12 ÖREGEDÉSGÁTLÓ étel...forgasd vissza az idő kerekét!

Az idő múlása nyomot hagy az emberi szervezeten, de az alábbi 12 étel segít, hogy karban tartsd magad kívül-belül.

Az emberek hosszú évszázadok, talán évezredek óta keresik az örök fiatalság titkát, pedig valójában semmi varázslat sincsen benne. Az egészséges táplálkozás, a testmozgás, a dohányzás és alkohol kerülése mind-mind hozzásegít, hogy lelassítsd az idő múlását, fitt legyél és megelőzz számos, a korral járó betegséget.

A teljes értékű, szezonális ételek alapvetően elengedhetetlenek az egészséghez, például zöld levelű salátákból fogyassz annyit, amennyit csak tudsz, most pedig megmutatjuk, mely ételek kerüljenek a tányérodra, amelyek kimondottan öregedésgátló hatással rendelkeznek.

Fermentált ételek

A fermentálás növeli az ételekben meglévő tápanyagok mennyiségét, ráadásul új baktériumok is létrejönnek a folyamat során, amelyek hozzájárulnak a belek egészségének megőrzéséhez. Egy tanulmány eredményei alapján van összefüggés e között a baktérium és az agy vitalitása között, vagyis közvetlen összefüggést találtak a fermentált ételek (miso, kimchi, kefir stb.) és a szellemi frissesség között.

Dió

A dióban nagy adag Omega-3 zsírsav és cink található, amik nagyon jót tesznek a bőrnek. Előbbi hidratálja és csökkenti a gyulladást, utóbbi pedig segít megvédeni a bőrt a napsugarak káros hatásaitól.

Kurkuma

A kurkuma bajnok összetevője a kurkumin nevezetű antioxidáns, amit gyulladásgátló tulajdonságai miatt használnak nagy mennyiségben. A kurkumint az IBS, az ízületi gyulladás és még a rák egyes fajtái elleni kezelés során is alkalmazzák, továbbá használják a máj és az íny egészségének megőrzéséhez és epekő ellen.

Édesburgonya

Szintén a napsugarak káros hatásai ellen jelent védelmet, ha sok édesburgonyát eszel a benne található béta-karotinnak köszönhetően. Emellett az édesburgonya általánosságban hozzájárul a bőr egészséges állapotának fenntartásához.

Étcsokoládé

Már korábban írtunk róla, hogy a kakaóbab fogyasztása milyen jót tesz a száj egészségének, de most újra elő kell vennünk ezt az ételt, mert több jótékony hatása is van, és szerencsére még a fogyasztása is nagyon kellemes! Az étcsokoládé védi a szívet, de emellett megóvja a bőrt a napsugaraktól, amelyek a ráncosodás és foltok kialakulásának első számú okai.

Gomba

Az oxidatív stressz nem az ember barátja, ugyanis rombolja a sejteket, és olyan, korral járó betegségek köthetők hozzá, mint például az Alzheimer-kór. A gombákban az öregedésgátló antioxidánsokból kettő is megtalálható, az ergotionein és a glutation, amelyek ekkora mennyiségben ritkán fedezhetőek fel együtt, és az agy megfelelő működését segítik.

Spenót

Bár Popey a szuperereje miatt ette a spenótot, tanulmányok szerint egyéb jótékony hatása is van ennek a zöldségnek: már a 30-as évektől kezdődően segít a kognitív folyamatok megóvásában, valamint rengeteg vas és foszfor van benne, ami az izomkárosodás ellen véd.

Papaya

Az egzotikus gyümölcs csodákat tesz a bőrrel és a hajjal az antioxidáns tartalma és gombaellenes tulajdonságai révén: a korpásodás megszüntetésétől a hajnövekedés serkentésén át a ráncok csökkentéséig számtalan módon segít a fiatalos megjelenés megőrzésében.

Lila káposzta

Savanyú, dinsztelt vagy nyers formában, a lila káposzta mindenhogy nagyon jót tesz az egészségednek. Amellett, hogy alacsony a kalóriatartalma, a vitamin-ABC számos betűje megtalálható benne, így a C, K, B6 csak hogy néhányat felsoroljunk. Rostban és antioxidánsban is gazdag, illetve anthocianin pigmentből is rengeteg van benne, ami a szívroham kockázatát csökkenti.

Petrezselyem

Sokan nemkívánatos dekorációként félrelökik a tányérjukról, pedig a petrezselyem egy igazi kis szupernövény, ugyanis más zöldekhez hasonlóan rengeteg flavanolt tartalmaz, név szerint myricetint és apigenint. Előbbi a kutatások alapján véd a mellrák ellen, az apigenin pedig segít az álmatlanság leküzdésében, a cukorbetegség kezelésében, de segítségével lassítható az Alzheimer-kór tüneteinek kialakulása vagy fokozódása.

Szardínia

Az idő múlásával a száj, így a fogak és íny egészsége jelentősen romlik, ám az Omega-3 zsírsavat tartalmazó halak segítenek ennek megállításában, ugyanis csökkentik a gyulladást. Gyulladás azonban nemcsak a szájban jelentkezhet, de az Omega-3 az egész testben kifejti jótékony hatását, így a szívet is erősíti. A szakértők a stroke megelőzésére is ajánlják a hal fogyasztását.

Füge

A füge természetes kalciumforrás, ami mint tudjuk a csontok egészségéhez elengedhetetlen, magas a rosttartalma, ami az alak karbantartásában játszik szerepet, a benne lévő probiotikumok pedig a belekről gondoskodnak. Emellett a fügét különböző formában használják szemölcsök, ízületi gyulladás és hajhullás kezelésére.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Via

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?