Hajdina, a gluténmentes alternatíva

Nem csak gluténérzékenyeknek és vegetáriánusoknak érdemes kipróbálni ezt a magas fehérje-, ásványianyag- és vitamintartalmú egészséges alapanyagot. Mindenkinek ajánlom!

A hajdina magas fehérjetartalmú növényi termés, növénytanilag nem gabona, de mivel gasztronómiai felhasználását tekintve úgy szerepel, mint pl. a rizs, sokan gabonaféleként gondolnak rá. Alapvető tápanyagai az összetett szénhidrátok, emellett magas a kálium-, foszfor-, magnézium-, B1-, B2- , E-vitamin- és élelmirost-tartalma.

Elkészíthetjük natúr köretként, főzhetünk belőle lágy, édes vagy sóskását, rakhatjuk húsgombócokba, rakott ételekbe. A francia „galette" és a japánsobatészta alapja.

Olvastad már?

Top 10 igazi káliumbomba

Mivel nem tartalmaz glutént, jól beilleszthető a cöliákiások vagy a gluténérzékenyek étrendjébe, magas növényi fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak, vegánoknak különösen ajánlott alapanyag. Ez persze nem jelenti azt, hogy a húskedvelőknek ne ajánlanám, hiszen nagyon változatosan elkészíthető, ezt bizonyítja az alábbi receptválogatás is!

  1. 1.

    Hajdinás amerikai palacsinta

  2. 2.

    Natúr szelet brokkolis hajdinával

  3. 3.

    Sólet hajdinával és füstölt oldalassal

  4. 4.

    Rakott karfiol 10. - almával, hajdinával

  5. 5.

    Hajdinamagos vadkovászos kenyér Tormától

  6. 6.

    Fekete babos hajdinás vegetariánus chili

  7. 7.

    Hajdinás blini

  8. 8.

    Hajdina-tabbouleh

  9. 9.

    Gyömbéres soba tofuval

  10. 10.

    Joghurtos-hajdinás muffin gluténmentesen

  11. 11.

    Galette avagy hajdinapalacsinta

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek