sat, 2016-11-26 17:17

Köszönöm a receptet, már sokszor megcsináltam ezt a palacsintát. Némi változtatást elkövettem rajta. A megadottnál kb. 1/3-al kevesebb zsiradék is elég bele, még úgy is elég zsíros szerintem a tészta, legalább is palacsintához képest, és úgy sem törik. Van, hogy a vajat 50%-ban olívaolajjal helyettesítem. Néha hajdinaliszt mellé teszek rizslisztet is, kb. 1/3-ig. Egy alkalommal fel-fele arányban készítettem rizs és hajdinalisztből és törni kezdett a tészta. Egy kevés természetes édesítőt szoktam a tésztába tenni (pl. sztíviát) és fahéjjal is nagyon finom, jól illik az íze a hajdinához, lehet bőkezűen tenni bele. Én még soha nem pihentettem 2 órán át, a max. pihenési idő fél óra volt, de előfordult, hogy időhiány miatt azonnal hozzáláttam a sütéshez és úgy sem volt semmi gondom vele. Mi már csak hajdina palacsintát eszünk pár éve, sőt ott tartunk, hogy a 9 éves kisfiam fanyalog, ha valahol beleharap egy hagyományos búzalisztes palacsintába és megérzi a semmilyen ízét. :-)

macigaby
macigaby Thu, 2016-11-10 18:01

Kedves Cafika!

Ez a hajdinás palacsinta nagyon el lett találva!
Tökéletes!!
Köszönöm, Gabi

fosca
fosca Mon, 2013-08-05 19:29

Szia! Meg tudnád esetleg mondani, hogy ebből a mennyiségből kb. hány darab lesz? Köszönöm!

cafika
Cafika / cafika Wed, 2013-08-07 21:47

Szia Fosca!
ebböl a mennyiségböl kb. 6-7 drb palacsinta lesz. serpenyöfüggö, ha kisebb a serpenyö akkor picit több lesz belöle, és ha sikerül nagyon vékonyra készítened, akkor is picit több lehet a végeredmény.
Nagyon kellemes nyarat kívánok Neked, és jó sütés-fözést ;-)
üdv. Évi

fosca
fosca Fri, 2013-09-13 22:00

Szia!
Nagyon köszönöm a receptet! Ennyire jól már régen sült palacsinta nálam, lehet a vajtól van, vagy a liszttől, nem tudom. Mindenesetre szép vékonyra sikerült sütni, így 12 db lett belőle, így a cukorbeteg diétámba 4 db is belefért!!! A tésztája is nagyon finom, szóval köszönöm!

kovacsmimi
kovacsmimi Sun, 2013-02-10 16:37

Én is hajdinás palacsintát sütök annyival másként, hogy egy kevés teljes kiőrlésű rozslisztet is adok hozzá a kettő liszt együtt 20 dkg és 3 tojással, a tejet vízzel hígítom.....olajat szoktam a tésztába, de legközelebb kipróbálom az olvasztott vajjal....köszönöm...

jkerekes8
jkerekes8 / jkerekes8 Thu, 2012-11-01 16:41

Imádom ezt a receptet, köszönöm szépen! Már többször készítettem, mindig nagy sikerrel. Eleve dupla mennyiséggel fogok hozzá. Néha a vaj helyett olajat használok, úgy is nagyszerű. Ja, és ma a tésztájába belekavartam kb. fél zacskó csokis pudingport. Csak jobb lett.
Senki meg nem mondja, hogy hajdinából van, sőt, a tésztája szellősebb, lágyabb, könnyebb, és szép barna színe van. Férjem nem eszik búzalisztes dolgokat, de a palacsintát imádja, ez tökéletesen megfelel neki.

Neeroofo
Nérofó / Neeroofo Mon, 2012-02-27 10:42

Szia!
De aranyos vagy! Tegnap nálunk is nagyon jó volt az idő! Imádtam is!
A palacsinta isteni lett. Azóta a második (dupla) adagot raktam a hűtőbe belőle!
Isteni! Pont arra gondoltam, hogy miért nem jött ez a recept nekem is hamarabb!!!!! :)
Azt vettem észre, hogy nem szabad túlsütni, mert akkor törik, de ha az ember eltalálja, akkor ez a legjobb gluténmentes palacsinta, amit próbáltam!
Köszi még egyszer a receptet!
Üdv, Nérofó

cafika
Cafika / cafika Tue, 2012-02-28 18:38

szia Nérofó!!!
nagyon örülök, hogy sikerült !!!!! ugye, milyen egyszerü és nagyszerü?? nekem se jutott eszembe hamarabb ;-)
köszi az észrevételt a túlsütéssel!!!!
nagyon jó a blogod !!!! gyakran fogom látogatni :-) !!!!
üdv. és kellemes napot,
Évi

Neeroofo
Nérofó / Neeroofo Tue, 2012-02-28 19:07

Szia!
Köszönöm! Mostanában sajnos nincs időm frissíteni! Pedig sok volt a visszajelzés, hogy sokmindenkinek segített!
Forrásmegjelöléssel feltehetném a palacsintádat? Szerintem a csajok nagyon örülnének neki. Sok kisgyerek nélkülözi ezt az édességet, aki lisztérzékeny, és az anyukáknak néha nehéz rögtönözni és kísérletezgetni.
Üdv,
V

cafika
Cafika / cafika Sat, 2012-02-25 10:09

Szia Neeroofo,
remélem sikerül !!! az én palacsinta sütöm teflonos, 21 cm átméröjü. melegen a legeslegfinomabb. jo palacsinta sütést, majd számolj be a végeredményröl.
nagyon kellemes hétvégét, nálunk már tavaszias az idö, ebböl kivánok Neked is !!!
üdv. Évi

Neeroofo
Nérofó / Neeroofo Sat, 2012-02-25 09:40

Már bent is van a hűtőben! Még soha nem sikerült normális gluténmentes palacsintát alkotnom. Kíváncsi leszek! :)

301
hajdinaliszt 100 g
1 csipet
vaj 30 g
tej 250 ml
tojás 2 db
napraforgó olaj 1 ek